Oynatma Listesi
YAŞAM

Kanser ve Beslenme | Sağlık Sohbetleri - Cnnturk.com

Cnnturk.com'da yepyeni bir sağlık programı başladı. Moderatörlüğünü Elif Tümen'in yaptığı Sağlık Sohbetleri programında bu haftanın özel konusu "Kanser ve Beslenme". Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem Göker ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın kanser ve besleme ilişkisinin yanı sıra kanser hastalarının tedavisinde beslenmenin önemini, klinik beslenmenin tedavi başarısına etkisi ve kanserli hastaların hayat kalitesi üzerindeki etkisini anlatıyor. (Sponsorlu İçerik)

Kanser hastaları nasıl beslenmeli? Onkolojik tedavi sürecinde beslenmenin tedaviye etkisi nasıldır? gibi sorulara cevap aranan programda, aynı zamanda en sık görülen kanserler, kanserin oluşma nedenleri, çevresel ve genetik faktörler, beslenmenin kanser oluşumuna doğrudan veya dolayılı etkilerinden de bahsediliyor. Programda "Mucize yiyecek var mı ya da şu besin kanser yapar diyebilir miyiz?" sorularına yanıt aranıyor.

 

Programda kanser hastalığında risk grubunu oluşturan faktörlerden ve risk altındaki kişilerden erken tanı ile yüksek oranda tedavi başarısı sağlanan kanserlere kadar, pek konuda çok önemli bilgiler veren onkoloji uzmanları aynı zamanda beslenmenin tedavi sürecine nasıl etki etiğini de detaylı bir şekilde anlatıyorlar.

 

Kanserde beslenmenin önemi

Özellikle erken evrede yakalan kanserlerde öncelikli tedavi yöntemi cerrahi olan, ardından kemoterapi ve radyoterapi protokolleri hastanın durumuna göre belirlenen kanser tedavisi sırasındaki beslenme şekli, hayatın diğer dönemlerindeki beslenme alışkanlıklarından da önemli. Bu nedenle kemoterapi veya radyoterapi süreci yaşayan hastaların beslenmelerine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Tedavi protokollerine uygun olarak kanserli hastalar için özel bir klinik beslenme programı hazırlanıyor. Burada amaç sadece "sağlıklı beslenme" değil, aynı zamanda hastaya özel şekilde medikal onkoloji uzmanları tarafından hazırlanan tedavi protokolünde verilen ilaçların etkileri ile uyumlu bir beslenme programı ayarlamak; hastada oluşabilecek beslenme sorunlarına karşı vitamin ve mineral desteklerini sağlamak...

 

Uzmanların verdiği bilgilere göre antioksidan besinlerin, karbonhidrat, protein, kalsiyum vb. farklı besin gruplarının hangi sıklıkla ve ne kadar tüketildiğinin dahi detaylıca takip edilmesi gerekiyor.

 

Kanser, vücudumuzda birtakım düzensizlikler sonucunda anormal hücre çoğalması ve bu hücre çoğalmasının büyüyerek daha sonra organlarımızda fonksiyon bozukluğuna yol açması olarak tanımlanıyor. Bu düzensiz çoğalma, büyüme ve dağılma had safhaya geldiğinde insan yaşamı için tehdit oluşturuyor.

 

Kanserin çevresel oluşma nedenlerinden biri de beslenme olarak görülüyor ancak bu spesifik bir beslenme modeli değil, genel ve uzun dönemli bir davranış tarzı olarak algılanıyor.

 

Peki kanser önleyici bir tedavi şekli var mıdır?

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem Göker'in açıklamalarına göre, öncelikle kansere yol açan en önemli faktör, sigara. Sigara içen bir kişinin kanser olacaksa başka bir neden aramasına gerek yok. Bu anlamda kanser korkusu yaşayan bir kişinin bir an önce sigarayı bırakması gerekiyor.

Kanser ve beslenme ilişkisine ait bütün beslenme çalışmalarına bakıldığında bölgesel olarak farklılıklar görülüyor.

 

Örneğin, fitoöstrojen olarak tanımlanan gıdalar Doğu Asya bölgesinde meme kanserini önlerken, yapılan araştırma sonuçlarına göre Batı toplumlarda aynı besinler meme kanseri riskini artırıyor. Buna göre nerede yaşıyorsanız, yaşadığınız yere göre beslenme birinci kuralımız olmalı. Yani sağlıklı beslenmenin en önemli temeli yaşadığınız coğrafyaya uygun beslenmek.

 

Akdeniz tipi beslenme de kansere karşı koruyuculuğu olan beslenme türleri arasında sayılıyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem Göker konuyu açıklamaya şu şekilde devam ediyor: "Ancak yine de biz şu anda 'şu besin kanser yapar' diyebilecek bir durumda değiliz. Ancak dikkat etmemiz gereken besinler var. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde "aflatoksin" sorunu var. Özellikle kırmızı biberin aflatoksin üretmesi sonucu karaciğer kanserinde artış gibi bazı durumlar olmakla birlikte şu besin kanser yapar değil; 'sağlıksızlık tek tip beslenmeden geçer'. Bunun için varolan besinlerin tümünün kullanılması gerekiyor. Gerektiinde konserve de yiyeceksiniz, donmuş gıda da alacaksınız. Bunlar olmasaydı insan ömrü bu kadar uzamazdı zaten. Bunları yedik, kanser olduk vurgularının çok doğru olduğunu düşünmüyorum."

 

Peki biz nasıl besleneceğiz? Kanserden korunmak için nasıl beslenmeliyiz? Kanser süreci yaşayan biri beslenmesinde nelere dikkat etmeli? Hepsi ve daha fazlası Cnnturk.com'daki Sağlık Sohbetleri programında. Tamamı için videomuzu izleyin.

 

Program hakkında:

 

Beslenmenin Bilimi Sağlık Sohbetleri programında!

 

Cnnturk.com'da Elif Tümen'in sunuculuğunda yepyeni bir sağlık programı başıyor. Sağlık Sohbetleri 10 Nisan Cumartesi gününden itibaren her cumartesi cnnturk.com, hurriyet.com.tr, milliyet.com.tr ve posta.com.tr’de yayında!

 

Her hafta uzman konukların yer alacağı ve bilimsel araştırmaların ışığında sağlıkla ilgili son gelişmeleri, gündemimizdeki hastalıkları ve bu hastalıklara yönelik klinik beslenme tedavilerinin iyileşme sürecine katkılarının konu edileceği Sağlık Sohbetleri programı, 10 Nisan Cumartesi gününden itibaren artık her cumartesi günü Milliyet.TV ekranlarında!

 

Sunuculuğunu Elif Tümen'in yapacağı Sağlık Sohbetleri programının "Klinik Beslenme" Özel Programı 10 Nisan Cumartesi günü yayınlanacak. İlk bölümde, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem Göker ve Tıbbi Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın kanser hastalarının tedavisinde beslenme değerlendirmesinin önemini, klinik beslenmenin tedavi başarısı ve hayat kalitesi üzerindeki etkisini anlatıyor.

 

MarlinPlus Sağlık ve Teknoloji A.Ş. yapımcılığında hazırlanan Sağlık Sohbetleri, her cumartesi günü cnnturk.com, hurriyet.com.tr, milliyet.com.tr ve posta.com.tr’de yayında!

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER