Oynatma Listesi
HABERLER

CHP'deki değişime İYİ Parti'den dikkat çeken yorum

CHP’de 38. Olağan Kurultayı sonrası, İYİ Parti cephesinin ilk yorumları dikkat çekti.

CHP’de 38. Olağan Kurultay ile genel başkan ve parti yönetimi değişti. Dikkatler Özgür Özel'in atacağı ilk adımlarda ve yerel seçim öncesi İYİ Parti ile ilişkileri yeniden ele alıp almayacağında. Kurultay sonucu ve salondan verilen mesajlara İYİ Parti cephesinin ilk yorumları dikkat çekici oldu. Detayları CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova aktardı.

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova detayları şu ifadelerle aktardı:

Önce mazbatasını alacak sonra devir teslim olacak. Özgür Özel parti meclisi toplantısını mevcut planlamaya göre cumartesi yapacak. İlk toplantıda genel değerlendirmeler ve yeni sürecin yol haritası ele alınacak. Pazar veya pazartesi günü ise MYK’sını oluşturacak.

MYK’da mevcut planlamaya göre, ilk toplantısını 13 Kasım Pazartesi yapacak. Birçok kritik başlıkta ilk kararlar bu MYK’da şekillenebilir.

Kurultay'da hem hançer tartışması üzerinden hem de yerel seçim iş birliği mesajları açısından İYİ Parti’de sık sık değerlendirmelerin odağındaydı. İYİ Parti cephesinde nabız tuttum.

KURULTAY SONRASI CHP’DEKİ DEĞİŞİM NASIL YANKILANDI?

Meral Akşener'in 6'lı masada ortaya koyduğu şerhler vardı. CHP kurultayı bunları ‘doğruladı’ deniyor. Neydi o şerhler diye sorduğumda Kemal Kılıçdaroğlu ile Cumhurbaşkanlığı seçimine girilmesinin risk olacağı kamuoyu araştırmaları şerhini masaya koymuştu.

Anketlerde Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın daha avantajlı göründüğünü söylemişti. Nitekim kurultayda söz alanlar çoğunlukla İmamoğlu ve Yavaş’ın anketlerde önde olmalarına rağmen 'Kılıçdaroğlu’nun adaylıkta ısrarını eleştirdiler' deniyor.

Kılıçdaroğlu döneminde 'HDP ile ilişki terör konusunda verilen bazı mesajlar yanlıştı' deniyor. Kemal Kılıçdaroğlu partiyi merkeze oturtma hedefindeydi. Ancak ‘izlediği strateji doğru değildi’ yorumları var.

KAVALA VE DEMİRTAŞ'A SELAM GÖNDERDİ

Bu anlamda değişim gerekiyordu tespitleri yapılıyor. Özgür Özel'in konuşmasında Kavala ve Demirtaş'a selam göndermesi de dikkat çekti.

Elbette İYİ Parti kulislerinde salonun popülizmine karşı kullanılan bu cümle doğru değildi ama içlerine dönüktü. Şimdi önemli olan dışarı dönünce ne yapacağı, ne söyleyeceği onu görmek lazım. Önyargılı olmamak lazım.

‘Değişim nasıl olacak? Türkiye için politikaları ne olacak? Nasıl bir muhalefet çizgisi ortaya koyacaklar görmek gerekir’ yorumları var.

YEREL SEÇİMDE BU DEĞİŞİM İŞ BİRLİĞİNİN KAPISINI ARALAR MI?

Konuştuğum bazı İYİ Parti kurmayları “İYİ Parti’de kararları GİK alır ve 81 ilde kendi adayımızla seçime gireceğiz” diye bir karar verildi. Bu karar alınırken CHP’de olası bir değişimin yaşanabileceğini analiz edecek bir öngörü vardı. Buna rağmen ‘yeniden gözden geçiririz diye bir şerh düşülmedi’ diyor.

Çünkü bu karar CHP’ye karşı veya Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı bir tavırla alınmadı. ‘Biz Türkiye’ye seçenek olmak için müstekil hareket etme kararı aldık’ mesajı veriyor ve bunun kolay kolay değişmeyeceği vurgulanıyor.

Ancak "Meral Akşener'e bir teklif veya bir ziyaret gerçekleşirse bunu yetkili organlarla paylaşır, GİK’de o günden bugüne neyin değiştiğini sorgular" diyerek kapı tam kapatılmıyor.

İYİ PARTİ'DEN HANÇER YORUMU

Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Seçime sırtımda hançerlerle girdim” sözü için İYİ Parti cephesi ne düşünüyor sorguladım.

Parti kurmayları, “Bu cümleyi Meral Akşener ile ilgili olarak üzerimize almayı doğru bulmayız. Çünkü Akşener o süreci çok şeffaf götürdü. Hançerleme gizli gizli arkadan yapılan işlere denir” ifadeleri kullandı.

Akşener, masanın kurulduğu günden itibaren kazanacak aday kriterlerini söyledi ve anketlere işaret etti. Meral Akşener, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu kriterlere uygun olup olmadığını analiz edecek bir liderdi" mesajını verdi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER