Oynatma Listesi
HABERLER

Çin devlet başkanı şoke oldu! Sağ koluna orantısız müdahale

BRICS zirvesi kapsamında Güney Afrika'ya gelen Çin Lideri Xi kırmızı halıda yürürken arka planda ilginç anlar yaşandı. Söz konusu gelişme hem dünya basını hem de sosyal medyada kısa sürede infial yarattı.

Dünya ekonomisinin yüzde 40'ını karşılayan BRICS ülkeleri, 22 Ağustos’ta Johannesburg’ta bir araya geldi. Putin hariç diğer liderlerin katıldığı toplantıya Rus lider online olarak bağlandı ve savaşa son verme mesajı verdi. Zirvede ayrıca BRICS liderleri; Arjantin, Mısır, İran, Etiyopya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) üyelik davetinde bulunma kararı aldı.

BRICS’İN AMACI NE?

BRICS, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarındaki yerleşmiş yapıyı geliştirmek ve gelişmekte olan ekonomilere daha fazla ‘temsil ve söz hakkı verilmesini sağlamak’ için kuruldu. 2014 yılında Brics ülkeleri Yeni Kalkınma Bankası’nı (NBD) 250 milyar dolarlık sermayeyle kurdu. Bu bankanın amacı gelişen ülkelerdeki kalkınma projelerine kredi sağlamak olarak belirlendi. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi BRICS’e üye olmayan ülkeler de Yeni Kalkınma Bankası’na katıldı.

PARA BİRİMİ FİKRİ 'SAÇMALIK'

BRICS ülkeleri Brezilya ve Rusya’dan önde gelen siyasetçiler, uluslararası ticaret ve finans piyasalarında hakim konumda olan dolara rakip olmak için bir para birimi yaratmak fikrini yakın zaman önce ortaya attı. Ancak Güney Afrika’nın birlik temsilcisi Anil Sooklal, bu teklifin Johannesburg zirvesinde masada olmayacağını söyledi. BRICS ifadesini ilk kullanan ekonomist Jim O'Neill, Financial Times’a verdiği röportajda yeni para birimi fikrinin ‘saçmalık’ olduğunu savundu.

Xİ'NİN TERCÜMANINA GÜVENLİK ENGELİ

Bütün bu gelişmelerin yanı sıra BRICS zirvesine geçtiğimiz günlerde Çin ilginç bir şekilde damga vurdu. Çin lideri Xi'nin koruması olduğu düşünülen bir kişi başkanın peşinden giderken Güney Afrikalı güvenlik görevlisi tarafından durduruldu ve duvara doğru sertçe itildi.

Olay sosyal medyada ses getirirken gelişmenin perde arkası ortaya çıktı. Xi'nin koruması olduğu düşünülen kişinin aslında Çin liderinin tercümanı Sun Ning olduğu ortaya çıktı. Güney Afrikalı görevlinin ise Xi'nin tercümanını tanımadığını ve şüpheli gözüktüğü gerekçesiyle girişine engel olduğu yazıldı.

Xİ İZLEMEKLE YETİNDİ

Kameraya yansıyan o ilginç anlarda arkadan gelen seslere şaşıran Xi'nin olaya dönüp baktığı ancak müdahale etmediği görüldü. Xi daha sonra kırmızı halıda yürüyerek programına devam etti.

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER