Oynatma Listesi
HABERLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimize doğru yürüyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye’nin terör örgütü FETÖ’yle olan mücadelesine destek olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti makamlarına teşekkür etti. İki ülkenin ticaret hedefine değinen Erdoğan, "Salgın öncesinde, 2018 yılında 36,5 milyon dolar olan ticaret hacmimizi neredeyse ikiye katladık. 250 milyon dolar olan hedefimize doğru yürüyoruz." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle; Türkiye-Afrika ortaklık zirvesinde kabul ettiğimiz bildiri, eylem planıyla 2022-2026 döneminde ikili ilişkiler bakımından bir yol haritası belirledik. Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi bu çerçevede samimiyet, kardeşlik temelinde geliştirmeye devam edeceğiz. Bugün yaptığımız görüşmelerde ülkelerimiz arasındaki ilişkileri ve iş birliği ayrıntılarını gözden geçirdik. Güvenlik alanında dayanışmamızı karalılıkla sürdürüyoruz. Eğitim ve kültür alanlarındaki iş birliğimizi de ortak projelerle geliştirmek istiyoruz.

"İKİYE KATLADIK"

TİKA mesleki eğitimden sağlığa, idari ve sosyal desteğe, okul yenilemesine çeşitli projeler yürütüyor. Kalkınma çabalarında Kongo'nun yanında olmaya devam edeceğiz. Az önce imzalanan anlaşmalarla ikili ilişkilerimizin ahdi temelini güçlendirdik. Böylece iş birliğimizi geliştirmeye dair ortak irademizi ortaya koyduk. Ticari ilişkilerimiz giderek güçleniyor. Salgın öncesinde, 2018 yılında 36,5 milyon dolar olan ticaret hacmimizi neredeyse ikiye katladık. 250 milyon dolar olan hedefimize doğru yürüyoruz. İnşallah bu rakama da en kısa sürede ulaşacağız. Ticari iş birliğimizi arzu edilen seviyeye yükseltmek amacıyla mevcut mekanizmalardan daha fazla istifade etmek konusunda Sayın Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyiz. Kongo Demokratik Cumhuriyeti makamı destekleriyle iş adamlarımızın buradaki yatırımlarını artırmak için teşvik ediyoruz. Türkiye-Afrika Zirvesi vesilesiyle açıkladığım Kovid-19 aşısı hibesiyle ilgili gerekli çalışmaları yaptık. 100 bin doz aşıyı beraberimde getirdim. Sağlık Bakanlığımız 1 milyon doz Sinovac ve 100 bin doz TURKOVAC aşısını yine gönderecek.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER