Oynatma Listesi
HABERLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nükleer güç sahibi ülkeler ligindeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne canlı bağlantı ile katıldı. Törende Erdoğan ve Putin önemli mesajlar verdi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, törene canlı bağlantı ile katıldı. Putin, Akkuyu NGS'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına yetiştirilmesinin, Erdoğan'ın kişisel başarısı sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, ilk taze nükleer yakıtın gelmesiyle Akkuyu NGS'nin nükleer tesis statüsüne kavuştuğunu bildirdi.

ERDOĞAN: NÜKLEER GÜÇ SAHİBİ ÜLKELER LİGİNDEYİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Bugün Türkiye'yi dünyanın nükleer güç sahibi ülkeleri arasına sokacak büyük bir hamlenin sevincini paylaşmak üzere bir aradayız. Bu gurur günümüze iştirak eden başta Cumhur İttifakı'nın ortaklarımız olmak üzere tüm misafirlerimize, tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu törenle aynı zaman da milletimize olan bir sözümüzü, bir ahdimizi daha gerçekleştirmiş oluyoruz. Nükleer güç sahibi ülkeler ligindeyiz. 

Akkuyu NGS'nin üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle beraber artık Akkuyu, bir nükleer tesis statüsü kazanmıştır. Böylece ülkemiz 60 senelik bir geçikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir.

Bugün dünyada 422 nükleer reaktör faal halde olup, 57'sinin de yapımı devam ediyor. Avrupa Birliği'nin elektriğini yüzde 25'ini nükleerden elde ediyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu, nükleer enerjiyi yeşil enerji kabul ederek bu konudaki tereddütleri gidermiştir. Biz de Akkuyu ile ülkemizi bu gelişmelerin bir parçası haline getirdik.

 

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER