Oynatma Listesi
HABERLER

Dondurucu soğukta mahsur kaldılar! Kar fırtınası ABD'yi çaresiz bıraktı

Washington Post'un haberine göre, ABD'nin Virginia eyaletindeki I-95 otoyolu, aniden ve şiddetli bastıran kar fırtınası nedeniyle yolculara cehennem oldu. Birçok kişi yiyecek ve içeceksiz 24 saatten fazla araçlarında mahsur kaldı. Donma tehlikesi yaşayan yüzlerce kişi, gelmek bilmeyen yardım nedeniyle isyan etti.

Virginia'daki eyaletler arası 95 numaralı otoyol, bir kış fırtınasının Washington'un 80 kilometre güneyinde araçları felç etti ve yüzlerce sürücüyü 24 saatten fazla yiyecek ve su olmadan dondurucu havada mahsur bıraktı.

Pazartesi sabahından itibaren bölgeye yaklaşık 30 santim kar bırakan fırtına, eyaletler arası tepelik bir alanda kar temizleme ekiplerini hızla boğdu ve önce trafiği yavaşlattı. Ulaştırma yetkilileri, Fredericksburg bölgesinde, bazıları krikolu traktör römorklarını içeren çok sayıda kaza olduğunu ve Salı sabahı otoyolun trafiğe kapatıldığını duyurdu.

Otoyol ekipleri günün çoğunu eyaletler arası rampaları temizleyerek ve terk edilmiş ya da benzini bitmiş düzinelerce aracı çekerek geçirdi. Yetkililer, I-95'in bazı kısımlarında seyahatin tehlikeli olmaya devam ettiği ve mümkünse bundan kaçınılması gerektiği konusunda uyardı.

19 saat aracında mahsur kalan 34 yaşındaki Sophia Colson, Pazartesi gecesi sürücülerin karanlıkta hüsran içinde çığlık attığını duyduğunu söyledi. Bazıları araçlarını terk etti ve karla karışık buzda düşe kalka otoyolda yürümeye çalıştı.

'TERK EDİLMİŞ GİBİYİZ'
Colson, Salı günü, tek akciğeri olan ve ek oksijene ihtiyaç duyan 63 yaşındaki teyzesi, diyabet erkek kardeşi ve 13 yaşındaki oğluyla mahsur kaldıktan sonra yaptığı açıklamada, "Olumlu düşünmeye çalışıyoruz" dedi ancak şöyle devam etti:

"Ama terk edilmiş gibiyiz. Virginia Ulaşım Departmanı (VDOT) dün gece bizi yarı yolda bıraktı ve bizi bu durumdan kurtarmak için hiçbir şey yapmaya çalışmadı, hiçbir çaba sarf etmediler."

Colson, bir ABD senatörü ile çocukları ve yaşlı akrabaları olan aileleri de dahil olmak üzere, gece gündüz dondurucu bir şekilde araçlarında sıkışıp kalarak benzin ve ilaçların azalmasından endişe eden yüzlerce sürücü arasındaydı.

Devletten yardım alamayan sürücüler kendi destek sistemlerini oluşturmaya, birbirlerine fazladan yiyecek ve şişe suyu sunmaya ve saatler geçtikçe birbirlerine mahremiyet sağlamak için farlarını kapatmaya başladı. Kar fırtınasında sıkışıp kalanlar, gece boyunca devlet yetkililerinin hiçbir yardımda bulunmamasından yakındı.

OTOYOL SABAH KAPATILDI
VDOT yetkilileri, tahminlere dayanarak, fırtınaya hazırlandıklarını, ancak karın ekiplerin yönetebileceğinden daha hızlı ve daha uzun süre yağdığını söyledi. Eyalet polisi, traktör römorklarının Pazartesi sabahı 8:30 sularında işe koyulduğunu vurguladı.

Çekici römorklar çıkışları kapattı ve VDOT, sürücülerin girmeye çalışmasını önlemek ve başkalarının otoyoldan çıkmalarına yardımcı olmak için Salı günü sabah 8 civarında otoyolu resmen kapattı.

VDOT bölge mühendisi Marcie Parker, “VDOT'un bu fırtınadan önce iy hazırlandığına inanıyorum. Başlangıçta tahmin edilenden daha fazla kar yağdı. Bu miktarda bir kar yağışı hızına ayak uydurabilir miydik? Hayır" dedi.

Virginia Valisi Ralph Northam Salı günü yaptığı açıklamada, acil durum ekiplerinin mahsur kalan sürücülere ulaşmak ve onları ısınma barınaklarına götürmek için otoyol emniyet şeritlerini kullandığını söyledi.

'BİZ UYARDIK, İNSANLAR DİNLEMEDİ'
Ulusal Muhafızları hazırda beklettiğini ancak konuşlandırmadığını kaydeden Northam, esas zorluğun personel veya ekipman eksikliği değil, araçlara ulaşmak olduğunu vurguladı.

"Biz uyarılarda bulunduk ve insanların bu uyarılara dikkat etmesi gerekiyor" ifadelerini kullanan Northam, şöyle devam etti: "Bu fırtınalar başladığında karayollarında ne kadar az insan olursa o kadar iyi.

Zor durumda kalan ama kendilerine ulaşmak için elimizden gelen her şeyi yaptığımız bu insanların düştüğü durum için çok üzgünüm."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER