Oynatma Listesi
HABERLER

Elektrik faturaları nasıl düşecek?

Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında kademeli tarifeye geçildi. Hal böyle olunca yüksek gelen elektrik faturalarının düşürülmesi için yeni bir düzenleme yapılması gündemde. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrikte yeni tarife için EPDK ve Bakanlığın talepleri değerlendirdiğini söyledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ise kilovat sınırının yükseltilmesi ve vergilendirmeyle ilgili düzenlemeler olacağına işaret etti. Peki esnaf konuyla ilgili ne diyor? İşte detaylar...

Elektrik faturalarında iki kademeli tarife uygulaması geçtiğimiz ay hayata geçmişti. İlk etapta 150 kilovata kadar olan kısım ilk kademe, 150 kilovattan sonraki tüketilen elektrik ise ikinci kademeden fiyatlandırılıyordu. Yaşanan fiyat artışlarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sınırın 150'den 210 kilovata yükseltildiğini belirtti.

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Farklı tarife grupları oluşturulabilir mi diye ekibimiz çalışıyor. Bitince kamuoyu ile paylaşacağız. EPDK ve Bakanlığımız talepleri değerlendiriyor. Henüz net bir şey çıkmadı." dedi.

"DOĞAL GAZDA KISINTI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Doğal gaz kısıntısıyla ilgili de bilgi veren Bakan Dönmez, "Şubat başı itibarıyla Azerbaycan bize artışı sağladı. O ilave artış hala sürüyor. Belli oranda bir akış sağlandı. Bunları değerlendiren BOTAŞ sanayiye olan kısıtlamayı dün itibarıyla kaldırmış oldu. Şu anda ne elektrikte ne doğal gazda bir kısıntı söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

AK PARTİ'DEN ELEKTRİK FATURALARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, elektrik faturalarına yapılması beklenen düzenlemeye ilişkin konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalışma yürüttüğünü söyleyen Dağ, kilovat sınırının yükseltilmesi ve vergilendirmeyle ilgili düzenlemeler olacağına işaret etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Vatandaşımız şikayetini dile getiriyorsa bu önemli, değerli bir şeydir. Corona virüs sonrası arz, talep dengelerinin bozulmasıyla kömür ve doğal gaz artışıyla bir karar almak Enerji Bakanlığı'nca zaruriyet konusu oldu. Şu anda Enerji Bakanlığı çalışma yürütüyor, önümüzdeki günlerde açıklanacak. Bunları tamamen çözmek adına hem nükleer tesisin ve Karadeniz gazının devreye girmesi, dünyadaki emtia fiyatlarının da bahar aylarıyla birlikte düşmesiyle inşallah temelden bir çözüm olacak."

ELEKTRİK FATURALARI NASIL DÜŞECEK?

CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken şu ifadeleri kullandı:

"Ağır geçen bir kış şartları var. Esnaf pandemiden çıktı ve mağduriyeti devam ediyor. Elektrik en büyük sorun. Sadece esnafın değil, bütün yurttaşı ilgilendiren bir durum. Esnaf ticarethanelere girdiği için en yüksek faturayı ödüyor. Biz bu zamların geri alınmasını istiyoruz. Yüzde 127 çarpanı çok ağır. Esnaf artık yüksek sesle faturalarını camlara takıyor. Maliyet bu diyor. Mal sahipleri diyor ki 'Benim dükkanımda 3 bin liraya oturuyorsun 14 bin lira elektrik faturası veriyorsun' diyor. Elektrik şirketleri elini taşın altına koymalı.

 

Anayasa'nın 173’üncü maddesinde ‘Devlet esnaf sanatkarı koruyucu tedbirler alır’ diyor. Yani marangozundan tutun terzisine kadar elektronikle çalışan ağır makinalar var. Tabelaların ışığını söndürmek bile caddelerin sokakların aydınlanamamasında en büyük etken olacak. Müşteri bizim velinimetimizdir. 

"DEVLET BUNU SÜBVANSE EDECEK"

Bu faturaların ödenmesi mümkün değildir. Bunu milletçe aşacağız. Devlet bunu sübvanse edecek. Mazotta tekrar Eşel Mobil Sistemi’nin uygulanması lazımdır. Bir çay ocağında 3 kişi çalışıyor. Gelen 6 bin lira elektrik faturasını nasıl verecek? Akşama kadar sattığını verse bu hasılatı toplayamayacak.

"FATURALARDA AYARLAMA OLACAK"

Yazın nasıl millet soğuk su içecek? Nasıl dondurma dolaplarını çalıştıracak veya malını nasıl muhafaza edecek? Lokantalarda, bakkallarda, şarküterilerde hep dolabın içinde ürünler bulunuyor. Manav tezgahlarında soğuk perdeler var. Bunlarsız muhafaza edilmesi mümkün değildir. Doğal gaz faturası müşteriye yansıtılsa kimse gelmeyecek.

 

Piyasaların düzeleceği ve enflasyondan mağdur olan vatandaşın sıkıntılarına çare olacak bir uygulamanın getirilmesi lazımdır. Sayın Enerji Bakanımızla, Ticaret Bakanımızla bu konuları görüşüp, insanların bunu ödeyemez halde olduğunu anlattık. Sayın Kalın da bizi umutlandıracak bir söylem gerçekleştirdi. Dolayısıyla faturalarda bir ayarlama olacağı söylendi. Biz esnaf olarak ülkenin 5’te 1’iyiz. Bizim iş yerlerimizin ışıkları sönmesin caddeler aydınlansın. Biz diyoruz ki eski tarifeye dönülsün."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER