Oynatma Listesi
HABERLER

Erdoğan'dan dünyaya koronavirüs çağrısı: Hakkaniyetle yönetmiyorlar

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son 2 yıllık sürece baktığımızda batılı ülkeler başta olmak üzere gelişmiş devletlerin salgın sürecini adalete ve hakkaniyete uygun yönetmediklerini görüyoruz. Afrika halkı salgın sürecinde yalnız bırakılmıştır. TURKOVAC aşımız devreye girdiğinde örnek bir davranış sergileyeceğiz. Kar eksenli yaklaşılmasını doğru bulmuyoruz. Kıta ülkelerine aşı yardımı da yapacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda açıklamalarda bulundu.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Tarih, kültür ve medeniyet şehri güzel İstanbul'a hoş geldiniz. Koronavirüs salgını nedeniyle forumumuzu çevrimiçi formatta düzenlemek zorunda kalmıştık. Hamdolsun 3. toplantımızı yüz yüze gerçekleştiriyoruz. üstelik Afrika ziyaretinden sonra bunu gerçekleştirmiş olmak bize ayrı bir mutluluk veriyor. Afrika'yı gezdik dolaştık ve Afrika'nın liderleriyle bir araya geldik. Afrika'da durum nedir ne değildir bunları konuştuk.

 

Dış Ekonomik Kurulu DEİK'e bu güzel organizasyon için ayrıca teşekkür ediyorum. Dün ve bugün yapılan oturumlarda enerjiden tarıma, sağlıktan bankacılık sistemine ve inovasyon buna dahil olmak suretiyle birçok alanda karşılıklı yatırım fırsatları ele alındı.

İŞ BİRLİĞİ YAPILMADIK ÜLKE BIRAKMIYORUZ

Afrika'da iş birliği yapılmadık ülke bırakmıyoruz. Ülke olarak biz adım atınca Afrikalı siyasetçiler çok daha büyük olarak buna karşılık veriyorlar. Pazar günü başladığımız Afrika ziyaretimiz kapsamında önce Angola, Togo ve Nijerya'da çok faydalı temaslarda bulundu. Her üç ülkede birebir ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdik. Togo'da ayrıca Burkina Faso ve Liberya Devlet Başkanları ile de bir araya geldik.  

Afrika ülkeleri ile ortak çabalarımız pek çok alanda meyvelerini vermeye başladı. Türkiye'nin ürettiği savunma sanayii ürünleri Afrika halkının sınır güvenliği ve terörle mücadelesine katkı sağlıyor.  

BATILI DEVLETLER SÜRECİ ADALETLİ YÖNETMEDİ

Son 2 yıllık sürece baktığımızda batılı ülkeler başta olmak üzere gelişmiş devletlerin salgın sürecini adalete ve hakkaniyete uygun yönetmediklerini görüyoruz. Afrika halkı salgın sürecinde yalnız bırakılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü Afrika Bölgesi verilerine göre 6 milyon Afrikalı kardeşimiz bu hastalığa yakalanmıştır. Salgın sürecinde vatandaşlarımızı en iyi hizmetleri sunarken elimizdeki imkanları Afrikalı kardeşlerimizle de paylaştık. TURKOVAC aşımız devreye girdiğinde örnek bir davranış sergileyeceğiz. Kar eksenli yaklaşılmasını doğru bulmuyoruz. Kıta ülkelerine aşı yardımı da yapacağız. 

STRATEJİ BELİRLEMELERİ SON DERECE ÖNEMLİ

Salgın şartlarının Afrika ile karşılıklı üst düzey ziyaretlerimizi aksatmasına izin vermedim. THY'nin salgın öncesi uçuş sayılarını yakalayacağına hatta geçeceğine inanıyorum. Yürürlükte olan 22 anlaşmadan 4'ünü Afrika ülkeleri ile yaptık. Bir dizi Afrika ülkesiyle de müzakerelerimizi planlıyoruz. İş dünyamızın işbirliklerini ilerletirken, strateji belirlemeleri son derece önemli. Finans ve bankacılık yönü eksik kalan ticaretin ivme kaybına yol açması kaçınılmazdır. Türk bankacılık sektörünün daha vizyoner davranmasını bekliyoruz. 17-18 Aralık 2021'de İstanbul'da düzenleyeceğimiz 3 Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi'nin bizlere yeni ortaklıklar kazandıracağına inanıyorum.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER