Oynatma Listesi
HABERLER

Ermeni modelin katıldığı VoMa nedir? 'Türkiye ile çatışma dünya savaşı anlamına gelir'

Gucci mankeni Armine Harutyunyan'ın silahlı eğitim aldığı terör örgütü, Azerbaycan'ın kesin zaferine rağmen pes etmiş değil. İnternet sitesindeki 'Tehditler' bölümü özellikle dikkat çekici.

Bundan tam dokuz yıl önce sessiz sedasız bir grup profesyonel ve eski asker tarafından kurulduğunda, Güney Kafkasya'daki tablonun bugünkü hale dönüşebileceğini çok az kişi tahmin edebilirdi.

Kendilerini bir 'sivil toplum kuruluşu' olarak tanımladılar ancak faaliyetleri arasında sivillere silahlı eğitim ilk sırada geliyordu. Yalnızca ülke içinde yaşayanlar değil yurt dışından gelenlere de silahlı eğitim verildi.

Muhtemel bir savaşta cephede verilen kayıpların yerine geçecek yedek ordu kurmayı hedefliyorlardı.

2020 yılındaki savaşa birkaç taburla katıldılar ancak yalnızca 44 günde tarihi bir bozgun yaşandı. Kurulduğu 2014'ten bu yana bir savaş ve askeri operasyon geride kaldı, işgalciler kelimenin tam anlamıyla hezimet yaşadı ve silah bırakıp teslim oldu.

Ancak Azerbaycan'ın terör örgütü ilan ettiği VoMa, pes etmişe benzemiyor. Rus sosyal medya platformu VK'daki orijinal hesapta paylaşılan son mesajda, on günlük yeni kursların başladığı şu cümlelerle duyuruluyor:

"Sevgili erkek ve kız kardeşlerim, VoMa'da on gün süren hızlandırılmış kurslar 5 Ekim'de başlıyor. Acil tıp, fiziksel ve taktiksel eğitim gibi dersler verilecektir. Kurslar ücretsizdir, eğitimler üç grup halinde farklı zamanlarda gerçekleşecek. Yoğun talep nedeniyle kontenjan sınırlıdır. Kayıt için bizzat VoMa merkezine gelmelisiniz. Adres: ..."

ÜNLÜ MANKEN SİLAH ALTINDA

Örgütün 30 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirdiği paylaşımda ise, dünyaca ünlü markaların mankenliğini yapan Armine Harutyunyan'ın silahlı eğitime katıldığı duyuruldu. Elinde silahla kameralara konuşan Gucci modeli Harutyunyan, Azerbaycan'ı tehdit eden cümleler sarf etti.

18 yaşından küçüklere verilen eğitimin görüntülerini de sosyal medya hesaplarından paylaşan VoMa, mesajlarında gelecekte ulusal ordu olmayı amaçladığını da vurguluyor. 

RUSYA, İRAN VE HATTA ÇİN

Azerbaycan'ın İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nın ardından resmi soruşturma açtığı terör örgütünün internet sitesinde, 'Tehditler' bölümü özellikle dikkat çekici.

Ermenistan'ı 1000 yıldır Türklere karşı bir 'ileri karakol' olarak niteleyen VoMa, Bizans'ın yıkılmasıyla Türklerin Viyana surlarına dayandığını hatırlatıyor. Osmanlı'ya karşı Ermenilerin tek başına savaştığını ileri süren örgüt, özellikle Hristiyan kimliğini öne çıkarıyor.

Ermenistan'ın yalnızca İslam ya da Türk dünyasında bir takoz olmadığını, aynı zamanda hasta Avrasya'nın bedeninde bir takoz olduğunu iddia eden VoMa, bunun olmaması halinde 'saldırgan' Türkiye'nin Rusya ve İran sınırına, hatta Çin Seddine ulaşacağını yazıyor. Türkiye ile herhangi bir çatışmanın 'dünya savaşı' anlamına geleceğini savunan silahlı örgüt, fantezilerine 'güçlü' bir Errmenistan'ın dünya savaşının çıkmasını önleyeceğini ileri sürerek nokta koyuyor.

Azerbaycan'ın İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'na paralı askerlerle katıldığını belirttiği VoMa'nın kurucusu ise, Vladimir Vartanov.

Ermenistan'ın başkenti Erivan yakınlarında sivillere silahlı eğitim verildiğini gösteren kayıtlar, özellikle 2020'deki savaş sırasında çokça paylaşıldı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın eşi Anna Hagopyan da askeri eğitim alırken fotoğraflanmıştı.

Karabağ'da birçok şehir ve kasabayı 30 yılı aşkın süre işgal altında tutan Erivan destekli ayrılıkçı Ermeniler, 19 Şubat'ta Azerbaycan'ın başlattığı operasyon karşısında 24 saatte beyaz bayrak salladı. Bir günde elde edilen zaferle Karabağ artık tamamen Azerbaycan'ın, işgal rejimi 1 Ocak 2024'ten itibaren kendisini resmen feshetti.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER