Oynatma Listesi
HABERLER

Fenerbahçe ve Galatasaray Riyad'da oynamayı neden kabul etti? İşte Süper Kupa'da yaşananların perde arkası

Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanacak Süper Kupa maçının ertelenmesinin yankıları sürüyor. Suudi Arabistan'da ne oldu? Yaşananların perde arkasında neler var? Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi CNN TÜRK'ten Meltem Bozbeyoğlu'na değerlendirmelerde bulundu.

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanacak Süper Kupa maçının ertelenmesinin detaylarını paylaştı. CNN TÜRK canlı yayınında Meltem Bozbeyoğlu'na açıklamalarda bulunan Selvi şunları söyledi;

MAÇIN NEDEN SUUDİ ARABİSTAN'DA OYNANMASINA KARAR VERİLDİ? MAÇTAN ÖNCE NELER YAŞANDI?

Elbette ki bu çok önemli bir nokta. Çünkü şöyle bir lagı oluştu; Cumhuriyet'in 100. yılı. Yani her şeyden çok farklı. Cumhuriyet'in 100. yılında Süper Kypa maçını Fenerbahçe ve Galatasaray gibi Türkiye'nin en büyük iki takımının Türkiye'de oynaması arzu ediliyordu. İşte Samsun teklifi ortaya çıktı. 19 Mayıs 1919 Atatürk'ün Samsun'a çıkması nedeniyle. Başkent olduğu için 'Cumhuriyet'in başkenti Ankara olabilir' dediler. Fenerbahçe İstanbul'da teklif etmişti. Ama ısrarla maçın Suudi Arabistan'da oynanması istendi.Burada şöyle bir algı oluştu; Denildi ki; 'Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'a bir jest yapmak istiyor. O nedenle Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'de değil, bu maç Erdoğan istediği için Suudi Arabistan'da oynanacak' diye bir algı oluştu.

Fakat bu süreç içerisinde maalesef ne Türkiye Futbol Federasyonu ne Fenerbahçe Kulübü ne Galatasaray Kulübü, 'Biz bu maçın Suudi Arabistan'da oynanması için bize bir teklif yapıldı. 4 milyon dolar kasamıza girecek. Kazanan takım 2 milyon 400 bin dolar alacak. Oynayan ama kazanamayan takım 1 milyon 600 bin dolar alacak. TFF bize bunu teklif etti. Biz de kabul ettik. Ağustos ayında da bunun için TFF'ye vekalet verdik ve 20 Ekim'de de Suudi Arabistan yönetimiyle ve TFF, iki futbol federasyonu bir protokol imzaladı. Yani bu işin Recep Tayyip Erdoğan oynanmasını istediği şekli bir durum yoktur. Biz burada tamamen kulüplerin para kazanması için tercihi yaptık' diye bir açıklama yapmadılar.

Sustular, suskun kalmak suretiyle kamuoyunda yanlış bir algının oluşmasına hizmet ettiler. Ama daha sonra görüyoruz ki işin iç yüzü farklı.

NEDEN BU ALGI OPERASYONU YAPILDI?

Bir algı oluşması için siz bir açıklama yaparsınız, bir konuşma yaparsınız, bir eylem yaparsınız. Bunun üzerinde oluşabilir. Ama burada tam tersine TFF'nin Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerinin gerçekleri kamuoyuyla paylaşmaması üzerine yanlış bir algı oluştu.

Sanki silah zoruyla ya da iktidar baskısıyla Erdoğan tercih ettiği için iki kulüp Suudi Arabistan'da maç yapacak gibi bir algı oluştu. Bir bunlar kendilerine teklif edilen para olduğunu, bu nedenle kulüplerin kasasına paranın gireceği nedeniyle böyle bir talep olduğunu, bundan dolayı oynayacaklarını kamuoyuna açıklamadı, sustular. Kamuoyunda bir rahatsızlık oluştu.

Daha da ötesi 5 Kasım'da Fenerbahçe Divan Kurulu, 6 Kasım'da Galatasaray Divan Kurulu toplanıyor ve karar alıyorlar. Buralara da hem Ali Koç hem Dursun Özbek Divan Kurulu toplantılarına katılıyorlar. Ben resmi internet sitelerinde kontrol ettim. Ve deniliyor ki; 'Bu maç Suudi Arabistan'da oynanmasın. Türkiye'de oynansın.' Böyle bir karar alınıyor. Bu karara rağmen bu maç Suudi Arabistan'a gidiliyor.

Hatta bu karardan sonra Futbol Federasyonu Başkanı da şimdi hakkını yemeyelim, arıyor, Mehmet Büyükekşi dediyor ki; 'Bir sorun var mı?' diyor. 'Hayır, hiçbir sorun yok' diyorlar. 'Biz 20 Ekim'de imzaladığımız protokol gereği Suudi Arabistan'da maçımızı oynayacağız' diyorlar.

RIDVAN DİLMEN DE AÇIKLADI

Peki bundan kamuoyunun bir bilgisi var mı? Yok. Biz şunu da öğreniyoruz ki; Fenerbahçe'nin ve Milli Takım'ın eski futbolcusu Rıdvan Dilmen bunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da kamuoyunda oluşan bu rahatsızlığın farkında. O da 'Neden Suudi Arabistan tercih edildi?' bilmiyor. Ama algı sanki Erdoğan istedi diye.

FENERBAHÇE VE GALATASARAY RİYAD'DA OYNAMAYI NEDEN KABUL ETTİ?

Suudi Arabistan'ın son dönemlerde futbola büyük bir yatırımı var. İspanya, Kraliyet Kupası'nı Suudi Arabistan'da oynuyor ve büyük paralar kazanıyorlar. Ocak ayının 14'ünde, 15'inde maçlar var. İngiltere oynayacak, İtalya oynayacak. Suudi Arabistan'ın böyle bir politikası oluştu.

Ama Suudi Arabistan böyle bir politika oluşturabilir. Ama siz bunu kabul etmezsiniz. Kabul ediyorsanız da çıkarsınız kamuoyuna dersiniz ki; 'Bizim takımlarımızın kasasına para girecek. Biz bu nedenle oynuyoruz.' Yani gerçeği açıklamak algının önündeki en büyük engel. Algıyı yıkacak olan gerçektir. Gerçeği çıkın kamuoyuna açıklayın.

Şimdiye kadar TFF Başkanı'ndan ya da Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'tan ya da Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek'ten duydunuz mu? Hiç kimse duymadı, susuyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye diyor ki; 'Nereden çıktı bu iş?' diyor.
Büyükekşi de diyor ki; 'Efendim takımlarımız para kazanacak.'
Erdoğan, Peki takımlar bu işe ne diyor?' diyor.
Büyükekşi, 'Takımlar da memnunlar, istiyorlar. Anlaşma yaptık.'

Yani kamuoyundaki algının tam aksine. Bizim bunlardan hiçbir haberimiz yok. Ne zamana kadar... Suudi Arabistan'a gidiliyor. Gidilmeden bir protokol yapılmış, nasıl oynanacağına dair. 10 gün önce TFF yetkilileri gidiyorlar, Suudi Arabistan Futbol Federasyonu yetkilileriyle toplantı yapıyorlar. Stadyuma gidip inceleme yapıyorlar, stadyumla ilgili isteklerini bildiriyorlar.

Suudi Arabistan yönetimi zaten protokolde olduğu için bunu yerine getiriyor. Onlar İspanya, İtalya, İngiltere ile maç oynayan bir ülke. Nedir o?

  • Türk Bayrağı açılacak
  • İstiklal Marşı'mız okunacak
  • Süper Kupa Bayrağı açılacak
  • Fenerbahçe Bayrağı olacak
  • Galatasaray Bayrağı olacak

Bunlarda hiçbir sorun yok. Ama ne oldu? Maçın oynanacağı gün Türkiye'de bir haber... 'Araplar Türk Bayrağı'nın açılmasına İstiklal Marşı'nın okunmasına izin vermiyor.' Ben Suudi Arabistan'daki Türklerle konuştum. Bir gün önce stadyumda olanlar vardı, 'Biz prova için İstiklal Marşı'nı okuduk' dediler. Bunlardan da haberimiz yok.

Ne oluyor? Fenerbahçe Kulünü buradan giderken bir döviz hazırlatıyor, 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' dövizi. Atatürk posterlerini bastırdığı bir forma hazırlatıyor ve bununla ilk seremoniye çıkmak istediğini bildiriyor.

Galatasaray hazırlıksız... Onlar Suudi Arabistan'a gidince bundan haberdar oluyor. Onlar Suudi Arabistan'da bu formalara, tşortlere Atatürk posteri ve 'Ne Mutlu Türk'üm diyene' dövizini hazırlatmak için Riyad'da bir çaba içerisine giriyorlar. Suud yönetimi de bunu kabul etmiyor.

Bakın Atatürk söz konusu olduğunda, İstiklal Marşı'mız söz konusu olduğunda, Türk Bayrağı söz konusu olduğunda değil 4 milyon dolar bu ülke her şeyinden vazgeçer. Ama siz bu süreci yönetmeyin, kamuoyuyla paylaşmayın, tüm gerçekleri gizleyin sonra bombanın fitilini çekin, getirin Recep Tayyip Erdoğan'ın kucağına bırakın. Bu susmak suretiyle oluşturulan çok yanlış bir algı ve Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkilerine de zarar verecek bir yanlış yönetim sonucu ortaya çıkmış bir şey.

BÜYÜKEKŞİ, KOÇ VE ÖZBEK'E İSTİFA ÇAĞRISI

Peki bu olaylar olduğundan şu ana kadar TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'den, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'tan, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek'ten bir açıklama oldu mu? Ya da çıkıp dediler mi, 'Arkadaşlar bu açıklananlar yanlış. Araplar bizim hiçbir talebimizi kabul etmedi.' Böyle bir şey oldu mu? Yok, hala susuyorlar. Bence artık ya gerçekleri konuşsunlar ya da istifa etsinler. Çünkü bu farklı bir algıya dönüştü.

İşte kaçak FETÖ'cüler o an itibarıyla hareket geçtiler, twitler attılar. Sabıkalı Emre Uslu gibi, Adem Yavuzarslan gibi isimler... Sonra siyasette muhalefet bunu kullanmaya başladı. Bunlara hiç gerek yoktur. Sayın Cumhurbaşkanı da 'Sporu siyasete meze yapmayın' diye tepki gösterdi.Bir yanlış yönetim var. Bir süreci yönetemiyorlar. Bir kriz çıkıyor. Krizi de çözemiyorlar. Bunun üzerinden yine yanlış bir algı oluşturuyorlar ve hala susuyorlar. Hala da açıklamıyorlar gerçekleri. Susmak suretiyle de bu yanlış algının oluşmasına, pekişmesine hizmet ediyorlar.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER