Oynatma Listesi
HABERLER

Gözler Merkez Bankası'nda! Faiz kararı bugün açıklanıyor

Yurt içi piyasalar, bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak faiz kararına odaklandı. Faiz kararı bugün saat 14.00'te açıklanacak. Peki ekonomistlerin tahminleri ne? İşte cevabı...

Yurt içi piyasalar, bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak faiz kararına odaklandı.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplanacak.

İŞTE EKONOMİSTLERİN FAİZ TAHMİNİ!

Saat 14.00'te yılın ilk faiz kararı açıklanacak. Geçen yılın son PPK toplantısında politika faizi 100 baz puan indirilerek yüzde 15'den yüzde 14 seviyesine çekilmişti.

Ekonomistler, TCMB'nin politika faizini yüzde 14 düzeyinde sabit bırakacağını tahmin ediyor. Analistler, hafta genelinde yurt içinde faiz kararı ve karar metninde verilecek mesajların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını vurguladı.

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Ekonomist Sadi Özdemir şu ifadeleri kullandı: "Aslında beklenti yüzde 99 herhangi bir değişiklik olmaması yönündedir. Kişisel olarak da düşündüğümüzde Türkiye yeni bir ekonomi modeline geçiş yaptı. Düşük faiz politikası uyguluyor. Burada kurları sakinleştirmek için alınmış bir karar var. Kur garantili mevduat sistemi. Faizi indirerek kurlar tarafındaki istikrarın piyasada biraz da olsa bozulmasını herhalde düşünmezler diye bir kanaat var. Faiz indiriminin devam etmeyeceği görüşü hakim.

 

Kurlar geriledi önce bir dalga aralığı oluştu. 3 aylık süreyi düşünelim 160 milyar dolara yükselmiş kurlarda sağlanması gereken istikrar sağlandı. ABD faiz artırmayı öne aldı. Yüzde 7’lik yıllık enflasyon var faizleri 0. ABD’nin faiz artırması önemlidir. Kendi politikamız oturuyor mu bu süreç başarılı gidiyor mu? Ondan sonra tekrardan faiz kararı gözden geçirilir diye düşünüyorum.

YATIRIMIN ARTMASI BEKLENİYORDU... BU OLDU MU?

Faizleri düşürme çabasının hedefinin altında yatırımların artma ihtiyacı vardır. Küresel olarak Covid’den dolayı Türkiye’ye ihracat kayması oldu. Bir önceki yıla göre ciddi bir artış oldu. Faizleri düşürebilir miyiz böyle bir karar var ve ilerleniyor. En son kur garantili mevduat açıklamasına kadar kurlarda maalesef negatif etkileyen bir atak gördük. Dün sayın Cumhurbaşkanı dedi ki KGF kapsamında işletme kredileri üzerinde çalışıyoruz. Merkez Bankası faizi yüzde 14 ama banka kredilerindeki faiz yüksek. İşletmeler için bu cazip değil. En azından Hazine garantili bir kaynak oluşturup. İşletmelere yatırım kredisi ve işletme kredisi verilerek ihtiyaçların karşılanması gerekiyor. Belki bu haftaya belki de önümüzdeki haftaya kalabilir. Ciddi bir imkan açıklaması olacak.

 

FED’DEN HANGİ KARAR ÇIKACAK?

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kararı çok kritik. Varlık alım azaltımlarını Covid şartlarıyla ertelediler. Yüksek enflasyon oldu ama bu geçici dediler. Sonrasında Fed ilginç bir şekilde istihdama odaklandı. Orada da ciddi bir iyileşme olduğunu görüyorlar ve faiz artışı sayısı ve zamanlama açısından öne alındı. Faiz artışı olursa oraya odaklanma olur para oraya akar doların güçlenmesi ihtimali çok yüksektir. O da bütün diğer gelişmiş ve gelişen ülke para birimlerine negatif etkisi olur."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER