Oynatma Listesi
HABERLER

'Grizu patlamasında yaşam odası bir işe yaramaz' iddialarına canlı yayında yanıt

İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cengiz Kuzu da CNN Türk yayınında patlamaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"Bu Şili olayında bununla karşılaştık. Madenciler mahsur kaldı. Bakır madeniydi. Bir yerde canlı olarak kaldılar. Önlerini tıkayan bir şey var. Dışarıya çıkamıyorlar. Yerlerini tespit ettikten sonra buraya bir sondajla ulaşıldı. Burada bir yaşam odası var ise; Şili olayındaki gibi orada insanlar kendilerine yardım gelene kadar burada vakit geçirebilirler emniyetli bir şekilde.

Yaşam odasında oksijen sağlayacak, temiz hava solunumuna yardım eden maskeler, oksijen tüpleri, yiyecek, içecek vs. stoklanabilir. Ama metan patlaması şöyle; bir patlayıcı maddeyi çizgi filmlerden görmüşsünüzdür.

Şok cephesi denilen bir şey var bu metan hava karışımı sonucu oluşan grizu patlamasında. Bu şok cephesi de büyük bir hızla ilerler. Önüne geleni yıkarak gider. Bu şok cephesi çok önemli bir şeydi. Bunu yaratan nedir? Gerisinde bir alev topu vardır. Bir patlama olmuştur. Korkunç bir alevdir. Bunu ilerletir.

Yer altında şunu bilmekte yarar var. Bir galeri şebekemiz var. Bir de bu galeri şebekesiyle ulaştığımız ürün yerleri var. İşçilerin genel olarak toplu halde bulundukları Zonguldak örneğinde olduğu gibi yerler üretim yerleri. Buralar da dar hacimlerdir.

Yapılan işe göre, vardiyaya göre, hangi kazıda bulunulduğuna göre buralar dar hacimlerdir. Buralarda meydana gelen bir patlama. Mesela kapalı hacimde tünelledir. Karayolları, metrolar vs... Buralarda da patlama olsa etkisi büyük olur. Açık hava patlamalarına benzemez bunlar. Şok cephesindeki patlamalar bin metre saniyelere ulaştığı zamanlar olabilir. Zincirleme reaksiyonlar olabilir, kısmi yanmalar olabilir. Sonuçta şunu söyleyeyim... Sığınmaya siz vakit bulamazsınız. Siz orada metan patladı Allah korusun aynı sahneyi burada yapalım. Şurada sığınma odamız var. Metan patladı. Ne yapabiliriz? Yapacak bir şey yok."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER