Oynatma Listesi
HABERLER

Hayalleri suya düştü, evsiz kaldı! Ukraynalı annenin çaresizliği ülkeyi karıştırdı

DJ olan eşi orduya teslim oldu, o ise oğlu ve köpeğiyle birlikte İngiltere'ye sığındı. Ancak işler hiç de planladığı gibi gitmedi. Yeni bir hayata başlama umudu suya düşen Ukraynalı anne evsiz kaldı. Üstelik sadece o değil binlerce Ukraynalı da aynı problemi yaşıyor.

34 yaşındaki Oleksandra Smirnova, bir yandan kocasını terk edecek olmanın üzüntüsünü yaşıyor, diğer yandan 5 yaşındaki oğlu Leon ve çok sevdiği köpeği Azi ile güvenli bir ülkeye gidecek olmanın sevincini paylaşıyordu.

Rusya, 24 Şubat'ta ülkesi Ukrayna'yı işgale başlamıştı ve aile olarak hızlı bir karar vermek zorundalardı. Sonunda Ukraynalı anne ve baba aile için kararını vermişti. 45 yaşındaki Ukraynalı baba Anatoly Topolsky ülkesindeki orduya yardım etmek üzere birliğe teslim olacaktı.

Ukraynalı anne ise Leon ve Azi ile birlikte İngiltere'ye gideceklerdi. Belki savaş bittiğinde İngiltere'de sadece oğlu ve köpeğiyle değil eşiyle de birlikte yaşayacaklardı. Ancak planları hiç de tahmin ettikleri gibi gitmedi.

Ukraynalı anne, oğlu ve köpeğiyle birlikte İngiltere'nin başkenti Londra'nın güneybatısındaki Frimley Green köyünde yaşayan görümcesinin yanına gitti. Başta her şey yolunda gidiyordu. Mart ayında yapılan bu yolculuktan sonra Ukraynalı anne ilk defa haberleri okumaktan vazgeçmişti.

Nisan ayından sonra ise işin rengi değişti. Oleksandra Smirnova'nın bütün hayalleri suya düştü. Çünkü 'yeni bir hayat' gözüyle baktığı İngiltere'de hiç de beklemediği bir problemle karşılaştı. Bu problem sadece Ukraynalı kadını değil ülkelerindeki güvenlik problemi nedeniyle İngiltere'ye sığınan bütün Ukraynalıları da derinden etkileyecek bir durumdu.

Oleksandra Smirnova, aile vizesi sayesinde İngiltere'ye gitmişti. İngiliz hükümeti daha fazla Ukraynalının ülkeye gelebilmesine olanak sağlayan yeni vize programı kapsamında evlerini Ukraynalı mültecilere açanlara ayda 350 sterlin (yaklaşık 7 bin 168 lira) destek vereceğini duyurmuştu.

Oleksandra Smirnova da ülkedeki geleceğini tehdit edecek hiçbir problemle karşılaşmayacağını düşünmüştü ama yanılmıştı. Çünkü Oleksandra Smirnova hakkında özgeçmiş kontrolleri yapan yetkililer, görümceye iki seçenek sundu.

Kapılarını erkek kardeşinin eşine açan görümce ya onları evden dışarı atacaktı ya da çocuk bakıcılığı işini kaybedecekti. Karşılaştığı yasal problemi Oleksandra Smirnova ile paylaşan görümce kararını verdi. İşini kaybedemezdi. Erkek kardeşinin eşine başka bir ev bulacaklardı.

Ülkesindeki güvenlik problemi nedeniyle büyük bir korkuya kapılan, DJ olan kocasının orduda görev yapmasından ötürü tedirgin olan Oleksandra Smirnova çocuğu ve köpeğiyle birlikte 289 kilometre yol kat etti. Evsiz kaldığı için şimdilik görümcesinin bir arkadaşının evine yerleşen Ukraynalı anne, yaşadıklarını basın kuruluşlarıyla paylaşmaya karar verdi.

The Sunday Mirror'a konuşan Ukraynalı kadın, duygularını "Belirsizlik çok korkunç bir şey. 19 Nisan'a kadar Ukrayna'daki gelişmeleri takip etmeyi bırakmıştım. Haftalar sonra ilk kez kendimi güvende hissetmiştim. Ama öyle olmadı" sözleriyle paylaştı.

Smirnova'nın başına gelenler ise Ukraynalı mültecilere vize kolaylığı sağlayan, İngiltere'ye aile vizesi ile sığınmış Ukraynalıları tedirgin etmiş durumda.

Uygulamaya geçirilen 'Ukrayna İçin Evler' projesi evini mültecilere açan İngilizlere ayda 350 sterlin kazandırsa da özellikle aile vizesi sayesinde İngiltere'ye giden yaklaşık 20 bin 800 kişi kendilerine yapılan yardımların azlığı ve Oleksandra Smirnova gibi yasal problemlerle karşılaşmalarından ötürü ülkedeki geleceklerine dair derin bir endişe içinde.

Savaş nedeniyle eşleri orduya katılan pek çok Ukraynalı kadın ve çocuk tıpkı Oleksandra Smirnova gibi güvenlik gerekçesiyle ülkelerini terk etti ve farklı ülkelere sığındı. Ancak son günlerde tekrar Ukrayna'ya dönen ailelerin sayısı da bir hayli fazla. Bunlardan biri de Ruslan Gladkiy'nin ailesi.

Savaştan önce şoförlük yapan 35 yaşındaki Ruslan Gladkiy, işgalin başlamasından hemen sonra eşini, oğlunu ve kızını bir trene bindirdi. Ailenin yaşadığı bu duygusal vedalaşma sahnesi foto muhabirleri tarafından görüntülendi, uluslararası basında savaşa dair simge fotoğraflardan biri oldu.

Eşini, oğlunu ve kızını bir daha asla görememekten korkan Gladkiy, bir yandan birçok Ukraynalı erkek gibi orduya katıldı, diğer yandan ise Macaristan üzerinden İtalya'ya sığınan ailesiyle sık sık telefonda haberleşti.

Aradan üç ay geçti ve Ruslan Gladkiy eşinden hiç beklemediği bir anda bir mesaj aldı. Eşi ona "Dönüyoruz, yanına geliyoruz" demişti. Eşinin bu mesajı karşısında şoke olan Ruslan Gladkiy ailesinin ülke dışında güvende olmasından ötürü mutluydu ancak bir yandan da onları çok özlemişti.

Geçtiğimiz günlerde aile sonunda bir araya geldi. Üç ay sonra Ruslan Gladkiy ve ailesi bir araya geldi. Bu anlar da tıpkı ayrılık fotoğrafları gibi yine fotomuhabirleri tarafından görüntülendi. Ukraynalı kahraman baba, duygularını şu sözlerle anlattı: "Ailemi tekrar görmek beni çok mutlu etti. Ülkemizi seviyoruz ve burada eskisi gibi yine huzur içinde yaşamak istiyoruz."

Çok değil sadece üç ay önce birçok Ukraynalı ülkelerinden kaçıp güvenli bir ülkeye sığınmak isterken şu anda tıpkı Ruslan Gladkiy'nin ailesi gibi Ukrayna'ya dönüş hazırlığında. Ülkenin birçok sınır geçiş noktasında kuyruklar oluşmaya başladı.

Ukraynalılar, Ukrayna'nın henüz güvende olmadığını biliyor ancak en büyük umutları ülkelerinin Rusya karşısında üç aydır süren ve tüm dünyanın dikkatini çeken direnişi. Hepsinin fikri ortak: Kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamak istiyorlar. Tıpkı üç ay önce olduğu gibi...

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER