Oynatma Listesi
HABERLER

Hizbullah İsrail'den gelen tehditlere yeni bir video kaydıyla yanıt verdi

Gazze'deki savaşın Lübnan'a sıçrama ihtimali her geçen gün artarken, Hizbullah İsrail'den gelen tehditlere yeni bir video kaydıyla yanıt verdi.

Hizbullah, İsrail ordusuyla 8 Ekim'den bu yana Lübnan sınırında çatışıyor. Gazze'deki savaş devam ederken kuzeyden yeni bir cephe açılmasından endişe duyan İsrail, son haftalarda sınıra 100 kilometre mesafedeki Bekaa Vadisi'nde bulunan Hizbullah hedeflerini bile vurdu. İsrail'in krizin diplomatik yolla çözümü için 15 Mart (dün) tarihine kadar Hizbullah'a süre verdiği, aksi halde Lübnan'a topyekun savaş ilan edeceği Lübnan basınındaki haberlere yansıdı.

60 bin savaşçısı ve 150 bin kısa veya uzun menzilli füzesi bulunduğu tahmin edilen Hizbullah ise, yayınladığı videoyla İsrail'e meydan okudu.

Hizbullah'ın televizyonu El Menar'ın 'Direniş işgale bir mesaj gönderiyor: Genişliyor... genişliyor' başlığıyla sunduğu videoda, söz konusu mesajın Arapça verildiğini belirtti. El Menar ayrıca videoda İbranice 'Eğer siz genişletirseniz, biz de genişleteceğiz' denildiğini kaydedip sınır hattındaki İsrail hedeflerinin son 24 saatte füzeler, topçu saldırılarıyla vurduğunu duyurdu.

Habere göre, Burkan füzesinin de kullanıldığı saldırılar radar üsleri, İsrail askerlerinin toplanma alanları ve diğer mevzileri hedef aldı. Aynı anda üç füzenin gökyüzünde göründüğü videoya dair diğer detayları aktaran El Menar, haberin sonunda sınır hattında vurulan noktaları gösteren bir harita da yayınladı.

İran ile Orta Doğu'daki en sıkı müttefiki Hizbullah arasında Şubat ayında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleşen görüşmenin ayrıntıları, Cuma günü ortaya çıktı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile İran'ın yurt dışı operasyonlarını yürüten Devrim Muhafızları ordusu Kudüs Gücü komutanı İsmail Kani bir araya geldi. Görüşmede Hizbullah İran'a çatışmanın tırmanması ve Tahran yönetiminin savaşın içine sürüklenmemesi halinde İsrail'e karşı tek başına savaşacağını söyledi. İsrail'in Hizbullah'a karşı geniş çaplı bir saldırı başlatmasına dair senaryonun masaya yatırıldığı toplantıda konuşulanlar, yedi ayrı kaynağa dayandırılıyor.

Hasan Nasrallah, Kudüs Gücü komutanı Kani'ye İran'ın İsrail ya da ABD ile bir savaşa sürüklenmesini istemediklerini belirtip grubun kendi başına savaşacağına dair güvence verdi.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Wilson Center, Hizbullah'ı muhtemelen 'Ortadoğu'daki ve görece dünyadaki en zorlu devlet dışı askeri aktör' diye tanımlıyor.

Hizbullah ve İsrail ordusu arasındaki sınır çatışmaları, Gazze'deki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim tarihinde başladı. Şimdiye kadar çoğunlukla sınır hattının dışına çıkmayan çatışmalarda Hizbullah 200'den fazla üyesinin öldüğünü açıkladı. İsrail jetlerinin hava saldırılarında aralarında çocuklar, kadınlar ve gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. İsrail tarafında ise aralarında yüksek rütbeli subayların da bulunuduğu 10'dan fazla asker öldü. Ayrıca sınır hattındaki onlarca İsrail yerleşimi tahliye edildi.

120 KİLOMETRELİK MAVİ HAT

Savaştan önce de sıklıkla çatışmalara sahne olan Lübnan-İsrail sınırında Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri UNIFIL konuşlu. İsrail'in 1982'de işgal ettiği Lübnan'ın güneyinden 2000 yılında çekilmesinin ardından toplamda 120 kilometre uzunluğundaki sınırın güvenliği UNIFIL'in denetimine geçti. Mavi Hat adıyla bilinen sınır bölgesinde UNIFIL güçleri devriye geziyor. BM Güvenlik Konseyi kararıyla 1978 yılında kurulan UNIFIL'de onlarca ülkeden 10 460 asker görev yapıyor. İsrail, başta Şebaa Çiftlikleri olmak üzere BM kararlarına aykırı şekilde Lübnan topraklarının bir kısmını işgal altında tutmaya devam ediyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER