Oynatma Listesi
HABERLER

‘İkinci el’ kuralı sonrası araç alacaklar dikkat! İnternette satamayınca pazara koştular

İnternetten ikinci el araç satışın fiyat kısıtlaması getirilmişti. Çoğu kişi araçlarını açık oto pazarlara götürerek istedikleri fiyata satmaya çalışıyorlar diye bilgiler gelmeye başladı. Sırada otomobil pazarları mı var? sorusu gündeme geldi. Konuyla ilgili merak edilenleri Milliyet Gazetesi Otomobil Yazarı Levent Köprülü CNN Türk’e açıkladı. İşte detaylar...

15 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren ikinci el satış kuralıyla sonrası internet üzerinden aykırı ilan sayılarında büyük düşüşler görülmüştü. Araçlarını fahiş fiyattan internet üzerinden satamayanlar otomobil pazarlarına koştu.  

Konuyla ilgili merak edilenleri Milliyet Gazetesi Otomobil Yazarı Levent Köprülü CNN Türk’te anlattı. Köprülü konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

SATICILARIN PAZARLARA İLGİSİ YOĞUN, ALICILARIN İLGİSİ NE DURUMDA? 

“İnternetteki satış kısıtlaması daha çok sıfıra yakın araçlarla ilgiliydi. Ağır denetleme getirilmeye başlandığında açıkçası satıcılar kendilerine göre birtakım yöntemler bulmuş olabilir. 

 

Her kişinin kendine göre kafasında bir fiyatı olabilir. Bu fiyatı karşı tarafta verecek müşteri bulması önemli. Sıfır otomobil talebinin yavaş yavaş düşeceği söyleniyor.  

ÖTV dilimleri yüzde 80’in altında araç kalmadı. Bunun revizyonu yapılmadı. MTV’de düzenlemeler yapıldı. Akaryakıtta düzenlemeler var. Buraya baktığınız zaman insanların otomobil almaya karşı bir direnci oluşabilir diye düşünüyorum. 

 İkinci elde istediği fiyatı alma döneminin ben çok fazla gerçek olacağına inanmıyorum.  

Avrupa’da araç fazlalığının oluşmaya başladığı konuşuluyor. Tabi ki Türkiye’ye artık daha fazla araç gelecek. Bu da spekülasyon amaçlı satışları azaltacak diye düşünüyorum. 

İNTERNET İLANLARININ 3 BİNE DÜŞTÜĞÜ TESPİT EDİLDİ. OTO PAZARLARI İÇİN NE YAPILABİLİR? 

Tabi ki denetimler yapılabilir ama bunun rayiç bedeli nasıl belirlenecek bilemiyorum. Burada konuşulan şey bir aracın sıfır km aracın fiyatından daha yüksek satılmaması olayı. Bu aradaki farkı bir başka şekilde satıcı ile alıcı arasında değiş tokuş yapılabilir mi? Denetlenmesi kolay bir şey midir? 

1 yaşındaki veya 6 aylık bir otomobili ikinci el olarak satmaya kalktığınızda ve sıfır km liste fiyatı üzerinde satmaya kalktığınızda o model bayilerde varsa bunun yüksek fiyatla satma şansına sahip olmayabilirsiniz. Yılın son çeyreğinde istikrara oturacağını düşünüyorum. 

‘FİYATI PİYASA BELİRLER’ 

Araç sahibi kendi aracının fiyatını kendisi belirler, buna müdahale edilmesi mümkün görünmüyor, fiyatı piyasa belirler. 

Ama tabi ki yapılacak tedbirler alım satımlarda zorunluluklar getirilebilir. Oto pazarlarına yetkili gönderebilirsiniz.  

TAŞIT KREDİLERİNDE BÜYÜME SINIRININ YÜZDE 2’YE ÇEKİLMESİ SATIŞLARA NASIL YANSIR? 

Uzun süredir kredilere ulaşmak kolay olmuyordu. Bunu yüzde 2’ye çekmek kredi bulunurluğuna daraltmada etkili olacak bir şey değil. İnsanlar dövizini bozduruyordu. Genel olarak nakitle bu işleri çözmeye çalıştılar, kredi ile alanlar yüksek faize razı oluyorlardı. Kredi bulunurluğu yüksek değildi. Ben bu kararın etkisi olacağını düşünmüyorum. Satışları düşürecek birtakım etkenler var. Fiyat artışları, kur artışları gibi. Ben kararın satışlara çok etki edeceğini düşünmüyorum.” 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER