Oynatma Listesi
HABERLER

İstanbul'daki kilise saldırısında yeni detaylar... Polonya plakalı aracın sırrı

İstanbul'da Sarıyer'deki kilisedeki saldırıya yönelik soruşturmada gözaltı sayısı artarken, saldırıya ilişkin yeni bilgiler de ortaya çıktı.

İstanbul Sarıyer'de Santa Maria İtalyan Kilisesi'nde pazar ayini sırasında maskeli 2 kişi silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Cihan hayatını kaybetti. Saldırıyı DEAŞ üstlenirken 2 katil zanlısı ile birlikte 52 kişi gözaltına alındı.

CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, saldırıya ilişkin detayları açıkladı.

BİRİNCİ SINIF ÖLÜM TİMİ

Nihat Uludağ'ın açıklamaları şöyle: Şüphelileri izlediğimizde DEAŞ’ın birinci sınıf ölüm timi. O kadar soğukkanlı, sakin, kendilerini tam muazzam bir şekilde kamufle etmişler. Hani çok dikkat çekiyorlar mı? Evet, çok dikkat çekiyorlar. Ayaklarında spor ayakkabı kaçmaya, koşmaya uyumlu. Üzerlerindeki siyah kıyafetlerle, taşıdıkları silahları kamufle etmeyi başarıyorlar. Gözlükler, kapüşon ve maskeyle eylem sonrasında kimliklerin tespitinin zorlaşması için yapılmış, özel bir ölüm timi bu aslında. Suikasta gittiğinde genelde olay sırasında tanınmamak için maske takıyorlar.

KRİTİK BİR SÜRECİ ATLATTIK

10 saatlik muazzam, kritik bir süreç atlattık. Çünkü Santa Maria Kilisesi’ne girdiler ve bir kişiyi hedef aldılar. Önce darp ettiler, sonra onu öldürdüler. Kilisenin içerisinde böyle bir infaz yapmaları dünyaya verecek muazzam bir mesajdı ve onu sağladılar. Kıyafetler, görüntüler, suikast tam olarak vermek istedikleri mesaja uygundu.

SALDIRGANLAR POLONYA PLAKALI ARAÇLA GELDİ

Soruşturmaya ilişkin bilgileri de aktaran Nihat Uludağ, "Soruşturma sürüyor, ilginç bilgiler var. 52 kişi gözaltında. Bunların 28'i soruşturma şüphelisi olarak işlemleri sürüyor. Başakşehir Güvercintepe'de bunların sıklıkla kaldıkları yerler var. 30'a yakın adres yapıldı. Bunlara öncelikle operasyon yapıldı. Teröristlerin kaldıkları ev, olay yerine yakın bir yerde tespit edilen Polonya plakalı araçtan tespit edildi. Olay yerine Polonya plakalı özel bir araçla geliyorlar. Olaydan sonra aynı araçla bölgeden ayrılıyorlar. Yalnız bölgeden kaçarken, bir kaza yapıyorlar. Güvercintepe bölgesinde diğer sürücü polisi arıyor ve çember biraz daha genişliyor. Plaka tanıma sistemlerinde ve oradan da aracın geçiş güzergahından adres tespit ediliyor." dedi.

ARACI BİR YIL KULLANMADILAR

Polonya plakalı aracın bir yıl önce Türkiye'ye getirildiğini belirten Uludağ, aracın olay gününe kadar hiç trafiğe çıkmadığını belirtti. Uludağ, aracı teröristlere getiren kişinin de olay sonrası yurtdışına kaçtığını söyledi. Uludağ, "Aracı getiren ayrı bir hücre, silahı getiren ayrı bir hücre, keşif yapan ayrı bir hücre... Saldırganların hiç sabıkası yok. DEAŞ'lı teröristlerin yakalanmaması için özel eğitimli, sabıkası olmayan kişiler seçildi." şeklinde konuştu. 

"SİLAH TUTUKLULUK YAPTI"

Kilisenin avukatlığını yapan Afşin Hatipoğlu saldırı anında yaşananları anlattı. Afşin Hatipoğlu, "Sabah ayininde, ayin devam ederken iki saldırgan kamuflajlı bir şekilde bu antreye geliyorlar. Ve kapıyı açıp içeriyi kontrol ediyorlar. Tam girmeye karar verdikleri anda başka bir kişi daha geliyor ve o kişiye kapıyı açıyorlar ayine girsin diye. Kapıyı açıp içeri aldıkları kişi o günkü kurban aslında. Onlar ayini bastıklarında önce rahmetliyi burada ne yazık ki katlediyorlar. Önce kabzayla kafasına vuruyorlar, daha sonra ateş ediyorlar. Sonra da rastgele kilisenin etrafına ateş ediyorlar. Görgü tanıklarının söylediği Arapça veya Farsça tam çıkartamadıkları bir dille bazı şeyler söylüyorlar ve daha sonra uzaklaşıyor. Saldırı gerçekleştikten sonra ölen kişi dışında bir yaralı söz konusu değil. Polisin bize söylediği kadarıyla silahlardan birinin tutukluluk yaptığı, onun da paniğe sevk ettiği ve daha fazla can kaybının önüne geçtiği ama görüntülerde var, saldırganlardan bir tanesi kilisenin ortasına kadar devam ediyor, bağırmaya devam ediyor ve sağa sola ateş ediyor. Tabii büyük bir korku ortamı oluyor, bir kişi hayatını kaybediyor" ifadelerini kullandı.

"BÜTÜN AZINLIK CEMAATLERİNİN LİDERLERİ PERŞEMBE GÜNÜ BURADA TOPLU AYİN GERÇEKLEŞTİRECEK"

Hatipoğlu, "Burası Perşembe günü saat 07.00’deki ayine kadar kapalı. Çünkü Hıristiyan inancına göre, böyle bir saldırı olduktan sonra tekrar bir kutsama ayini olmadan o kilise ibadete açılamıyor. Bütün azınlık cemaatlerinin liderleri Perşembe günü saat 07.00’de burada toplu ayin gerçekleştirecekler. Bu görmüş olduğunuz alanı da merhumun anısına 'Anma bölgesi' yaptılar. Buraya mum dikilip kendisi için dua edilecek. Burası kilisede muhafaza edilecek, merhuma saygı açısından saklanacak" dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER