Oynatma Listesi
HABERLER

İtalya Başbakanı Türkiye'de! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile görüşme gerçekleştirdi. Heyetlerarası ve liderlerin baş başa görüşmesinin ardından iki ülke ararsında 9 anlaşmaya imza atıldı.

İtalya Cumhuriyeti Başbakanı Mario'nun Türkiye ziyaretinde liderler görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında konuşuyor. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: Hükümetler ararsı 3. toplantımızı gerçekleştirdik. İşbirliğinin geliştirilmesi üzerinde durduk. Birçok alanda işbirliğimizi pekiştirecek 9 anlaşmaya imza attık. Geçtiğimiz yıllarda bir rekora imza atarak 23 milyar doların üstüne çıktı. İkili ticaretimizin bir özelliği de dengeli olmasıdır. Şirketlerimizi iş birliklerini artırmaları yönünde teşvik etmeye devam edeceğiz. Terörle mücadele ile İtalya'dan beklentilerimizi kıymetli dostumla ikili görüşmede paylaştım. Göçün idaresi ve yasa dışı göçle mücadelemizi de ele aldık.

 

Bölgemizdeki gelişmeler Türkiye'nin Avrupa Birliği için pek çok alanda ne denli önemli olduğu gerçeğini somut şekilde bir kez daha ortaya koymuştur.

Türk-İtalya üniversitesinin kurulması girişimini de görüştük. Ukrayna tahılının Karadeniz'den ihracı planı da yine görüşmede konularımızdan biriydi. İtalya heyetine ziyaretleri için tekrar teşekkür ediyorum.

KARADENİZ'DE TAHIL KORİDORU

Karadeniz koridoru çok önemli br konu. Zelenskiy ve Putin'in yaklaşımları büyük önem arz ediyor. Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Dünyada özellikle Afrika'da ciddi bir tahıl sıkıntısı var. Biz aracı olarak BM çatısı altında devam ettirelim istiyoruz. 1 hafta 10 gün içerisinde görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız.

 

İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin açıklamaları şöyle: Türkiye ve İtalya dost ve müteffik iki ülke. Türkiye'nin arabuluculuk çabalarını çok takdir ediyoruz. Türkiye'nin burada merkezi bir rolü var. BM'de bir plandan söz edildi. Birçok koridorun açılması lazım. Türkiye merkezi bir rol oynamakta. Ukrayna-Türkiye ve Rusya bu konuda hazırlar, Kremlin'in doğduran katılımını bekliyorlar.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER