Oynatma Listesi
HABERLER

Kırgızistan'ın doğusunda gizemli kervansaray: Taş Rabat

 Orta Asya'nın en eski tarihi-mimari eserlerinden biri olan Taş Rabat kervansarayı, sağlamlığı ve gizemli tarihiyle ilgi çekiyor.



Taş Rabat, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'ten 520 kilometre uzaklıktaki Narın Bölgesi'ne bağlı At-Başı ilçesi sınırları içinde ve komşu Çin sınırına 80 kilometre mesafede bulunuyor.

Tanrı Dağı'nda "göğe uzanan" sivri taş kayaların hakim olduğu Kara Koyun Vadisi'nin derinliklerinde ve deniz seviyesinden 3 bin 200 metre yükseklikte yer alan Taş Rabat, günümüzde eşsiz mimarisiyle hala ihtişamını koruyor.

Kırgızistan'da tek kapalı kervansarayı unvanına sahip Taş Rabat, tarihi İpek Yolu'nun Orta Asya'dan çıkış güzergahında bulunuyor. Eserin kimler tarafından ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor.

Yerel kaynaklarda, budist tapınağı, Hristiyanlara ait bir manastır ve Karahanlılar dönemine ait kervansaray olarak kullanıldığı ifade ediliyor.

Bölgedeki konargöçer halklar tarafından “mucize” ve “doğaüstü” bir yapı olarak görülen Taş Rabat'ın, Çin ile ticaret yapan kervanlar tarafından kullanıldığı sanılıyor.

Kervansarayın, aynı zamanda, kar ve fırtına gibi çetin hava koşullarında sığınak olarak hizmet verdiği düşünülüyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER