Oynatma Listesi
HABERLER

New York'un altına gizli tünel! İsrailliler ifşa oldu, sayısız giriş

New York'un altına kazdıkları tünellerle yer altındaki bir sinagoga giden Yahudiler dünya basınında ses getirdi. Çok sayıda girişi olduğu belirlenen tünellerden kaçan Yahudilerden bazıları ise bölgedeki kişilerin kamerasına yansıdı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin en önemli eyaletlerinden New York'ta yaklaşık 9 milyon kayıtlı insan yaşıyor, turistleri de ekleyince bu sayı 20 milyona kadar çıkabiliyor. Eyalette ayrıca yaklaşık bir buçuk milyonluk bir Yahudi kesim hayatını sürdürüyor. 2024 itibariyle New York, Tel Aviv dışındaki en büyük Yahudi nüfusuna sahip bölge olarak biliniyor. Yahudilerin yarısından daha fazlası ise Brooklyn'de bulunuyor.

 

 

ÇOK SAYIDA KİŞİ TUTUKLANDI

Salı gününün ilk saatlerinde yaşanan gelişmede Brooklyn'de Yahudilere ait gizemli bir sinagog bulundu. İnşaat işçileri tarafından tesadüfen keşfedilen tünelin kapatılmaması için Yahudiler büyük mücadele verdi. İhbar üzerine olay yerine gelen polisler 10 kişiyi tutukladı. Sinagogu yöneten haham Yosef Braun yaşananları korkunç olarak nitelendirdi ve Yahudilik için utanç olarak yorumladı.

HAŞİDİ ÇIKTILAR

Yahudiliğin Haşidi koluna mensup şahısların aslında uzun yıllardır bu tünelleri kazdığı düşünülüyor, tünellerin amacı ise henüz belirsiz. Aralık ayında bir kısmının tespit edildiği tünellerin birçok girişi de bulunuyor. ABD basını ayrıca tünellerin kazılmaya dört yıl önce başlanmış olabileceğini ortaya attı ancak kesin kanıt sunmadı. Öte yandan Haşilere ait bir haber sitesi olan COL Live, tüneldeki erkeklerin çoğunun İsrail'den geldiğini bildirdi. 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER