Oynatma Listesi
TEKNOLOJİ

Oppo Band Sport incelemesi

Türkiye'de kurduğu fabrikayla bir yandan istihdama katkı sağlarken diğer yandan da ülkemize verdiği değeri gösteren Oppo, geniş ekosistemine yeni bir ürün daha ekledi. İşte karşınızda Oppo'nun yeni nesil akıllı bileklik modeli Oppo Band Sport...

SpO2 nedir?

Kan basıncı ve kalp atım hızının yanı sıra, oksijen satürasyonu muayenede yapılan ilk ölçümlerden biridir. SpO2 aynı zamanda oksijen doygunluğu olarak da bilinir, bir kişinin kan dolaşımındaki oksijen seviyelerini temsil eder. Kalp normal olarak ortalama büyüklükteki bir yetişkinde dokulara dakikada yaklaşık 5000 ml kan pompalar ve dokulara dakikada 1000 ml oksijen verir. Kandaki oksijen seviyesi çok düşükse, vücut düzgün çalışamaz, bu duruma hipoksemi denir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Normal SpO2 düzeyi nedir?

Normal koşullar altında, sağlıklı bir insanın SpO2 seviyesi 90 ile 100 arasında olmalıdır. Bir kişinin SpO2 seviyesinin, tamamlayıcı oksijen gibi herhangi bir dış yardım almadan normal seviyenin üzerine çıkma olasılığı çok düşüktür. Bununla birlikte, SpO2 seviyesi normalin altındaysa, o kişide hipoksemi gelişme riski vardır. Bu durum doktorlar tarafından derhal tedavi gerektirir.

Hipoksemi semptomları nelerdir?

İki tip hipoksemi vardır. Akut hipoksemi nispeten kısa bir süre boyunca ortaya çıkar, kronik hipoksemi daha uzun bir süre devam eder. Akut hipoksemi semptomları kronik hipoksemiden farklı olabilir, ancak yaygın semptomlar nefes darlığı, hızlı nefes alma, hırıltılı solunum, öksürük, akıl karışıklığı, hızlı kalp atışı ve cilt rengindeki değişikliklerdir.

Vücut, kan dolaşımındaki azalmış oksijeni telafi edebildiği için kronik hipoksemiyi tespit etmek zor olabilir. Semptomlar pulmoner hipertansiyon, kor pulmonale, sağ taraflı kalp yetmezliği ve polisitemidir.

Kimlerin SpO2 düzeylerini düzenli kontrol etmeleri gerekir?

Bazı insanlar veya durumlar hipoksemi ile karşılaşma riski daha yüksek olabilir:

Yoğun bir programı olan insanlar: Herkes iyi bir iş-yaşam dengesinin lüksünün tadını çıkaramaz, her gün farklı sektörlerde yorulmadan çalışan birçok insan vardır. Uygun bir dinlenme olmadan, stresli bir ortamda çalışmak beynin alım miktarını aşan oksijen tüketmesine neden olabilir.

Yüksek rakımda veya plato hipoksik ortamında olan insanlar: Yüksek rakımlar, düşük oksijen satürasyon seviyelerine veya kişinin kanında oksijen desatürasyonuna neden olabilir. Bu durumlar, yüksek rakımlardaki düşük atmosfer basıncı nedeniyle olur. Yani, Peru'daki Machu Picchu veya Tibet'teki Lhasa gibi yerlerde yürüyüş yapıyorsanız, her nefeste vücudunuza daha az oksijen girer.

Yaşlılar: Yaşlanan kalp ve akciğerler yetersiz oksijen alımına ve yetersiz oksijen beslemesine yol açacaktır. İnsan vücudu oksijeni taşımak için kanı kullanır ve kan hacmi azalırsa, oksijen de azalacaktır.

Horlayan insanlar: Horlama, kısa süreli veya uzun süreli solunum tıkanıklığına neden olabilir, bu da hipoksiye yol açabilir. Uzun dönemli böyle bir hipoksi durumu da uyku kalitesinin düşmesine ve hatta organ hasarına neden olabilir.

SpO2 düzenli olarak kontrol etmeniz gereken tek sağlık belirtisi değildir. Vücudunuzun iyi çalıştığından emin olmak için, kalp atış hızı ve stres seviyesi vücudumuzun ve zihnimizin sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynar.

#Sponsorluİçerik

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER