Oynatma Listesi
HABERLER

Piyasalar Fed'in faiz kararını bekliyor! Ekonomistler yorumladı

Küresel piyasalarda bugün yatırımcıların odağında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yılın ilk toplantısından çıkacak kararlar ve sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalar bulunuyor. Peki piyasalar kritik karardan nasıl etkilenecek? İşte detaylar...

Para ve emtia piyasalarının gözü kulağı bugün ABD’de olacak. Fedfaiz kararını saat 22.00’de açıklayacak. Fed’in varlık alım programında azaltıma gitmesi ve faiz artışına ilişkin mesajlar vermesi bekleniyor. Fed’in mart ayında varlık alım programını sonlandırması ve ilk faiz artışını bu tarihte gerçekleştirmesi öngörülüyor. Bu toplantıda ise faizlerin sabit tutulması beklenirken, Fed’in piyasalara vereceği mesajlar hayati önem taşıyor.

 

CNN Türk yayınında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sadi Özdemir şunları söyledi:

"Fed tüm dünya açısından önemli. Çünkü Fed parasıyla ve gücüyle bütün dünyanın ekonomilerini etkiliyor. Covid’den önce 3.7 trilyon dolar bilanço büyüklüğü vardı. Bu büyüklük 9 trilyon dolara kadar çıktı. Bilanço küçültme planında nasıl bir karar olacak? Enflasyon yüzde 7’ye geldi ve 40 yılın en yükseğinde oldu. Bunun kalmasından korkuyorlar.

Hedefledikleri enflasyon mevcut enflasyondan çok farklı. Şimdi pas geçebilirler ama marttan itibaren ve yıl içerisinde kaç kere faiz artıracağına ilişkin bir yol haritası ortaya koyabilirler. Dolara talep olacağı için değeri artabilir. IMF’den bir yorum geldi bugün. Fed’in faiz artırımı doları güçlendireceği için Asya ekonomilerini olumsuz etkileyebilir dedi.

 

DOLAR VE ALTIN NE OLUR?

Dolar daha kıymetli olacaksa euro karşısında daha da değerlenir. Sabit tutsa dahi bundan sonra doların güçleneceğini anlıyoruz. Faiz artırımıyla ilgili artık herhangi bir şüphe kalmıyor. İlk artırım 0.25 mi yoksa 0.50 mi olacak? Talep tarafını frenleyerek yüksek olan faizde aşağı yönlü etki etmek isteyebilir Fed.
Fed’in faiz artırması bütün para birimlerini etkileyecek derken bütün ekonomiler de etkilenecek.

Türkiye’nin diğer para birimleri kadar etki altında kalacağını düşünmüyorum. Varlık alımının ve faiz artırımının sert olacağını düşünmüyorum. Covid süreci tamamen bitmiş değil. ABD’nin Rusya ile ciddi bir sorunu var. Çin, Rusya ile yaklaşmış durumda. Kendi iç ekonomisinde ciddi dalgalanmalar alacağı radikal uygulamalar alması beklenemez. 0.50 ihtimali de çok zayıf 0.25 olabilir.

TÜFE İLE ÜFE ARASINDA MAKAS AÇILDI

Yüzde 7 enflasyonun hala çok kalıcı olmayacağını düşünüyorlar. Bu süreç iyileştiğinde kendiliğinden bir çekilme olacağını düşünüyorlar. Tamamen de böyle düşünüp boş bırakamazlar. İlginç bir şekilde TÜFE ile ÜFE arasındaki makas onlarda da açılmış durumdadır. Bu aslında normal enflasyona bir baskının devam ettiğini gösteriyor.

Faiz silahını gösterecekler, biraz daha yavaş gidecekler. Karardan sonra bir toplantı olacak. Fed Başkanı soruları da yanıtlayacak. Orada stratejiyi açarak ortaya koymuş olacak. Diyelim ki Fed şimdi yüzde 0.50 faiz artırdı. Kurlarda baskı oluşur. Ekonomi yönetimi kur garantili mevduat konusundaki hamleden sonra bir bakıma vatandaşın dolar yükselecek diye o tarafa kaymasını önleyecek bir önlem almış durumdalar. Negatif etkileyecek şekilde sert faiz artışı gelirse en azından içeriden kur garantili mevduatta bir artış görürüz.

 

ABD faizleri artırıyor dolar güçleniyor. Doların köpüğü alındı tekrar yukarı gitmez diyen bir kesim var. Oradan bir çözülme de olabilir. Şu anda doğru mantıkla o artarsa burada atak olur diyemiyoruz. Tam manasıyla yeni politikanın da test edileceği bir süreç olabilir. Bu zayıf bir ihtimaldir. Güçlü ihtimal de martta 0.25 ve 0.50 olursa süreç daha rahat geçebilir."

İstanbul Arel Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cüneyt Dirican ise şu ifadeleri kullandı:

PİYASALAR NASIL ETKİLENİR?

"Genel beklenti mart ayında faiz artışı şeklinde ama ben detay vereceğim. 2019’un Eylül ayında Fed faiz artışlarına başlamıştı. Piyasaların tartıştığı gibi bilanço daraltmasına da başlamıştı. Bu ABD’de bankalar arasında gecelik repo faizini 4 katına çıkarmıştı. Bilançolarını hızlı küçültmeye başlamaları sıkıntının emaresi olabilir.

 

En önemlisi Ukrayna’dır. Biden, seçim kampanyası sırasında soğuk savaşı başlatacağını açıklıyordu. Ukrayna ve Kazakistan’ı bundan bağımsız olarak görmemiz gerekiyor. Ukrayna ile savaşa gireceksiniz, doğal olarak faiz artırmazsınız.

Parasal genişlemeyi sizin faizleri artırarak tersine çevirmeniz kendi ayağınıza kurşun sıkmak demektir. Bunu bir şekilde iletişimle yönetmeye çalışıyorlar. Aslında kendilerinin bu anlamda bu işi beceremediklerinin göstergesi şeklinde okumak lazım. Tüketici krediler 2.4 trilyondan 4.4 trilyona gelmiş. Fed’in bilançosunu daraltması ya da faizleri yukarı çıkarmanız demek bankalarınızı krize sokmanız demektir. Faizleri çok hızlı yapmaları mümkün değildir. Yaparlarsa da 0.50 gibi bir başlangıç yapmaları mümkündür. Benim tahminim faiz artışı bugün gelirse şaşırmam ama büyük olasılıkla mart ayında yapacaklardır diye düşünüyorum."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER