Oynatma Listesi
MİLLİYET TV

Repo ve Ters Repo Nedir?

Repo işlemleri, geri alma taahhüdü ile yapılan bir işlem türü olurken; kısa vadede ya da uzun vadede güvenli kazanç sağlamak isteyen yatırımcılar için oldukça uygundur.

Repo, bir menkul kıymetin başlangıç tarihinde geri alım vaadiyle satılması, bitiş tarihinde menkul kıymetin geri alınması işlemini kapsamaktadır. Ters repo ise, bir menkul kıymetin başlangıç tarihinde geri satım vaadiyle alınması, bitiş tarihinde menkul kıymetin geri satılması işlemini yansıtmaktadır.

Başka bir anlatımla, repo sağlayan elinde bulunan menkul kıymetleri karşı tarafa ödünç vererek borçlanma yoluyla fon girişi sağlarken; ters repo yapan taraf ise, menkul kıymetleri ödünç alıp karşı tarafa borç vererek fonlama sağlar.

Repo işlemlerinde kısa vadeli faiz geliri elde edilir ve işlemler yatırımcı ile banka arasında gerçekleşen anlaşmaya göre yapılır.

Repo işlemlerinde hangi menkul kıymetler kullanılır?

Devlet tahvilleri, hazine bonoları, banka bonoları, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Toplu Konut İdaresince ihraç edilen borçlanma senetleri, Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler dahil olmak üzere borsada ya da diğer piyasalarda işlem gören borçlanma senetleri, TCMB'ce ihraç edilen likidite senetleri, BIST pazarlarında repo ve ters repo işlemlerine konu olan hisse senetleri, kira sertifikaları...

 

Sponsorlu İçerik

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER