Oynatma Listesi
HABERLER

Ruslar Kazakistan'dan yeni görüntüler yayınladı!

Binlerce asker ve yüzlerce tankı Orta Asya'nın en büyük ülkesine sevk eden Moskova yönetimi, göstericilerin birkaç gün işgal ettiği Almatı Havalimanı'ndan eşine az rastlanır görüntüler servis etti. Son yapılan açıklamaya göre can kaybının 164'e yükseldiği Kazakistan'da, gözaltına alınanların sayısı da 6 bini buldu.

 

Kazakistan'ı türbülansa sürükleyen protesto dalgası yabancı askerlerin ülkeye ulaşmasıyla duruldu, Rusya Savunma Bakanlığı yeni görüntüler yayınlıyor. ABD ile gelecek hafta buluşmaya hazırlanan Moskova yönetimi, ayrıca Cenevre zirvesinde Kazakistan'ın masaya gelmeyeceğini kaydediyor.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Washington'la bir atışmaya dönüşen Kazakistan dosyasının gündemde olmayacağını resmen açıkladı. Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "Bu konu ABD'lileri kesinlikle ilgilendirmiyor" ifadesini kullandı.

Kazakistan lideri Kasım Cömert Tokayev'in protestolar kontrolden çıkınca Rusya'nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (CSTO) yardım istemesi üzerine, binlerce yabancı asker Orta Asya ülkesine ulaştı. Rusya'nın yanı sıra Ermenistan, Kırgızistan ve Belarus gibi ülkeler de Kazakistan'a asker gönderdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, yüzlerce tank ve zırhlı araçların dev kargo uçaklarıyla Kazakistan'a taşındığını gösteren görüntüleri resmi televizyonu Zvezda'dan ekrana getiriyor. 7 Ocak tarihinde yayımlanmaya başlayan görüntülerde, Rusya'nın Kırgızistan ve Tacikistan'daki üslerinde bulunan askeri birlikleri de Kazakistan'a sevk ettiği göze çarpıyor.

Gece uçuşlarının da yer aldığı sevkıyatta en dikkat çekici görüntülerden biri, Pazar günü öğle saatlerinde yayınlandı. Bir süre göstericilerin elinde tuttuğu Kazakistan'ın en büyük kenti Almatı'daki uluslararası havalimanı, halihazırda Rus askerlerinin kontrolünde. Rus 98. Hava İndirme Tümeni'nden askerler havalimanında kontrolü alır almaz tatbikatlara girişti ve Zvezda televizyonu tatbikatı ekrana getirdi. Almatı havalimanından halen uluslararası uçuşlar yapılamıyor.

Gözaltılar 6 bine yaklaştı

Kazakistan'da artan doğalgaz fiyatlarını protesto gösterileri birkaç günde kontrolden çıktı ve bugün açıklanan son rakamlara göre yaklaşık 6 bin kişi gözaltında. Kazakistan İçişleri Bakanlığı’ndan bu sabah yapılan açıklamada, şimdiye kadar gözaltına alınan kişi sayısının 5 bin 800'ü aştığı bildirildi.

Çıkan olaylarda şimdiye kadar 16 güvenlik gücünün hayatını kaybettiği, bin 300 polis, asker ve diğer güvenlik görevlisini ile yakınlarının da yaralandığı kaydedildi. Daha önce yapılan açıklamalarda bu sayı 40 olarak verilmişti.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER