Oynatma Listesi
HABERLER

Rusya hava üssüne büyük saldırı

Dünyanın kaderini değiştiren savaşta 26 ay çoktan geride kaldı, gece yarısı 1000 kilometreyi aşan cephe hattında çatışmaları gölgede bırakan yeni saldırılar gerçekleşti.

 

Rusya'nın güneyindeki Rostov bölgesinde yer alan Morozovsk'da yaşayanlar, uykularından kulakları sağır eden patlamalarla uyandı. Rus hava kuvvetlerinin avcı bombardıman uçağı Su-34'lere ev sahipliği yapan Morozovsk Hava Üssü, Ukraynalılar tarafından kamikaze silahlı insansız hava aracı yağmuruna tutuldu.

Rus medyasına yansıyan ve yetkililere dayandırılan ilk haberlere göre, Su-34'lerin konuşlandığı hava üssü 'büyük bir saldırı'ya hedef oldu.

Morozovsk Hava Üssü ile Ukrayna sınırı arasında kuş uçuşu 135 kilometre bulunuyor. Ancak Ukrayna'nın doğusunda Rus işgalcilerin kontrol ettiği noktadan itibaren Morozovsk'a olan mesafe 350 kilometre.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Rus hava savunma sistemlerinin ateşlediği füzeler ve hemen ardından gerçekleşen patlamalar görüldü.

Yerel medyaya Morozovsk sakinleri, en az 15 hava hedefi gördüklerini ve 60'tan fazla patlama duyduklarını söyledi. Görgü tanıkları ayrıca, kamikaze drone sesleri ve patlamalarının yanı sıra gökyüzünde birkaç parlak ışık gördüklerini de ekledi.

Rostov bölge valisi Vasily Golubev, Ukrayna'lıların 40'ı aşkın kamikaze drone'la saldırı düzenlediğini doğruladı ve bir elektrik trafo merkezinin hasar gördüğünü söyledi. Vali Golubev beklendiği gibi Telegram mesajında Morozovsk Hava Üssü'ne herhangi bir atıfta bulunmadı.

Son dönemde Ukrayna'yı hedef alan hava saldırılarına yoğun şekilde katılan Su-34 jetlerine ev sahipliği yapan hava üssü, Morozovsk şehrinin üç kilometre güneybatısında.

Saldırıdan saatler önce alınan uydu görüntüsü, Morozovsk Hava Üssü'nde onlarca Su-34 savaş uçağının ve en az üç adet Su-30 ya da Su-35 jeti görülüyordu.

Morozovsk'la aynı saatlerde Rus hava kuvvetlerinin stratejik bombardıman uçaklarına ev sahipliği yapan ve Ukrayna sınırına neredeyse 500 kilometre mesafede bulunan Engels Hava Üssü da saldırıya uğradı.

Yerel halk sosyal medya mesajlarında çok sayıda patlama duyduklarını yazarken, Saratov bölge valisi Roman Busargin bir Ukrayna kamikaze silahlı insansız hava aracının imha edildiğini söyledi.

Ukraynalıların daha önce de birçok kez hedef aldığı Engels Hava Üssü'nden ağır bombardıman uçakları Tu-95 ve Tu-22'lere ev sahipliği yapıyor. Söz konusu Tu-95 ve Tu-22'ler Engels'ten kalkış yapıp yüzlerce kilometre uzaklıktan Ukrayna topraklarına füze ateşleyebiliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah yaptığı resmi açıklamada Ukrayna tarafından ateşlenen 44 kamikaze drone'nun hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü bildirdi ancak hava üslerine ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER