Oynatma Listesi
HABERLER

Sıfır araçtaki ÖTV düzenlemesinin vatandaşa katkısı ne olacak?

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile binek otomobillerde motor silindir hacmi 1600 cc'yi geçmeyen binek otomobiller için uygulanmakta olan ÖTV tarifesi yeni matrah grupları açılmak ve yeni oranlar belirlenmek suretiyle yeniden oluşturuldu. Peki bu ÖTV düzenlemesinin vatandaşa katkısı ne olacak? İşte detaylar...

Otomobil fiyatlarının bugün uygulamaya giren özel tüketim vergisi (ÖTV) matrah değişikliğiyle 5 bin ile 35 bin lira arasında değişen miktarlarda düşmesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Milliyet Gazetesi Yazarı Levent Köprülü şunları söyledi:

 

"Bu uzun süredir beklenen bir şeydi. Geçen yılın ağustos ayında güncellenmişti rakamlar. Matrahlar güncellenmişti ve 92 bin ile 120 bin arasında başlayan araçlar yüzde 45’ten başlıyordu. Bu değişti tabi 92 bin ile 150 bin arasında barem vardı değişti.

"VERGİLENDİRME AÇISINDAN İŞLERİ KOLAYLAŞTIRACAK"

Aslında bakarsanız araya 2 tane farklı kademe gelmesi vergilendirme açısından işleri kolaylaştıracak gibi görünüyor. Eskiden 150 bin lira üstü direkt olarak yüzde 80 vergiye giriyordu. Araya kademeler getirilmiş olması bu ara kademelerdeki ani fiyat artışlarını bir nebze yumuşatmış olacaktır.

Matrahlara baktığınız zaman bir miktar daha belki bu başlangıç seviyelerinin yükseltilmesi gerekiyordu. Biliyorsunuz kurlarda meydana gelen artışlardan dolayı otomotiv fiyatları da yükseldi. İleriki dönemde bu daha da artacak diye bekleniyor. Dolayısıyla matrah güncellemelerinin dinamik hale getirilmesinin daha avantajlı olacağını düşünüyorum. Yüzde 5 ile yüzde 10 civarında söz konusu olabilir deniliyor fiyatlarda. Yeni modeller de geliyor araç fiyatlarında artışlar başladığında bu güncellemenin etkisi düşebilir. Bu bir miktar ikinci el fiyatlarına yansıyabilir ama büyük yansımalar olacağını düşünmüyorum.

 

ÖTV İNDİRİMİNİN VATANDAŞA KATKI NE OLACAK?

En çok alım yaptığı segmentlerde olacak bu da B segmenti oluyor. 1600 cc altı segmentlerle ilgilidir. 5 farklı kademeye çıkarılması 1600 cc altındaki araçlar için söz konusu olan düzenlemedir.

B sınıfı araçlarda ve C sınıfının giriş seviyesi araçlarda indirimler yaşanabilir. Tam olarak söylemek istemiyorum ancak yaklaşık 30 bin ile 40 bin arası maksimum 45 bin lira civarında modellere göre düşüş olabilir. Bu özellikle otomotiv sektöründe yaşanan global maliyet sorunları ve Türkiye’deki kur oynaklıkları stabil olmazsa bu matrah güncellemesi geriye düşecektir. Geçen sene yapılan matrah güncellemesinin etkisi bir süre sonra azaldı ve yüzde 45 seviyesine gelen model sayısı 1-2’ye düştü. Bunun daha dinamik hale getirilmesi ve 3’er aylık periyotlarla yapılması daha iyi olur diye düşünüyorum."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER