Oynatma Listesi
HABERLER

Suriye'de şok anlar! Rus Su-35'i Amerikan MQ-9 Reaper'ın peşine düştü

ABD'nin Suriye'de keşif görevi için havalanan İHA'sına Rus Su-35 müdahale etti. Söz konusu müdahale anbean İHA'nın kamerasına yansırken Temmuz ayında süper güçler Suriye'de ikinci kez karşı karşıya geldi.

Tarihler 14 Mart 2023'ü gösterirken ilk kez iki süper güç Rusya ve ABD, Ukrayna işgali süreci boyunca karşı karşıya geldi. Sabah saatlerinde Romanya'dan havalanan MQ-9 Reaper model ABD dronu'nun peşine kısa süre sonra Rus jetleri düştü.

Yaklaşık 40 dakika süren kovalamaca sırasında Rus jetleri MQ-9 Reaper'ın üstüne yakıt boşalttı ve en sonunda pervanesine çarparak düşmesine neden oldu. Karadeniz' düşen MQ-9 Reaper'in Rusların bulmasına karşı ABD son anda düşerken içerisindeki bütün verileri sildi.

Temmuz ayının başında ise iki ülke bir kez daha Suriye'de karşı karşıya geldi. DEAŞ'a karşı bir keşif görevinde olan ABD İHA'sı Rus jetleri tarafından taciz edildi. Rus jeti birçok fişek ateşleyerek ABD'nin operasyonu bitirememesine neden oldu.

TEMMUZ AYININ BAŞINDA TACİZ

Temmuz ayının başında ise iki ülke bir kez daha Suriye'de karşı karşıya geldi. DEAŞ'a karşı bir keşif görevinde olan ABD İHA'sı Rus jetleri tarafından taciz edildi. Rus jeti birçok fişek ateşleyerek ABD'nin operasyonu bitirememesine neden oldu.

KINAMA AÇIKLAMASI GELDİ

Korgeneral Grynkewich, 'Bu olaylar, Suriye'de faaliyet gösteren Rus hava kuvvetlerinin hem ABD hem de Rus kuvvetlerinin güvenliğini tehdit eden profesyonel olmayan ve güvensiz eylemlerinin bir başka örneğini temsil ediyor' dedi. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) başkanı Orgeneral Erik Kurilla, Rusya'yı devam eden güvensiz ve profesyonelce olmayan davranışları nedeniyle kınadı.

KEŞİF İHA'SINA SALDIRI

Son olarak ABD basınında çıkan haberlerde ise Rus Su-35 model savaş uçağının yine bir keşif görevinde olan ABD İHA'sına yönelik saldırgan tavırları yer aldı. O anlar anbean İHA'nın kamerasına yansıdı.

YİNE GÖREVDEYKEN HEDEF ALDILAR

Rus uçağının İHA'ya yine fişeklerle müdahale ettiğini belirten yetkililer, olay sırasında İHA'nın pervanesinin hasar aldığını kaydetti. Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada MQ-9 Reaper'ın yine DEAŞ'a karşı bir görevde olduğunu belirtildi ve şöyle denildi:

'Rus uçağı, DEAŞ'a karşı yürütülen görevde tehlikeli bir şekilde yaklaşarak MQ-9'u taciz etti ve doğrudan tepeden işaret fişekleri bıraktı. Uçaklar arasında sadece birkaç metre mesafe vardı'

Rus tarafından ise konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi. Öte yandan ABD'nin şu anda Suriye'nin doğusunda 900 askeri personeli bulunuyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER