Oynatma Listesi
MİLLİYET TV

Swap Nedir?

Swap, sözlük anlamı olarak ‘takas’ı ifade ederken; finansal anlamda ele aldığımızda piyasalarda yapılan değiş-tokuş işlemine verilen isimdir. Başka bir tanımla Swap, ülke para biriminin, yabancı bir ülke para birimi ile karşılıklı olarak değişiminin yapılmasıdır. Bu değişime konu olan finansal enstrüman sadece para üzerinden olmayıp, borç, varlık veya faiz oranı üzerinden de yapılabilir. Sponsorlu İçerik

Zaman zaman ülke gündemimizde de yer alan swap işlemi, Türk Lirasının yabancı bir ülke para birimi ile karşılıklı olarak takasının yapılmasıdır. Yapılan swap anlaşması kapsamında, karşılıklı anlaşma yapılan ülkeye belirli bir süreliğine TL verilerek, karşılığında ise o ülkenin yerel para birimi alınır.

Küresel ekonomilerde likidite krizi yaşanılan 2000’li yılların sonunda swap hattı uygulaması artmaya başlamış; böylelikle merkez bankaları kendi para birimlerini diğer bankalara vererek yabancı para birimlerini alabilmişlerdi.

Swap işlemi nasıl sona erer?

Ülkelerin yaptığı swap anlaşması sonucunda aralarındaki mukavelenin bitmesiyle, her ülke takas yaptığı para birimlerini birbirlerine iade eder. Bu iade sonucunda, mukaveledeki şartlar çerçevesinde belirlenen faiz oranları ya da kur artışları neyse o değer üzerinden ülkeler birbirlerine değiş-tokuş yapar.

Swap işleminin faydaları nelerdir?

Swap işlemiyle, ülkenin rezerv formasyonunda iyileşme gündeme geleceği ve uluslararası piyasalarda swap anlaşması yapılabildiğine dair bir kredibilite söz konusu olmasıyla olumlu bir adım olurken; sürekliliği sağlayan bir çözüm değildir.

Ülkelerin dış finansmana ihtiyaç duyduğu zamanlarda yapılan swap anlaşmaları, bu açıdan fayda sağlayabilir. Swap anlaşmasının bir diğer faydası ise, döviz kurlarında yaşanan oynaklık sonucu ortaya çıkacak risklerin etkisini azaltmak olarak da söylenebilir.

 

Sponsorlu İçerik

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER