Oynatma Listesi
HABERLER

Turkovac aşısının yan etkileri neler? Ateş Kara'dan önemli açıklamalar

Türkiye'nin yerli aşısı Turkovac 81 ile dağıtıldı, uygulama devam ediyor. Son veriler neler, şu ana kadar uygulamalardan gelen sonuçlar bize ne söylüyor? Turkovac aşısının yan etkileri neler? Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara CNN Türk yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara CNN Türk yayınında Turkovac aşısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

 

Turkovac'ın yan etkilerine ilişkin konuşan Ateş Kara, "Aşıları değerlendirirken bizim için en önemli noktalardan bir tanesi istenmeyen etkileri. Çok fazla istenmeyen etkilerin olmaması gerekiyor. Tüm sağlık çalışanları bu verilerin oluşmasında seferber oluyor. Biz ilk aşı uygulama dönemimizde 150 bin kişiye yakın aşı uygulandı. Bunların 20 bin kişiye telefonla ulaşıldı. Bunlara yan etkilerin ne olduğunu sorduğumuzda aldığımız veriler bu yönde. Bu veriler çok kıymetli. Aşı olduktan sonra ağrı oranı yüzde 24. Bizim en fazla gördüğümüz istenmeyen etki buydu. Bu ağrının gündelik yaşamı etkileyip etkilemediğini sorduğumuzda bin kişide bir kişi etkilediğini söyledi. Ateş, yorgunluk gibi belirtilen çok az olduğu görülüyor. Bu tip şikayetlerin olduğunu gördük." dedi.

"BÜYÜK BİR TALEP VAR"

"600 bin kadar bir dozun Türkiye genelinde dağıtıldığını ve buna çok büyük bir talep olduğunu biliyoruz." diyen Kara, "Şunu söylemek için Turkovac olduktan sonra Kovid olanlara ilişkin bilgi için erken." ifadelerini kullandı.

 "KUVVETLİ ANTİKORLARA İHTİYACIMIZ VAR"

Kara, "Şu anda bizim ülkemizde gördüğümüz vakaların tamamın Omicron. Antikorlar o bölgeye kuvvetli bağlanamıyorlar. Kuvvetli antikorlara ihtiyacımız var Omicron'da... O nedenle de hatırlatma dozunun uygulanması önemli. Son aşınızın üzerinden 3 ay geçtiyse hatırlatma dozu olmalısınız." şekliden konuştu.

"BULAŞICILIĞI ÇOK YÜKSEK"

Omicron'un bulaşılıcılığının çok yüksek olduğunu söyleyen Kara, "Çok kolay yayılıyor. Bir kişi 12-14 kişiye bulaştırıyor. Bu zamana kadar gördüğümüz en yüksek rakam. Omicron çok rahat geçiriliyor gibi düşünmeyelim. Altta hastalığı bulunanlarda problem yaratıyor." dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER