Oynatma Listesi
HABERLER

Ukrayna: Türkiye'den sinyal bekliyoruz

Ukrayna lideri Zelenskiy, tahıl yüklü bir geminin Karadeniz'e açılmak üzere hazır olduğunu ve Türkiye'den yeşil ışık beklediklerini açıkladı.

İstanbul'da atılan imzaların ardından ilk somut adım hayata geçmek üzere. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, tahıl taşıyan bir geminin hazır olduğunu ve yola çıkmak için Türkiye ve Birleşmiş Milletler'den işaret beklediklerini duyurdu.

Karadenize açılacak tahıl yüklü geminin bir Türk gemisi olduğu bilgisini veren Zelenskiy, Ukrayna ordusunun güvenliği sağlayacağını söyledi.

Polarnet isimli tahıl gemisi, Ukrayna'nın Chornomorsk limanından harekete geçecek.

Vladimir Zelenskiy, Chornomorsk limanını ABD’nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink, İngiltere’nin Kiev Büyükelçisi Melinda Simmons, İtalya’nın Kiev Büyükelçisi Pier Francesco Zazo, Kanada’nın Kiev Büyükelçisi Larisa Galadza, Almanya’nın Kiev Büyükelçisi Anka Feldhusen, AB Ukrayna Delegasyonu Başkan Yardımcısı Remi Duflot, BM Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Osnat Lubrani gibi diplomatlar ile gezdi.

Limanda hazırlıkları inceleyen Zelenskiy, "İlk gemi yüklendi. Bu bir Türk gemisi. Bu, limanın çalışmaya başladığını gösteriyor. Ukrayna tarafı tamamen hazır" dedi.

Türkiye'nin öncülüğünde geçen hafta imzalanan tahıl anlaşmasında, Birleşmiş Milletler de yer alıyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle Karadeniz kıyısındaki limanlarda bekleyen milyonlarca ton, dünyanın dört bir yanına ulaşamadı. Gıda fiyatlarının tarihi zirveleri görmesine yol açan kriz, aynı zamanda özellikle Afrika ülkelerinde bir kıtlık tehlikesi riskini artırdı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER