Oynatma Listesi
HABERLER

Ukrayna'daki Türk uçakları ilk kez görüntülendi

Savaş nedeniyle Türkiye'nin Ukrayna'da 2 nakliye uçağı kalmıştı. CNN Türk ekibi nakliye uçaklarını ilk kez görüntüledi.

CNN Türk ekibi, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Barispol Havalimanı'nda bekleyen 2 nakliye uçağını görüntüledi.

 

Barispol Havalimanı'nda son durumu aktaran CNN Türk muhabiri Samet Güneri, "Ukrayna Kiev'de bulunan Barispol Havalimanı'nın önündeyiz. 24 Şubat'ta insani yardım taşıyan Türkiye'ye ait 2 nakliye uçağı buraya indi. Buraya indikten sonra bombardımanın başlamasıyla bu noktada kaldılar. İkisi de arka arkaya havalimanında bekliyor. Şartlar oluştuğunda uçakların tekrar Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Eskişehir Havalima'nın kalkarak bu noktaya gelmişti uçaklar. İnsani yardım taşıyorlardı. Buraya gelmelerinin ardından bombalamaların başlamasıyla hareket edemediler." dedi.

BAKAN AKAR: TEMASLARIMIZ SÜRÜYOR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar uçaklarla ilgili yaptığı açıklamada, "24 Şubat akşamı insani yardım maksadıyla iki A400M uçağımızı Ukrayna'ya gönderdik. Aynı zamanda oradaki vatandaşlarımızın da tahliyesini planlamıştık. Oraya vardıktan sonra hava sahasının kapatılması nedeniyle Borispol Havaalanı'nda iki uçağımız şu anda bekliyor. Bu konuda hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla temaslarımızı sürdürüyoruz." demişti.

7 MİLYON KİŞİ EVLERİNİ TERK ETTİ

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Ukrayna'da savaş nedeniyle 7,1 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Kuruluş, bunun 16 Mart'ta yayınlanan ilk rapora kıyasla yüzde 10'luk bir artış anlamına geldiğini belirtti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği bunun Rus işgali yüzünden evlerinden kaçmak zorunda kalan 10 milyondan fazla kişinin bir parçası olduğunu kaydetti.

IOM'nin raporuna göre evlerini terk etmek zorunda kalan hanelerin yarısından fazlası çocuklu ve yüzde 57'sinin yanında yaşlı bir aile mensubu var. Yüzde 30'luk bir kesimin de kronik rahatsızlığı bulunuyor.

Evlerinden olanların gelirlerinde büyük bir azalma yaşanırken, evlerinden olan haneler son bir ayda hiçbir gelir elde etmediklerini açıkladı.

Öte yandan Rus ordusunun Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresindeki kasabalarda gerçekleştirdiği vahşet, tüm dünyada büyük rahatsızlığa neden olurken, uzmanlar, Rusya’nın, katliamları 'kurgu' olarak nitelemesine yanıt verdi.

 

Rusya'nın Kiev çevresinden çekilmesinin ardından, özellikle Buça'da gerçekleştirdiği katliamların ortaya çıkması Kremlin'i zor bir konuma sokarken, Moskova, ortaya çıkan görüntülerin komplo olduğunu öne sürmüş, cesetlerin Ukraynalılar tarafından yerleştirildiğini, hatta bazılarının canlı olduğunu iddia etmişti. Ancak uydu görüntüleri, Rusya'nın iddialarını yalanladı. “Maxar Technologies” tarafından çekilen uydu görüntüleri, cesetlerin haftalardır vuruldukları yerde yattığını ortaya koyuyor.

UYDUDAN SAPTANDI

“New York Times” gazetesi, uydu görüntülerini incelediğinde, sokaklarda bulunan birçok cesedin üç haftadan uzun süre önce, yani Rus ordusu bölgeyi kontrol ederken öldürüldüğünü tespit etti. Söz konusu uydu görüntüleri, sokakta bulunan 11 cesedin en az 11 Mart'tan bu yana orada olduğunu gösterdi. Rusya'nın açıklamasına göre ordu, 11 Mart'ta kasabayı ele geçirmişti. Görüntülere göre, Yablonska Caddesi'nde cesetler, 9 ve 11 Mart arasında görülmeye başlandı. Cesetlerden bazıları bir kraterin içinde, 3 tanesi bisiklet ve diğerleri de terk edilmiş araçların yanında bulundu. Bazı cesetlerin ellerinin arkadan bağlı ve kafalarında beyaz örtü olduğu aktarıldı.

 

İNFAZ GÖRÜNTÜLERİ!

Bununla birlikte İHA'lardan elde edilen videolar, Rusların sivilleri vurduğu anları dahi gösteriyor. Bir videoda, Rus tankının bisikletiyle ilerleyen bir sivile ateş açtığı ve öldürdüğü anlar yer alıyor. İnsansız hava aracı ile kaydedilen görüntülerde de, sokakta yürüyen bir Ukraynalının tanktan açılan ateşle vurulduğu da görülüyor.

Rusların yol kenarında çevirdiği sivilleri infaz ettiği ve daha sonra kanıtları yok etmek adına yaktıkları anlar da İHA operatörlerince kayıt altına alınmış. Hatta verilere göre, ailesi gözünün önünde öldürülen bir çocuk, daha sonra yakılarak öldürüldü.

Öte yandan BBC de, Rus iddialarını araştırdı ve buna kaynak olan videoları uzmanlara yorumlattı. Uzmanlar, Rusların iddialarını yalanlarken, görüntülerin doğru olduğunu bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı 30 Mart'ta Buça'dan ayrıldığını ve oradaki cesetleri gösteren görüntülerin "Ukrayna Güvenlik Servisi ve Ukraynalı medya temsilcilerinin şehre geldiği güne kadar ortaya çıkmadığını" iddia ederken, AFP ajansı, cesetlerin görüntülerini 2 Nisan'da yayımlamış, kent sokaklarında cesetleri gösteren videolar da 1 Nisan'da sosyal medyada dolaşıma girmişti.

 

ZELENSKİY: SOYKIRIM İŞLENDİ!

Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne hitap ederek sert bir konuşma yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Konsey üyelerine “Rusya’nın kurbanları adına seslendiğini” belirtti. Rus askerlerin sivilleri öldürdüğünü, kadınlara tecavüz ettiğine dikkat çeken Zelenskiy, Rusya’yı soykırım uygulamakla suçladı.

Rus askerlerin ‘zevki için’ sivilleri sokakta, evlerinin içinde öldürdüğünü, cesetleri kuyulara attığını veya tankla ezdiğini belirten Zelenskiy, Rus askerinin terör örgütü DAEŞ’ten bir farkı olmadığını söyledi. Zelenskiy, “Güvenlik Konseyi nerede? Dünya barışını sağlamakla sorumlu kilit kurumun etkin bir şekilde çalışamadığı ortada. Uluslararası hukukun üstünlüğünün zamanı bittiyse o zaman BM’yi kapatalım” dedi.

GÖRÜŞME OLMAYABİLİR

Öte yandan Zelenskiy, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile beklenen görüşmenin gerçekleşmeme ihtimalinin olduğunu işaret ederek, “Buça’daki trajediden sonra bile Rusya ile müzakereler devam etmeli. Ancak Devlet Başkanları görüşmesi olmayabilir” dedi.

BUÇA’DAKİ VAHŞETİ CANLANDIRDI

Rusya’nın başkenti Moskova’da savaş karşıtı bir protestocu, Buça’da yol kenarında bulunan ve elleri arkasından bağlanarak öldürülen Ukraynalı bir sivilin cesedini tasvir etti, bunu da kentin ünlü yerlerinde fotoğraflattı. Söz konusu ölen sivil gibi giyinen ve ellerini arkadan bağlayan protestocu, Moskova’da ünlü Arbat Caddesi ve tarihi Patriarshy Köprüsü gibi simge yerlerde yatarak yaşanan vahşete tepki gösterdi.

KREMLİN: KABUL EDİLEMEZ

Kremlin yönetimi, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya lideri Vladimir Putin’in savaş suçlarından yargılanması çağrısına tepki gösterdi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bu sözlerin “kabul edilemez” olduğunu ve bir ABD Başkanı’na “yakışmadığını” söyledi.

AB’DEN YENİ YAPTIRIM

Ukrayna’daki vahşet görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar uygulayacak. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in açıkladığı 6 maddelik yeni yaptırım paketi çerçevesinde Rusya’dan kömür ithalatının yasaklanması planlanıyor. Ayrıca Rusya’ya ait gemilerin Avrupa limanlarına girişi de yasaklanacak. Rusya’dan çok sayıda ürünün ithalatı da yasaklanıyor.

STOLTENBERG: RUSLARIN HEDEFİ DONBAS’IN TAMAMI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’nın işgalinden vazgeçmediğini, ancak önümüzdeki haftalarda Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesini tamamen ele geçirmeye odaklanacağını söyledi. Yeniden konumlanmanın birkaç hafta sürmesini beklediklerini söyleyen Stoltenberg, bundan sonra daha büyük bir saldırı olacağını ekledi.

SINIR DIŞI EDİLEN RUS DİPLOMATLARIN SAYISI 180’İ AŞTI

Rusya'nın Kiev yakınlarındaki Buça'da neden olduğu insanlık dışı olayların ardından Batılı ülkelerin sınır dışı ettiği Rus diplomat sayısı 180’i aştı. Pazartesi günü söz konusu olaya tepki olarak Rus diplomatları sınır dışı etme kararı alan Fransa, Litvanya ve Almanya'nın ardından İtalya, İspanya, Danimarka, Estonya , İsveç ve Avrupa Birliği (AB) de bu kervana katıldı.

Buça’da korkunç katliama tepki olarak Rus Büyükelçisi’ni sınır dışı ettiğini duyuran Litvanya’nın ardından Almanya da 40 kadar Rus diplomatı ülke topraklarını terk etmeye davet etti. Bu iki ülkenin ardından Fransa 35, Danimarka 15, İspanya 25, İtalya 30, Estonya 14,
İsveç 3, AB ise 19 Rus diplomatın ülkelerine gönderileceğini açıkladı.

Öte yandan Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ve Buça’daki katliam nedeniyle İrlandalı şirketlerin ülkedeki Rusya Büyükelçiliği’ne hizmet vermeyi durdurmaya başladıkları bildirildi. “Irish Mirror” gazetesinin haberine göre, pek çok enerji şirketinin hizmet vermeyi istememesi sonrası İrlanda’daki Rus Büyükelçiliği’nin sadece bir haftalık ısınma amaçlı yakıtı ve sıcak suyu kaldı. Gazete, İrlanda Bankası’nın da Büyükelçiliğin hesaplarını durdurma kararı aldığını belirtirken, farklı sektörlerden çok sayıda şirketin elçiliğe hizmeti kesmeyi düşündüğü de aktarıldı. Rusya Büyükelçiliği’nin, bu konuda İrlanda Dışişleri'ne sorunun çözülmesi için başvurduğu ancak olumsuz yanıt aldığı da öne sürüldü.

RUS ASKERLERİ SAVAŞMAYI REDDEDİYOR

Rusya’nın Ukrayna topraklarına saldırıları devam ederken, çok sayıda Rus askerinin savaşmayı reddettiği ve birliklerini terk etmeye çalıştıkları öne sürüldü. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat – 5 Nisan arasında 18 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü, yeterli sağlık hizmeti alamayan Rus askerlerinin istifa etmeye çalıştığını öne sürdü. “Independent Türkçe”nin haberine göre, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle kışlasına dönen Rus askerlerin önemli bölümünün istifa etmeye çalıştığını belirtirken, “Görünüşe göre, Rusya ve Belarus’un askeri sağlık kurumlarının, Ukrayna topraklarından bu kadar önemli sayıda yaralıyı kabul etme imkanı yok"
ifadesi kullanıldı.

Öte yandan Rus askerlerinin Ukrayna’daki savaşa katılmama talepleriyle ilgili “Newsweek” dergisinde de benzer bir haber yayınlandı. Rusça “New Focus” gazetesine dayandırılan habere göre, Sibirya’nın güneyindeki Hakasya bölgesindeki Rusya’nın Rosgvardia Ulusal Muhafız Bölüğü’den 11 asker, Ukrayna savaşına katılmayı reddetti. 11 kişilik grubun, bizzat Rosgvardia'nın üst düzey bir generaline işgale katılmak istemediklerini söylediği belirtilirken, askerlerin evlerine gönderildiği kaydedildi.

BUÇA KASAPLARINI GERİ GÖNDERECEKLER!

Rusya’nın, Buça kasabasında sivilleri katleden askerleri, savaş bölgesine geri gönderdiği iddia ediliyor. Ukrayna istihbaratına göre, bunun amacı, ön saflarda savaşan bu askerlerin bir an önce ölmesi ve ileride gerçekleşecek bir savaş suçları duruşmasında ifade vermesinin engellenmesi. Buça’daki katliamdan sorumlu olan 64. Motorize Piyade Taburu’nun ise daha sonra Rusya’nın batısına döndüğü ifade ediliyor. Ukrayna istihbaratı, bu askerlerin Harkov gibi ön cephe bölgelerine gönderileceğini tahmin ediyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER