Oynatma Listesi
HABERLER

Ukraynalı kadınlara ahlaksız teklif! Ülkeyi ayağa kaldırdı

Ülkelerindeki savaştan kaçıp farklı ülkelere sığınan Ukraynalı mülteci kadınlar her geçen gün yeni bir tehlikeyle karşı karşıya kalıyor. Fuhuş çetelerinin hedefindeki kadınlar bu kez de 'savaş fantezi'leriyle anılıyor. Son olarak yapılan ahlaksız teklif ise 'bu kadarına da pes' dedirtti.

Avrupa, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başladığı tarih olan 24 Şubat, Avrupa'daki sosyal yapıyı da oldukça derinden etkilemiş durumda. Ukraynalı mültecilerin büyük bir çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Üç ay içinde ülkelerindeki Rus işgalinden kaçıp farklı ülkelere sığınan Ukraynalı mültecilerin sayısı 4 milyonu aştı. Güvenli bir yaşam umuduyla Polonya, Macaristan ve Slovakya gibi komşu ülkelere sığınan Ukraynalı mülteciler özellikle Batı Avrupa'da ise bambaşka bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Rus işgali başlar başlamaz çocuklarının ve kendilerinin güvenliğini sağlamak için özellikle farklı Avrupa ülkelerine giden Ukraynalı kadınlar fuhuş çetelerinin hedefi haline gelmişti.

Cinsel istismar tehdidi altındaki Ukraynalı kadınların en çok tercih ettiği ülkelerden Polonya'daki yardım gönüllüleri Ukraynalı kadın ve çocukların insan kaçakçılarının eline düşmesinin an meselesi olduğuna dikkat çekmiş, konuya parmak basan Batı Avrupa medyasında ise Ukraynalı kadınlara güvenli ev bulmanın önemine dikkat çekilmişti.

Özellikle İngiliz basınında ses getiren bu haberlerden sonra Birleşik Krallık'ta evlerinde Ukraynalı mültecileri misafir eden ailelere devlet tarafından ayda 350 sterlin verilmesi kararı geniş yankı bulmuştu.

Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan bir haber ise Ukraynalı mültecilere yönelik pozitif bakış açısını tartışmaya açacak cinstendi. İngiltere'de bir ailenin evine sığınan genç bir Ukraynalı kadının 10 gün içinde 10 yıllık evliliğin sona ermesinin sebebi olarak gösterilmesi dünya basınında en çok ses getiren haberlerin başında geldi.

Sofiia Karkadym adlı 22 yaşındaki Ukraynalı kadını evlerinde misafir eden Garnett çiftinin 10 yıllık evlilikleri sadece 10 gün içinde, yani Ukraynalı kadının eve misafir olmaya başlamasıyla sona ermiş, 29 yaşındaki güvenlik görevlisi Tony Garnett'ın eşi Lorna Garnett'ı Ukraynalı genç kadın için terk ettiği ortaya çıkmıştı. Ada basınını karıştıran bu olay Ukraynalı kadın mültecilere yönelik bakış açısını tartışma konusu haline getirmişti.

İngiltere'deki 'yuva yıkan Ukraynalı mülteci kadın' haberinin yankıları devam ederken İrlanda'dan gelen yeni haber ise adeta ülkeyi ayağa kaldırdı. İrlanda'nın en büyük online fuhuş sitesi, Ukraynalı kadınlarla 'savaş fantezisi' önerisinde bulundu, bu yolun Ukraynalı kadınlarla dayanışmak için en uygun yol olduğunu öne sürdü.

Sitenin tartışma yaratan bu kategoriye yer vermesi ve kullanıcılara önermesi ülkede büyük bir infial yarattı.

Sitenin daha çok kullanıcı çekmek adına Ukrayna'daki savaştan 'ilham' alarak böyle bir kategoriyi internet sitesinde kullanıcılara önermesi uzmanlara göre sosyolojik açıdan tehlikeli bir dönemeçte olduğumuzun en somut göstergesi.

Uzmanlara göre Ukraynalı mülteciler konusu özellikle Avrupa ülkelerinin önemli problemlerinden birine dönüşmek üzere.

İrlanda'daki popüler internet sitesinin 'savaş fantezisi' detayına yer vermesi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) insan ticaretiyle mücadele koordinatörü Valiant Richey tarafından gündeme getirildi.

İrlanda'daki Ulusal Kadın Konseyi etkinliğinde konuşan Valiant Richey, Ukraynalı kadınlarla para karşılığı cinsel birliktelik için yapılan internet aramalarının son dönemde özellikle Avrupa genelinde büyük bir yükselişe geçtiğine dikkat çekti.

Richey, savunmasız kadınların cinsel istismar tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını hatırlattı, Ukraynalı kadınların her gün bir başka mide bulandıran iğrenç tuzak ve tehlikelerle karşı karşıya kaldığına vurgu yaptı.

Valiant Richey, internetteki gelişmiş arama motorlarında erkeklerin son dönemde Ukraynalı kadınlar üzerine çeşitli cinsel fantezileri aratmaya başladıklarını ancak bu 'savaş fantezileri'ne popüler bir sitede yer verilmesinin ilerde tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

Valiant Richey, son dönemde bazı ülkelerde Ukraynalı kadınlara dair cinsel fantezi aramalarında yaklaşık yüzde 600 oranında arttığına işaret etti. Richey'nin gündeme getirdiği bu olaydan sonra ise söz konusu İrlanda merkezli internet sitesi sosyal medya kullanıcılarının hedefi haline geldi.

Olaya büyük tepki veren sosyal medya kullanıcıları, sitedeki bu bölümün ve konuyla ilgili bir blog yazısının kaldırılması yönündeki şikâyetlerini dile getirdi. Tepkilere rağmen geri adım atmayan site kategoriyi yayından kaldırmadı.

Konuya ilişkin resmi bir açıklama da yapmayan İrlanda merkezli site tepki çeken blog yazısını ise tekrar gözden geçirdi ve yazının tartışma yaratan kısımlarını kaldırdı. Ancak siteye kayıt olan Ukraynalı kadınların sayısının her geçen gün artması tartışmaların devam edeceği şeklinde yorumlanıyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER