Oynatma Listesi
HABERLER

Yeni Ercan Havalimanı bugün açılıyor! 'Bilet fiyatlarına etkisi olur mu?' sorusuna Bakan Uraloğlu'ndan cevap

Lefkoşa'da yapımı tamamlanan Yeni Ercan Havalimanı'nın açılışı bugün yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yapacağı Yeni Ercan Havalimanı ile ilgilli Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, CNN Türk'e özel açıklamalarda bulundu.

Yeni Ercan Havalimanı bugün açılıyor. Açılış öncesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, CNN Türk'e önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu'nun konuşması şu şekilde:

"49’uncu yılda böyle bir havalimanı açılışında emek vermiş olmak, Kıbrıs’ta bulunuyor olmaktan memnuiyeti ifade ediyor, Türk vatandaşlarına saygılarımı iletiyorum. 

İnsanlar girdikleri şehirlerde karşılayan mekanlar vardır. Havalimanları bunlardan en önemlileri. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili girildiği zaman böyle bir mekanla karşılaşmış olmak kesinlikle pozitif şeyler uyandıracaktır. Güzel bir eser ortaya çıkacaktır. 1975 yılından başlayan bir süreç 2013 yılında havalimanlarının yenilenmesi ile ilgili devam eden bir süreç ve bugündeyiz. 

'TEK SEFERDE GELEN TURİST SAYISINDA ARTIŞ OLACAK'

Büyüklük olarak dünyadaki büyük gövdeli uçakların inebileceği bir havalimanı burada oluşturuldu. Terminal binasına baktığımızda 6.5 kat büyüklükte, 20 bin metrekareden 130 bin metrekarelere varan terminal binası yapıldı, köprü yapıldı, 4 tane de otobüsle yaklaşım, aynı anda 13 uçağa hizmet verilebilecek. Büyük gövdeli uçaklar iniş kalkışı yapabilecek. Tek seferde genel turist sayısında artış olacak. 

BİLET FİYATLARI NE OLUR? 

800 bin 1 milyon kapasitesi varken mevcut terminalin 10 milyon kapasitesi var 12 milyona kadar geliştirilebilecek. Büyük uçaklar arttıkça yeterinde rekabet oluştuğunda bu bilet fiyatlarına yansıyacaktır diye düşünüyorum. 

İNDİRİM NE ZAMAN OLUR? 

Turizm sezonu, arz talep meselesinden yakın zamanda olacaktır diye düşünüyoruz. Fiyat konusunda yaklaşımda bulunmamız çok da doğru olmaz. THY ile KKTC Turizm Bakanlığı ile konuşuyoruz, bu konuda yaklaşım göstermeye çalışıyoruz. 

Bu havalimanı zarar eden, devlet bütçesinden zararın karşılığını alan bir konumdaydı. Şimdi ise devlete yıllık 30 milyon-40 milyon euro gibi, ilerleyen zamanlarda 60-70 milyon eurolara kadar çıkacak bir katkı sağlamış olacak. 

‘TURİZM GELİRLERİNE DE CİDDİ KATKI SAĞLAYACAKTIR’ 

Turist sayısı zaten 10 milyonluk bir havalimanında turizm gelirlerine de ciddi katkı sağlayacaktır. 

Öte yandan Bakan Uraloğlu'nun TRT Haber'e yaptığı açıklamalar şu şekilde şekilde:

"Heyecanlı bir gün, yaklaşık 10 yıl önce başlayan bir süreç. İlk gelen misafirler için prestij projesi oldu. Türkiye’deki havalimanı ile yarışabilecek kalitede büyüklükte oldu. Türk firmamız üstlendi. Heyecanlı bir gün. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49’uncu yılı, Cumhurbaşkanımız teşrif edecek. İnşallah bugün açılışını yapacağız.

KKTC’YE YATIRIMLAR KONUSUNDA NELER SÖYLERSİNİZ?

14-28 Mayıs seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanımızın ilk ziyareti burada oldu. Geldiğimizde havalimanının 20 Temmuz’a yetiştirilmesi ile ilgili KKTC Cumhurbaşkanı ve bizim Cumhurbaşkanımızın talimatı olmuştu. Bu işin sözleşmesinden bugüne gelinceye kadar her alanda Türkiye olarak destek vermeye başladık. Son süreçte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden ekibimizi buraya gönderdik. Geçici kabulü, havalimanının testleri ile ilgili korkunç bir destek verdik.

KKTC’nin bakanlıkları ile beraber uyum içerisinde bir çalışma yaptık. Son rutuşlar yapılıyor. Birkaç saat sonra Cumhurbaşkanımız gelecek.

Yaklaşık bin km yolu Karayolları Genel Müdürlüğü olarak Kıbrıs Türk halkına sunmuş olacağız.

Son olarak da havalimanımız şimdiden hayırlı olsun."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER