Otomobil ''Apple’ın otomotiv sektöründeki niyeti net değil''

''Apple’ın otomotiv sektöründeki niyeti net değil''

31.07.2013 - 09:45 | Son Güncellenme:

Frost & Sullivan'a göre Apple'ın piyasaya sürdüğü iOS 7, otomotiv pazarı açısından çok gecikmiş sınırlı bir adım

Apple’ın otomotiv sektöründeki niyeti net değil

Tüketici elektroniği devi Apple, iOS ile niş bir segmente adım atıyor. Ancak Frost & Sullivan otomotiv sektörü analistlerine göre iOS ile OEM geliştirmeleri arasındaki dengeyi sağlamak önemli bir zorluk olarak öne çıkıyor.

Apple, otomotiv sektörü için kişisel asistan SIRI’nin arayüzünde gözle görülür değişiklikler ve gelişmiş ses özellikleri sunan IOS 7’yi piyasaya sürdü. Ancak otomotiv OEM’leri, ortaklarıyla birlikte Apple’e ihtiyaç duymadan bugüne değin önemli mesafeler katetmiş bulunuyorlar. Geçen yıl Apple’ın WWDC’de duyurusunu yaptığı SIRI EyesFree’den sonra gelen son duyuru ise şirketin aşama aşama ilerleme yaklaşımının bir parçası olarak düşünülüyor.

Gecikmiş bir adım
Googleve Microsoft gibi diğer oyuncularla karşılaştırıldığında Apple’ın otomotiv sektöründeki niyetinin çok net olmadığını ifade eden Frost & Sullivan sektör analisti Krishna Jayaraman, EyesFree ve iOS entegrasyonuyla ilgili duyuruların, şirketin otomotiv işletim sistemi oyununun dışında kalmaya verdiği bariz bir refleks olduğunu ileri sürüyor. Jayaraman, heyecan verici olsa da araçlara yönelik iOS'un piyasaya çok gecikmiş bir giriş yaptığının altını çiziyor.

Frost & Sullivan analistleri,gelişmeyle ilgili olarak2012’de Apple'ın dokuz otomotiv OEM’iyle ortaklığını açıkladığını ve bunun bağlantılı araç anlamında büyük bir devrim olacağına dair söylentilere yol açtığını hatırlatıyorlar. Nitekim Apple’ın geleneksel birinci sınıf araçları (Tier 1) tahtından indirerek bağlantılı araç ekosisteminde çok daha büyük bir rol oynaması bekleniyordu. Ancak bugüne kadar uygulamaya geçenler sadece GM, Honda ve Mercedes Benz oldu. Diğer OEM’ler hala SIRI ile Nuance gibi yerel olarak geliştirilen tümleşik ses tanıma yazılımları ve bunların sınırlı işlevleri arasında bir öncelik belirlemeye odaklanıyor. Şu ana kadar sadece GM, içinde SIRI’yi bir özellik olarak barındıran Spark ve Sonic’i yaratmayı başarmış bulunuyor. Diğer yandan, BMW’nin de tüm 2014 modellerinde aynısını yapması bekleniyor.

Zorluk iOS'u OEM geliştirmeleriyle dengelemek
Frost & Sullivan sektör analisti Jayaraman,Apple'ın otomotiv işletim sistemindeki konumunu şöyle değerlendiriyor: "Apple’ın duyurusu, geleneksel otomotiv bilgi-eğlence ekosistemi için bir tehdit teşkil etmiyor. OEM’ler, örneğin BMW bu yeni çözümü kullanmayı kategorik olarak reddettiyse de, birkaç yeni niş OEM için bu türden hazır bir çözüm büyük fayda sağlayacağı için ideal olabilir. Akıllı telefonlarda kanıtlanmış bir platform olması bir avantaj. Kişiselleştirme ve bağlanabilirlik için özel çözümler geliştirmeye gerek yok. Piyasada özel uygulama geliştirme süreci ve otomotiv uygulamaları mağazaları var. Ancak bunlar sadece müzik, telefon ve navigasyonla sınırlı, uygulama desteği sunmuyor. Buna ek olarak, SIRI’nin akıllı telefonu ve yerel araç özelliklerini kontrol edebilmesi büyük bir nimet olabilir."

Diğer yandan Apple,Honda, Mercedes-Benz, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Infiniti, Kia, Hyundai, Volvo, Vauxhall/Opel ve Jaguar gibi geniş bir yelpazeyi kapsayan markaların iOS’u kullanacağını söylüyor. Buna göre BMW listede bulunmuyor, ancak Hyundai ve Kia listede yer alıyor.Gelişmeyi yorumlayan Jayaraman, bilgi-eğlence sistemlerini kurmuş, özellikle uygulama ve içeriği akıllı telefonla entegre etmiş olan OEM’ler için tüm mimariyi değiştirip tamamen yeni bir sistem kurmanın zor olduğu uyarısında bulunuyor. En büyük zorluğun iOS’u mevcut OEM geliştirmeleriyle dengelemek olduğunu ifade eden Jayaraman, OEM'lerin iOS cihaz entegrasyon teknolojisine karşı tutumu ve özel geliştirme işine girmeme eğilimlerini Apple’ın niş piyasasını kurmasına yardımcı olabileceğini ileri sürüyor.

Hedef niş segment
Frost & Sullivan'a göre OEM’ler bir yandan en son ve en iyi özellikleri sunarken bir yandan da güvenliği sağlamakta güçlük çekiyorlar. Buna yakın dönemden Ford’un dokunmatik ekranların yanında buton ve düğme sistemine geri döneceği açıklaması örnek olarak veriliyor. Söz konusu açıklama tamamen dokunmatik bir deneyimin henüz otomotiv dünyası için erken olduğunu gösteriyor. iOS 6 sürümünde özel haritalar ve ara yüzle ilgili yaşanan önemli sorunlar da sistemin henüz güvenilemez olduğuna dair ipuçları veriyor.