Otomobil BYD nasıl Tesla’yı tahtından etti?

BYD nasıl Tesla’yı tahtından etti?

07.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Geçen hafta Türkiye pazarına giriş yapan Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD, Telsa’yı geride bırakarak dünyanın en çok elektrikli otomobil satan şirketi oldu.

BYD nasıl Tesla’yı tahtından etti

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, BYD, bu yılın üçüncü çeyreğinde tam 431,603 adet elektrikli araç sattı. Tesla aynı dönemde 435,059 araç satışı gerçekleştirdi. Ancak yıl sonuna kadar Tesla 1.32 milyon araç satmayı hedeflerken BYD’nin 1.8 milyon araç satarak Elon Musk’ın şirketini tahtından edeceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

BYD nasıl Tesla’yı tahtından etti

PİLDEN ZENGİN OLDU

Bir zamanlar cep telefonu pili üreten Çinli BYD’nin nasıl Çin’in en iyi satan otomobil markası oldu? Volkswagen’i de geride bırakarak dünyanın en çok satan 10 otomobil markası arasına nasıl girdi? Bu yıl içinde aynı zamanda 3.6 milyon hibrit otomobil de satan BYD 1995 yılında pirinç yetiştiriciliği yapan ailenin evlatlık oğlu Wang Chuanfu tarafından kuruldu.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Pil uzmanı olan Chuanfu, bir akrabasından aldığı 300 bin dolar borçla ilk fabrikasını açtı ve cep telefonlarının patlama yaptığı dönemde bir kaç yıl içinde şirketini jet hızıyla büyüttü.

BYD nasıl Tesla’yı tahtından etti

ACIMASIZ MALİYET KISICI

Sonra eşi Stella Li, ABD’nin en büyük yatırımcılarından birisi olan Warren Buffet’a küresel bir otomobil devi olma fikrini kabul ettirdi. Çin’de ‘Acımasız maliyet kısıcı’ lakabına sahip olan Chuanfu, ilk başlarda Toyota’yı kopyalayarak otomotiv işine girişti. İlk otomobili F3’ü Toyota Corolla’nın yarı fiyatına 8.000 dolara mal etti. Toyota’nın başındaki Akio Toşoda bile sırrını öğrenmek için fabrikasını ziyaret etti. Fiyat avantajı sayesinde BYD F3 Çin hükümeti filolalarında kullanılmaya başlandı. Bu sayede bilinirliği artarak Çin pazarında hızla yükseldi. Aynı dönemde BYD Avrupa ve Güney Asya pazarında da çok agresif bir pazarlama taktiği geliştirdi. 40 bin dolardan başlayan fiyat avantajıyla yurtdışında 200 bin araç satan BYD bu rakamı önümüzdeki yıl 400 bine çıkarmak istiyor. Markanın Türkiye’de kasım ayında piyasaya çıkacak olan Atto 3 modeli, ‘ulaşılabilir premium otomobil’ olarak nitelendiriliyor.

Haberin Devamı

BYD nasıl Tesla’yı tahtından etti

FİYAT DÜŞÜRDÜ

ABD’li Tesla, elektrikli otomobillerin sayısı ve verimliliği artan Çin, Kore ve Avrupa’ya karşı önlem olarak fiyat indirmeyi tercih etti. Geçtiğimiz kasım ayında 65,990 dolar olan Tesla Model Y Long Range, şu anda 48,490 dolar. Yani yüzde 26 daha ucuz.