PazarOrtamlarda üçüncü dalga kahveden anlıyorum dersin!

Ortamlarda üçüncü dalga kahveden anlıyorum dersin!

19.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Artık neredeyse her köşebaşında bir üçüncü dalga kahve dükkanı var. Her biri birbirinden şekilli makinelere ve kahve demleme araçlarına sahip bu dükkanlarda tezgahın önüne geçip ne sipariş vereceğiniz konusunda küçük gerilimler yaşıyor olabilirsiniz. Panik yapmayın, üçüncü dalga denizinde boğulmamak için rehberimize göz atın ve kahvenizin tadını çıkarın

Ortamlarda üçüncü dalga kahveden anlıyorum dersin

KAHVELER

Haberin Devamı

-Flat whIte:Latte’nin Yeni Zelandalı kuzeni. Son yıllarda hemen herkesin favorisi. Tek ya da çift shot espresso üzerine buharda köpürtülen süt eklenir. Latte’ye oranla daha baskın bir espresso tadı ve daha kadifemsi bir doku sunan flat white, latte’nin aksine cam kupaya girmez.

-Cortado:İspanyolların siesta kahvesi. Bir shot espresso’ya bire bir ya da genelde daha az oranda buharda ısıtılmış süt katılmasıyla elde ediliyor. 150-200 ml’lik fincanlarda servis edilir.

-Japanese ıced pour over:Genelde Hario V60 aracılığıyla alt hazneye konan buz küplerinin üzerine demlenen soğuk kahve çeşitidir. Sıcak demlenen kahve kızgın kumlardan serin sulara akar ve ortaya aromatik bir soğuk kahve çıkar.

-RIstretto:Normalin yarısı kadar sürede ve suyla çekilmiş espresso shot’a İtalyanların verdiği isim. Kahveyle suyun teması normalden kısa sürdüğü için ristretto’nun karakterini çekirdekteki hızlı çözünen bileşenler belirler, dolayısıyla aynı çekirdeğin espresso shot’ı ile ristretto’su arasında dağlar kadar fark olabilir.

Haberin Devamı

-DoppIo:Duble espresso.
15-18 gram kahve kullanılarak çekilen espresso shot’a verilen isim. Bir mekanda espresso siparişi verince doğrudan doppio geliyorsa emin ellerdesiniz demektir.

-MacchIato:Espresso üzerine çok az miktarda süt eklenerek hazırlanır. Süt geleneksel tarifte köpürtülmez. Ama artık köpüklü süt kullanımı yaygın olduğundan macchiato mini bir capuccino’ya dönüşmüştür.

-Red Eye:Nam-ı diğer kafein bombası, başka yöntemlerle demlenmiş bir fincan kahveye eklenen bir, iki ya da üç shot espresso ile elde ediliyor. Tek shot red eye, iki shot black eye, üç shot ise dead eye olarak adlandırılıyor.

-Cafe au laIt:Bildiğimiz sütlü kahvenin Fransızcası. Sütün sıcak olması mühim. Başkaca da bir numarası yok.

-Affogato:Bir kaşık vanilyalı ya da kahveli dondurma üzerine eklenen bir shot espresso ile yapılan tatlı desek tatlı değil, içecek desek içecek değil bir kahve türü. Amarula gibi likörlerle de sunulur.

Şarabın üzümleri gibi

Taze çekirdek belki de iyi kahvenin en önemli bileşeni. Çekirdeklerin taze olmasının yanı sıra kavrulma yöntemi ve tabii ki menşei de önemli. Kahve çekirdekleri temelde arabica ve robusta olarak ikiye ayrılıyor. Ama tıpkı şarap üzümleri gibi kahve çekirdeklerinin de birçok çeşidi ve bunlar kullanılarak yaratılan binlerce farklı harmanı var.

Haberin Devamı

DEMLEME YÖNTEMLERİ

-HarIo V60 / Chemex:İkisi de filtre kahve demleme yöntemleri olmasına rağmen karakterleri tamamen farklı. V60’ın daha ince bir filtresi var ve demleme sırasında ortaya çıkan yağların karafa akmasına izin verir. Bu daha zengin aromalı bir kahve ortaya çıkarırken chemex’in kalın filtresi de berraklık açısından rakipsiz bir bardak kahve sunar.

-Espresso:Kahve dünyasının kutsal suyu. Espresso olmadan espresso bazlı içecekler de olmazdı. 7-8 gram kadar ince öğütülmüş kahvenin 90-94 derecede ve 9 bar basınçlı suyla 25-30 saniye içinde demlenmesiyle elde edilir. İyi baristanın alametifarikasıdır.

-Aeropress:Yalnızca 10 yıldır hayatımızda olan bir demleme yöntemi. Tamamen elle yönetilen bir pompa sistemiyle su ve öğütülmüş çekirdekleri kendi özel filtresinden geçirerek oldukça yoğun ve temiz bir kap kahve üretiyor. Aeropress çoğu zaman americano gibi suyla seyretilerek servis edilir.

Haberin Devamı

-Kyoto cold drIp:Kimya laboratuvarından çalınmış gibi duran bu alet soğuk kahve yapmak için kullanılıyor. Cihaz tüpler, vanalar ve helozon borular sayesinde yaklaşık 12 saat boyunca dakikada 45 ila 50 damla suyu kahveyle buluşturuyor. Ortaya çıkan sıvı filtreden süzülerek yine damla damla en alttaki haznede toplanıyor. Sonuç, enfes.

-French press:İsminin aksine İtalyan icadı olan, oldukça aşina olduğumuz bir demleme yöntemi. İrice öğütülmüş kahvenin 4 dakika kadar sıcak suda demlenmesi beklenir ve sonra yavaşça preslenerek kahve çekirdekleri filtrelenir. Metal ve kalın gözenekli bir filtre kullanıldığı için yoğun gövdeli ve tortulu bir fincan kahve elde edilir.

-Syphon:Laboratuvardan fırlama bir başka alet daha. Kabaca üst haznedeki suyla buluşan kahvenin, ortadaki filtreden vakumlanarak alt hazneye dolmasıyla ipeksi bir kahve ortaya çıkıyor. Aman dikkat, hazırlanması biraz uzun sürebilir.

Haberin Devamı

-Moccamaster:Ofisteki filtre kahve makinesinin afilisi gibi düşünün. Ofisteki yüksek ihtimalle bir Murat 131,
bu ise Mercedes.

KEŞFETYENİ
Nihal Candan ile aynı hastalığa yakalanmış! Yıllar sonra açıkladı
Nihal Candan ile aynı hastalığa yakalanmış! Yıllar sonra açıkladı

Cadde | 21.06.2025 - 12:09

Nihal Candan'ın vefatının ardından aynı hastalığa yakalandığını açıklayan Derya Uluğ, o dönem yaşadıklarını anlattı.