04.10.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:
myalcin@turk.net Viski, rakı gibi yüksek alkollü, damıtık bir içki olmayan, mayalanma sonucu oluştuğu için "canlı" bir içki olan şarap, dış ortam koşullarından son derece hızlı etkileniyor ve o yüzden kötü koşullarda hızlı bozulabiliyor.Şarap 10-15 dereceyi aşmayan, sabit sıcaklık; yüzde 70 civarında nemli bir ortam ve ultraviyole ışınlarına maruz kalmayacağı loş bir atmosfer istiyor. Aksi halde, sıcaklık farkları şarabı "yorduğu" gibi, yüksek sıcaklıkta şişenin mantarından şarap buharlaşıyor, içeri giren hava da şarabı okside edip tadını geçkinleştiriyor. Diyelim ki sıcaklık uygun, şarap serin ortamda, ama ortam kuru. Bu durumda da yatık saklanırken içeriden şarapla ıslanıp şişen mantar, dışarıdan kuruduğu için yine hava sızdırmaya eğilimli oluyor. Hafta sonları gazetelerimizin eklerinin arasından, ünlü mobilya firmalarının şık mobilya katalogları çıkıyor. Bunların en dikkat çekici sayfaları ise, harika görünümlü modern mutfaklar. Ama o mutfak fotoğraflarının içinde bir görüntü var ki, insanı alaycı biçimde gülümsetiyor. Nedense tüm mutfaklarda, ocağın altında ya da fırının yanında şarap şişelerinin girebileceği gözlerden oluşan birer "şaraplık" göze çarpıyor. Oysa şarabı buralara koymak, pişirme faaliyetinden dolayı evin en sıcak odası olan, 20-25 derecelik mutfakta şarap bekletmek, onu katletmekle eşanlamlı. Eski zaman evlerinde bu tip sorunlar yokmuş. Taştan yapılan müstakil evlerin bodrum katları, şarap saklamaya, reçel, konserve, turşu kurmaya ve bekletmeye elverişliymiş. Günümüzün kaloriferle ısıtılan, yaz-kış sıcaklığı 18-20 derecenin altına inmeyen evlerinde, bir-iki ay içinde tüketilmeyecek şarapları saklamak riskli. Buna bulunan en iyi çare ise, "kav dolapları." Kav dolapları, dıştan buzdolabı gibi görünmelerine rağmen çok farklılar. Teknolojileri soğutmadan çok, sıcaklığı sabit tutmak üzerine. Serinliği sağlayan sistemleri, titreşimsiz çalışan motorlarla yürütülüyor. Bu da sıcaklığın sürekli değiştiği, titreşimli motorlu buzdolabına oranla daha yüksek teknoloji gerektirdiğinden, bu dolaplar buzdolaplarından daha pahalı. Kav dolaplarında nem sabit, ayrıca dolap dışarıdan hava alıp içeride dolaştırırken havayı karbon filtresiyle temizleme özelliğine de sahip. Böylelikle dolabınız diyelim ki sürekli kızartma yapılan mutfakta, ortamdaki yağ kokularının bu sayede şaraba sinmesi önleniyor. Mahzen yerine dolap Fiyatları yaklaşık 1000 YTL'den başlayan, artık çoğunda taksitli satış da yapılan dolapları ünlü markalar üretiyor. Liebherr, Miele, Subzero, Eurocare, Siemens, Electrolux ve Gaggenau, Türkiye'de satışa sunulan kav dolaplarının başlıcaları. Bunların temel özellikleri üç-aşağı beş yukarı aynı. Genellikle değişen hacimleri ve kapak dizaynları 80-100 şişelik tezgah altı dolaplar olduğu gibi, 200-300 şişe alabilen iki metre yüksekliğinde, çift kapılıları da var. Ultra-lüks olanları ise Gaggenau. Ankastre olarak da kullanılabilen bu dolaplarda dikine şarap rafı, magnum boy şişeler için geniş raflar ve puro hümidoru gibi özellikler de var. Yeri gelmişken, tüm şarap dolaplarının sıcaklık ve nem koşullarıyla puro saklamak için de ideal olduğunu belirtmeli.Diyelim ki tutkulu bir şarapseversiniz, öğlen marketten şarap alıp akşamına da içme düzeyini geçtiniz, sevdiğiniz şaraplardan birkaç şişe alıp koleksiyona başlıyor ve aynı şarabın yıllandıkça erişeceği güzellikleri de keşfetmek istiyorsunuz. O halde, bir kav dolabı edinmenin sırası gelmiş demektir. Enflasyonun düşüp kav dolabında da taksitli satışların da canlandığı, rekabetin çeşidi artırıp fiyatları baskı altında tuttuğu ve seçme şansının çoğaldığı şu günler, bu açıdan iyi bir fırsat oluşturuyor. Ünlü markalar da dolap üretiyor