PazarTürk işi yürüyen kale: TOMA

Türk işi yürüyen kale: TOMA

09.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi Parkı gösterilerinde polis tarafından kullanılan ve sürekli geliştirilip değiştirilen TOMA’ların özellikleri alt ata sıralandığında onlara yürüyen kale demek hiç de yanlış olmaz

Türk işi yürüyen kale: TOMA

Son dönemdeki Gezi gösterilerinde sıkça kullanılan ve gündeme gelen TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı), Türkiye’de geliştirilen ve farklı ülkelere de ihraç edilen bir araç türü. Bir anlamda “yürüyen kale” olarak da nitelendirilebilecek TOMA, uzun süre kendi kendisine yetebilecek, engellere karşı direnebilecek, kendisine yapılacak her türlü müdahaleye de karşı koyabilecek özelliklerle donatılmış.
30 derecelik yokuşları tırmanabiliyor
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından şartları belirlenen ve farklı firmalar tarafından üretilen TOMA araçları, genelde değişik markalardaki kamyon şasilerinin üzerine inşa edilebiliyor. Bununla birlikte son dönemde, bu araçların donanım ve özellikleri, resmi makamların talepleri doğrultusunda sürekli geliştiriliyor ve değişiyor. Nitekim son dönemde artık bağımsız bir platforma ve özgün motorlara sahip tamamen yeni versiyonlar üzerinde çalışılıyor.
TOMA’lar, üzerindeki zırhı, yükü ve donanımları taşıyabilmek amacıyla güçleri 230 ile 360 beygir arasında değişen farklı motor seçenekleriyle donatılabiliyor. Çoğunlukla otomatik şanzımanla donatılan araçlar, isteğe
bağlı olarak arkadan itişli, 4x4 hatta
6 tekerlekli ve 6x6 çekişli de imal edilebiliyor. 90-100 km/s hız yapabilen TOMA’lar, bununla birlikte en az
30 derecelik yokuşları tırmanabilecek şekilde geliştiriliyor. Yakıt tankı ise, araca 700 kilometreden fazla yol yapabilme becerisi kazandırıyor.

Bilgisayar desteği alıyor
Genelde temel alındığı kamyonların kabinine sahip olan ve maksimum üç kişinin oturabildiği iç mekanda, sürücünün yanında aracın tüm kumandalarını yöneten bir kişi daha bulunuyor. Tamamı bilgisayar kontrollü olan bu kumandalar, aracın önünde bulunan ve dozer görevi gören kepçeden, su püskürtmeye kadar birçok fonksiyonu yürütüyor. Radyo kontrollü kumandaları andıran bu portatif panel, özellikle su püskürtme işlevini gerçekleştirirken araçtaki 360 dereceye kadar görüş sağlayabilen kameralardan faydalanıyor. Bu kameralar, kayıt yapabilirken, yüz tanıma sistemiyle de donatılabiliyor.

Özel bir yangın söndürme sistemi de var
Farları ve stop lambaları özel olarak korunan aracın ön camı da hidrolik olarak indirilebilen koruma kafesine sahip. Bütün camlar kurşun geçirmez şekilde zırhlı. Lastikleri de lüks binek otomobillerde standart olarak bulunan ve patlasa da gidebilen lastiklerden seçilmiş. TOMA, molotof kokteyli gibi kendisine yönelik bir yangın tehlikesi olduğunda da, özel yangın söndürme sistemini devreye sokabiliyor. Ayrıca kendisine yaklaşanlara gaz sıkabilen bir sistemi de var.

70 metreye su sıkabiliyor
5 tondan 10 tona kadar farklı kapasitelerde su tankıyla donatılabilen TOMA’lar, bağımsız motorlu fıskiye sayesinde 70 metreye kadar su püskürtebiliyor. Bunun yanında su ile birlikte özel boya, gaz ve köpük tankı da bulunuyor. Bunları tek tek ya da aynı anda püskürtmek de mümkün olabiliyor.
Sonuçta tüm bu özellikleri alt alta sıralandığında, araca “yürüyen kale” sıfatının takılması az bile...

KEŞFETYENİ
Kafa karıştıran sözler! Paylaşımını dakikalar içinde sildi
Kafa karıştıran sözler! Paylaşımını dakikalar içinde sildi

Cadde | 17.05.2025 - 09:08

Almeda, Instagram'dan paylaştığı kafa karıştıran hikayesini dakikalar içinde sildi.