Referandum Erdoğan'dan ilk açıklama

Erdoğan'dan ilk açıklama

12.09.2010 - 20:25 | Son Güncellenme:

Seçim sonuçlarını evinden takip eden Başbakan Erdoğan AK Parti İl Merkezi'ne geldi. Erdoğan, ilk açıklamayı yaptı. Başbakan Erdoğan, konuşmasının bir bölümünde 'Okyanus ötesinden destek veren arkadaşlara teşekkür ederim' diyerek Fethullah Gülen'e mesaj göndermesi dikkat çekti.

Erdoğandan ilk açıklama

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, referandum sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede "Türkiye Ramazan bayramının ardından demokrasi bayramından da yüzünün akıyla çıkmıştır" dedi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'DAN GÜLEN'E TEŞEKKÜR

ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA:

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, referandum sona ermesi ve kesin olmayan sonuçlarının alınmasının ardından geldiği Sütlüce'deki AK Parti İl merkezi'nde yaptığı konuşmada, “Türkiye Ramazan bayramının ardından demokrasi bayramından da yüzünün akıyla çıkmıştır. Bugün ‘evet’ diyenler de kazanmıştır ‘hayır’ diyenler de kazanmıştır. Çünkü ileri demokrasi hak ve hürriyetler, hukukun üstünlüğü herkes içindir. Bu akşam kaybeden darbeci anlayış olmuştur” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa’nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını öngören kanunla ilgili referandum sonuçları ile ilgili basın açıklaması yapmak için AK Parti'nin Sütlüce'deki il başkanlığına geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın evinden çıktığın haberinin alınması üzerine İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve parti yöneticileri binanın girişinde sıra olup bekledi.

Haberin Devamı

Binanın ana giriş kapısına 10 metre mesafede polis bariyerlerinin arkasında bekleyen 100 kadar partili başlarında ’evet’ şapkaları ve ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak, "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Kıskananlar çatlasın, Recep Tayyip Erdoğan", "Vur vur inlesin, Kılıçdaroğlu dinlesin" diye tempo tuttular. Bu arada referandum süresinde kullanılan kampanya şarkısı parti binasından dışarıya verildi.

Recep Tayyip Erdoğan saat 20.20’de 34 FN 1286 sivil plakalı Mercedes otomobil ile parti binasına geldi. Coşku ile karşılayan vatandaşları selamlayan Recep Tayyip Erdoğan, kendisini bekleyen Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve kendisini karşılayan partililerle tokalaşarak binadan içeri girdi.

TÜRKİYE DEMOKRASİ BAYRAMINDAN DA YÜZ AKIYLA ÇIKTI

“Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganları altında konuşmasını sürdüren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

Sevgili vatandaşlarım, değerli kardeşlerim, değerli basın mensupları, öncelikle milletimizin Ramazan bayramını bir kez daha kutluyor aziz milletimize en kalbi muhabbetlerimi sunuyorum. Türkiye ramazan bayramının ardından demokrasi bayramından da yüzünün akıyla çıkmıştır. Halk oylamasından anayasa değişikliğinin kabulu için gerekli yüzde 50’inin üzerinde evet oyu çıkmıştır.

Haberin Devamı

Geçici sonuçlara göre anayasamızın 26’ıncı maddesinde değişiklik yapan düzenleme yaklaşık yüzde 58 oy oranıyla kabul edilmiştir. Türkiye çapında katılım yaklaşık yüzde 77-78 aralığında olmuştur. Bu oran bundan önceki referandum da yüzde 67 idi. Aziz milletimiz takdir yetkisini kullanarak anayasa değişikliği paketini onaylamıştır.

Bu sonucun ülkemize, milletimize ve bütün vatandaşlarımıza hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Öncelikle halk oylamasının ülke genelinde huzur ve esenlik içinde gerçekleşmiş olmasından dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Aldığımız güvenlik tedbirleri nedeniyle ciddi bir olay olmadı. Halk oylamasında vatandaşımız huzur içinde sandığa gitmişler ve hür iradelerini ortaya koymuşlardır.

Halk oylamasında sergilenen demokratik olgunluk tüm dünyaya güzel bir mesaj vermiştir. Görev alan güvenlik birimlerinden sağlık çalışlarına sandık görevlerine tüm kamu çalışanlarını şahsım teşkilatım ve milletim adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Haberin Devamı

MİLLETİMİZİN İRADESİ HANGİ YÖNDE OLURSA SAYGINDIR

Değerli arkadaşlar ileri demokrasi ve hukukun üstünlüğü mücadelemizde tarihi bir eşiği milletçe aşmış bulunuyoruz. Demokrasinin, hukukun, adaletin çıtasını el birliğiyle yükseltmiş blunuyoruz. Cumhuriyetimizi tam demokrasi ile taçlandırmak için sandık başına gittik. Başımız dik, alnımız dik olarak diyoruz ki halk oylamasında milletimizin iradesi tecelli etmiştir. Kampanya sürecinde de şunu defaatle ifade ettim, milletimizin iradesi hangi yönde olursa olsun saygındır makbuldur, kıymetlidir. Evet diyenlerin iradesi de hayır diyenlerin iradesi de sandığa gitmeyenlerin tercihi de saygıya değer.

Hiç kimse bu iradeyi yok sayma, görmezden gelme hakkına sahip değildir, olamaz. Demokrasi halkın iradesini kabullenmekle, bu iradeyi yönetime her türlü farklılığı siyasal sürece katmakla anlam kazanır. 12 Eylül günü kazanan demokrasimiz olmuştur.

Haberin Devamı

Değişimin, demokarsi içinde gerçekleşebileceği bir kez daha görülmüştür. Demokrasiye olan inanç güven bir kez daha ortaya çıkmıştır. Her türlü sorun çözüm yerinin demokratik siyaset olduğu ortaya çıkmıştır. Demokrasinin, siyasetin, milli iradenin gücü bugün kat be kat artmıştır.

VESAYETÇİ ANLAYIŞ KAYBETTİ

Bugün evet diyenler de kazanmıştır hayır diyenler de kazanmıştır. Çünkü ileri demokrasi herkes içindir. Hak ve özgürlükler herkes içindir. Hukukun üstünlüğü herkes içindir. Her bir vatan evladı bu akşam büyük bir kazanç içindedir. İsteseler de istemeseler de her vesayetçi anlayış kaybetmiştir. Bu gün bu akşam kaybeden darbeci anlayış olmuştur. Değişime ve değişimin getireceklerine direnen anlayış kaybetmiştir. 12 Eylül günü Türk demokrasi tarihine bir gönül noktası olarak geçecektir. Hep bunula anılacaksınız, hep bununla anılacağız. Darbe anayasasıyla kirlenen 1+2 eyl tarihi bu halk oylamasıyla demokrasiye bir milat olarak parlak bir sayfa açıp bu olumsuzluktan kurtulmuştur. Türkiye de vesayet rejimi artık tarihe karışacaktır.

Türkiye artık zihniyet itibariyle darbe heveslilerinin zihniyeti kursakkalarında kalacaktır. Türkiye'de artık milli iradenin gücü her türlü kirli oyunu bozacaktır. Türkiye’de artık değişim, demokrasiye, hiçbir şeyin yanlarına kar kalmayacağını daha iyi anlayacaktır.

Tükiye'de artık çetelerden, terör örgütlerinden, karanlık odaklarından medet umanlar hayal kırıklığı yaşacaklardır. Bugün çıkan evet kararı milletimizin demokrasi özleminin bir neticesidir. AK Parti olarak bu sonucu millimizin değişimi de demoktartikleşmeye de verdiği çok önemli bir destek olarak görüyoruz.

Bu anayasa değişikliği bir AK Parti projesi değildir. Çıkan sonuç her hangi bir partiye verilmiş bir destek ve güvenoyu değildir. Muhaletefe partisinden birisi bu bir güven oyudur diyordu bundan sonra ne olarak izah edecek merak ediyorum.

Ülke, aydınlıktan karanlığa girmiştir diye bir açıklama yapıyor. Tam aksine ülke karanlıktan aydınlığa çıkıyor. Ama siyaseti öğrenmeleri gerekiyor. Bu vesileyle öğrenecekler. Partiler oylanmamıştır, rahat olsunlar, partiler arasında bir hesaplaşma olmamıştır rahat olsunlar. Farklı siyasi görüşlerden insanların inandıkları doğrulara verdikleri bir destekdir. Particilik yapmadan, gözetmeden inandığı doğrulara destek veren kalbinin, vicdanın sesini dinleyerek mu değişime onay veren her bir vatandaşımı gönülden kutluyorum.

DESTEK VEREN CHP'Lİ MHP'Lİ KARDEŞLERİMİ KUTLUYORUM

Bu anayasa paketine destek veren CHP'li kardeşlerimi kutluyorum, MHP'li kardeşlerimi kutluyorum, BDP'li kardeşlerimi kutluyorum. Tehditlere aldırmadan sandığa giden kardeşlerimi kutluyorum. Başından itibaren evet diyerek desteğini ortaya koyan Saadet Partili kardeşlerimi kutluyorum. BBP’li kardeşlerimi kutluyorum. Bağımsız Ülkücüler'i kutluyorum. Türk ayadınlarını, devrimci solcu İşçi Partili arkadaşlarımı kutluyorum, liberalleri kutluyorum. AK Parti'ye gönül veren sevdasını veren Ak Partili kardeşlerimi kutluyorum. Sürecin içerisinde TOBB Başkanı'nın yaptığı açıklama. Kendilerini kutluyorum. Hak-İş Konfederasyonu, Memur Sen’i başıdan itibaren verdiği destek nedeniyle kutluyorum. STK’lar olarak destek verenleri özellikle kutluyorum.

Genç Sivilleri kutluyorum. Kampanya sürecince büyük bir fedakarlık ve gayretle alın teri döken merkez yürütmü kurulu, MKYK tüm milletvekili arkadaşlarım, teşkilatımın ana kademis, kadın kolları, gençlik kolları, il teşkilatımız, ilçe teşkilatlarımız, belde teşkilatlarımız, tüm sandık yöneticileri özellikle hassasiyetle davranarak yaptıkları bu görev nedeniyle kutluyorum.

Evet mitinglerinde büyük bir coşkuyla yüreklerini ortaya koyan, ramazan ve sıcağa rağmen gittiğim yerlerde 32 ve 52 derece arasındaki o sıcaklarda bizi yalnız bırakmayan tüm vatandaşlarımı ve kardeşlerimi burada kutluyorum.

OKYANUS ÖTESİNE TEŞEKKÜR

Hele hele oy kullanabilmek için yurt dışından gelerek gümrük kapılarında iradesini ortaya koyan kardeşlerimi kutluyorum. Dünyanın dört bir yanından Okyanus ötesinden bu sürece destek veren tüm kardeşlerimi kutluyorum. Ne yapayım buradan Okyanus ötesine mesajlar olduğuna göre bizim de bu mesaja bir karşılığımız olması lazım.

Bu süreç içerisinde her türlü mahalle baskılarına aldırmadan destek veren sanat camiasındaki tüm temsilcilere ayrıca şükranlarımı bildiriyorum. Sokak adını değiştirmeye varıncaya kadar baskılar yapıldı. Zamanı gelince bunlar açıklanır, herkese şükranlarımı sunuyorum.

Sandığa giderek hayır da dese evet de dese iradesini yansıtan ve demokrasiye güç veren tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum.

Bu halk oylamasıyla milletimizin çok önemli imkanlara kavuşmuş oludğunu, tarihi nitelikte değişikliklere onay verdi. Bu bizim sorumluğulumuz mesuliyetimi artırmıştır. Kadınlarımız, yaşlılarımız, çocuklarımaz, şehit ve gazilerimizin emanetine müjdeler olsun diyorum.”

"Yargıyı kast sisteminden kurtaracak süreci başlattık"