Sigorta Malınız ‘nakliyat sigortası’na emanet!

Malınız ‘nakliyat sigortası’na emanet!

25.02.2020 - 11:18 | Son Güncellenme:

Artan ihracat ve ithalat rakamları hem ülke ekonomilerini büyütürken, hem de bir takım riskleri beraberinde getiriyor.

Malınız ‘nakliyat sigortası’na emanet

Şirketleri uluslararası ticarette koruyan en önemli unsur olarak ise nakliyat emtia sigortaları dikkat çekiyor. İthalat ve ihracat hacmi artıkça sigorta poliçesine duyulan ihtiyaç da buna paralel artıyor. Firmalar ithalat ve ihracatını gerçekleştirirken çoğunlukla lojistik firmalarını kullanıyor. Lojistik firmaları ise kendi sorumluluğu dahilinde meydana gelen hasarları karşılamak için taşıdıkları emtialara sorumluluk poliçeleri yaptırıyor. Fakat bu poliçeler şirketlerin uğrayacağı zararları karşılamıyor. Bu sebeple ithalat ve ihracat gerçekleştiren şirketlerin kendilerini güvenceye almak için sigorta yaptırması ve kendi malında oluşabilecek zararı karşılamak için poliçe satın alması gerekiyor. Bu noktada onlara en iyi çözümü ise Nakliyat Emtia Sigortası sunuyor.

Haberin Devamı

İhtiyaca uygun poliçe satın alın

Nakliyat sigortaları, ‘emtia nakliyat’ ve ‘kıymet nakliyat’ olmak üzere ikiye ayrılıyor. Emtia nakliyat, kara, deniz, hava ve demir yoluyla bir yerden diğer bir yer taşınmakta olan her türlü yüke, taşınmaları sırasında karşılaşabilecekleri tehlikelerden kaynaklanan hasarlara karşı teminat sağlıyor. Kıymet nakliyat ise kıymetli maden, evrak, para ve benzer şeylerin taşınmaları sırasında söz konusu olabilecek tehlikelere karşı teminat sağlıyor. Öte yandan nakliyat sigortası yaptırırken şirketlerin bazı konulara dikkat etmesi gerekiyor. Bunların başında da sigortalanma süreci ve ihtiyaca uygun bir poliçenin satın alınması geliyor. Ayrıca sigortasız olmak kadar eksik teminatlı, yani ihtiyacınızı karşılayacak teminatların olmadığı bir poliçeye de dikkat etmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Hangi hasarları kapsıyor?

Peki şirketlerin ticaretini güvence altına alan ‘Nakliyat Emtia Sigortası’ hangi hasarları kapsıyor? Bu sigortanın kapsamının içine yükleme ve boşaltma sırasında meydana gelebilecek zararlar yanında taşıma vasıtasında çarpma çarpışma, devrilme, yangın, grev, harp, lokavt ve halk hareketleri gibi birçok konu nedeniyle meydana gelebilecek hasarları karşılıyor. Bunun yanında sigorta şirketleri poliçe hazırlarken ülkelere göre risk seçimi yapabiliyor. Sigorta şirketleri özellikle terör ve savaş gibi riskleri barındıran ülkelerin yanı sıra Birleşmiş Milletler ve ABD’nin ambargo uyguladığı ülkelere yönelik nakliyat sigortası yapma konusunda temkinli yaklaşabiliyor.

Nakliyat Sigortası riskleri minimuma indiriyor

Dış ticaret işlemleri için yaptırılan Nakliyat Sigortası’nın şirketlerin oldukça yararına olduğunu kaydeden Doğa Sigorta Teknikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tümer, “İhracat yapan tüm firmaların mutlaka mallarını sigortalamaları gerektiğini düşünüyorum. Gönderilen emtialar ne kadar sağlam bir şekilde ambalajlanmış ve tüm tedbirler alınmış olsa bile karayolu olsun, denizyolu olsun, havayolu olsun risk vardır. Mal sahibi veya taşımayı yapan firma bu riski en minimuma indirse dahi sigorta yaptırmaları ve kendilerini güvence altına almaları gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Riskli bölgelerde durum daha farklı

Tümer, ithalat / ihracat yapılan ülkeler arasında siyasi gelişmelerin de ticarette etkili olduğunu söyledi. Tümer, “Sektörde riskli olan bölgelerde kullanılan bir skala mevcut. Bu skaladaki risk derecesine göre teminat verilen bölgeler belirleniyor ve sigorta şirketleri de teminat ve şartlarını bu skalaya göre belirleyip sigortalının riskini poliçe şartlarında belirtildiği kapsamda almış oluyor.”

Nakliyat Sigortaları neleri kapsıyor?

-Emtia nakliyat, kara, deniz, hava ve demir yoluyla bir yerden diğer bir yer taşınmakta olan her türlü yüke, taşınmaları sırasında karşılaşabilecekleri tehlikelerden kaynaklanan hasarlara karşı teminat sağlıyor.

-Emtia nakliyat sigortasında, sigortalının kasti hareketlerinden meydana gelen zararlar, olağan akma, fire, aşınma veya yıpranmadan kaynaklanan hasarlar, malların kendi kusuru veya ambalaj yetersizliğinden kaynaklanan hasarlar ise karşılanmıyor.

Haberin Devamı

-Savaş, grev, kargaşalık ve halk hareketleri gibi rizikolar ayrıca sigorta edilebiliyor.

-Kıymet nakliyat ise kıymetli maden, evrak, para ve benzer şeylerin taşınmaları sırasında söz konusu olabilecek tehlikelere karşı teminat sağlıyor.