29.05.2015 - 13:24 | Son Güncellenme:
7 Haziran seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte HDP’ye destek vereceklerini açıklayan aşiretlerden biri de Jirkiler oldu. Jirkileri diğer aşiretlerden ayıran en temel özellik ise ilk günden itibaren sağ partileri desteklemeleri, bölgenin kanayan yarası koruculuğu üstlenen ilk aşiret olmaları ve liderleri Tahir Adıyaman’ın inanılmaz portresi..
40 BİNE YAKIN OY, 10 BİN SİLAHLI KORUCU
Ertuşilerin bir kolu olan Jirkiler Hakkari ile Şırnak”ın Uludere ilçesinde etkin. 40 bine yakın oyu var. Jirki isminin Hakkari ve Beytuşebap yöresinde yaşayan Jiro isimli şahıstan geldiği kabul edilmektedir. Jirki aşireti, Şemdinan,Gewdan,mamxuran,Şidan ve Şerefan kolları gibi Hertoşilerin Mend(Mendıkan) boyuna bağlıdırlar.
Irak’ın Rewanduz bölgesindeki Xana Mezin denilen bir yerden Hakkari, Van , Yüksekova ve Şırnak taraflarına yayılmışlardır.
Kato dağı civarında yoğunlukta olan Jirkiler kendi aralarında,Mala Hüseyin ve Kerevan sülalesi olmak üzere iki kola ayrılırlar. Ancak bu kollar doğu ve güney doğu coğrafyasına dağılmışlardır. Özellikle Mala Hüseyin kolu Beytülşebab ilçesi ve Tanin dağı eteklerinde ki Mutluca köyü,Hakkarinin, çanaklı ve Kırıkdağ taraflarında yaşamaktadırlar. Aşiret kısmen yayla hayatı yaşamakta olup, önemli yaylakları Kato dağının eteklerindeki Meydani Kolya-Pertavin-Mêr Kıtık bölgeleridir.
KORUCULUĞU KABUL EDEN İLK AŞİRET
PKK’nın silahlı eylemleri başlattığı 15 Ağustos Eyleminden hemen sonra Mayıs 1985’te ilk koruculuk teklifi Jirki aşiretine yapıldı. Aşiret reisi Tahir Adıyaman ve Jirki aşiretinin ileri gelenlerinden pek çoğunun adam öldürmek başta olmak üzere pek çok suçtan gıyabi tutuklamasının olması Jirkilere böyle bir öncelik sağlamıştı. Yapılan görüşmeler sonucunda Jirki aşireti, korucu olmayı kabul etti. 10 bin kişilik mensubu ve yüzlerce korucusuyla 30 yıl boyunca PKK’ye karşı devletin yanında yer aldı.
Devletle yapılan ön anlaşmaya göre Jirkiler PKK ile mücadele edecek, ama karşılığında da yakalanmayacaklardı. Bunu Tahir Adıyaman’ın başlarında olduğu aşiret ileri gelenlerinin Diyarbakır’da 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Kaya Yazgan ile görüşmeleri ve anlaşmayı kesinleştirmeleri izledi. Korgeneral Yazgan Jirkilere devlete bağlı kalacaklarına dair Kuran’a el bastırıp, üç taş üzerine yemin ettirdi. Artık Jirkiler devletin korucusuydu… 10 bin mensubu ve yüzlerce korucusuyla Jirkiler diğer aşiretlerin de koruculuğu kabul etmesi için bölgedeki askeri yetkililerle birlikte her tür baskıyı ve terörü uygulamaya koyuldular.
TAHİR ADIYAMAN CİNAYET SANIĞIYKEN KÖŞKE ÇIKTI
Jirkilerin korucu olmasını sağlayan isim ise hiç kuşkusuz dönemin aşiret lideri Tahir Adıyaman oldu. Adıyaman’ın öyküsü Şırnak Beytüşşebap’ta başladı. Başaran Köyü’ndeki Süryani vatandaşlarla, Jirki Aşireti arasında çıkan anlaşmazlığa müdahale eden Savcı Abdurrahman Çadur’un yanında bulunan yedi asker çıkan çatışmada yaşamını yitirdi. Olayda Jirki Aşireti Reisi Ahmet Adıyaman da öldü.
KORUCU OLDU KURTULDU
Olaydan kaçarak kurtulan Savcı Cadur tayin edildiği Sivas’ta esrarengiz bir cinayete kurban gitti. Olayın bir numaralı sanığı olarak aranan aşiretin yeni reisi Tahir Adıyaman ise “korucu” oldu ve takipten kurtuldu. Ve olaydan tam 29 yıl sonra Adıyaman hakkındaki dava zaman aşımından düştü.Adıyaman askeri helikopterlerle gezip Köşkte yapılan korucubaşları toplantısına bile katıldı.