Siyaset 10 büyükelçi geri adım attı

10 büyükelçi geri adım attı

26.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara’nın 10 büyükelçiyle ilgili kararı beklenirken, ABD Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından “Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit ederiz” paylaşımı yapıldı. Diğer 9 ülke de aynı açıklamayı paylaştı. Kabine toplantısı sırasında yapılan bu açıklama, Erdoğan tarafından olumlu karşılandı

10 büyükelçi geri adım attı

Aslıhan Altay Karataş - Yaptıkları ortak açıklamada Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulundukları için “istenmeyen kişi” ilan edilmeleri talimatı verilen 10 büyükelçiden geri adım geldi. ABD Büyükelçiliği sosyal medya hesabından, “ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder” açıklaması yaptı. Diğer ülke büyükelçilikleri de aynı açıklamayı sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde dış politika ağırlıklı gündemiyle toplandı. Toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Resmi programda duyurulmayan sürpriz görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmede başta tutuklu Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrıda bulunan 10 büyükelçinin “istenmeyen kişi” ilan edilmesi olmak üzere iç ve dış politikadaki önemli gelişmelerin ele alındığı, görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

‘Riayet etmeyi teyit ederiz’

Erdoğan’ın görüşmenin ardından gerçekleşen Kabine toplantısını başlattığı sıralarda ise, “10 büyükelçi krizi”ne imza atan büyükelçilerden geri adım niteliğinde bir paylaşım geldi.

Haberin Devamı

Önce ABD Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından, “içişlerine karışmama” teyidi anlamına gelen paylaşım yaptı. ABD’nin 18 Ekim’de yaptığı Kavala açıklamasına atıfta bulunulan paylaşımda, “ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yönetilmesi vesilesiyle Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder” denildi. Sözkonusu sözleşme maddesine atıf yapılmasının arkasında, 18 Ekim tarihli açıklamalarının ardından Dışişleri Bakanlığı’na izahat için çağrıldıklarında yaptıklarının 41. maddeye uymadığının kendilerine hatırlatılmış olması yatıyor. ABD’nin paylaşımından hemen sonra Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda büyükelçilikleri de aynı açıklamayı paylaştı.

Erdoğan olumlu buldu

Erdoğan, Kabine toplantısı devam ederken gelişmelerden haberdar edildi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi. Tansiyonu düşüren bu önemli gelişme Kabine toplantısında da ele alındı.

41. MADDE NE DİYOR?

 

192 devletin tarafı olduğu 1961 tarihli Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesi şöyle:

1 Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.

Haberin Devamı

2 Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3 Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden
Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.

10 büyükelçi geri adım attı

Beştepe’de Bahçeli ile sürpriz buluşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi.

Kabine toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Erdoğan’ın resmi programında yer almayan sürpriz görüşme 1 saat sürdü. Görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak kulislere yansıyan iddialara göre görüşmede iç ve dış politika gündemindeki konular değerlendirildi, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Bu kapsamda 10 büyükelçinin Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki çağrılarının ardından yaşanan süreç, Suriye’nin kuzeyindeki terör unsurlarına yönelik olası operasyon seçeneği, terörle mücadeledeki son durum, anayasa çalışmaları, Erdoğan’ın bugün Azerbaycan’a gerçekleştireceği ziyaret ve yakın tarihli yurtdışı ziyaretlerin görüşmede gündeme gelen başlıklar oldu. l ANKARA Milliyet