26.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
ANKARA MİLLİYET
Askerlik süresini 6 aya indiren, bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getirerek askerlik sistemini yeniden düzenleyen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Köklü değişikliğe 1927’den sonra ilk kez gidilen yasayla bedelli askerlik, 31 bin TL olarak belirlendi. Askerlikte 6 ayını tamamlayan Mehmetçik, tezkere alacak. Bu şekilde yaklaşık 120 bin askerin tezkere alması bekleniyor. Teklif, 17 ret oyuna karşın 335 oyla kabul edildi. 65 maddelik düzenlemenin oylamasına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı. Yasaya göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylanan yasadaki bazı düzenlemeler şöyle:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için askerlik çağı, nüfus kayıtlarına göre, 20 yaşına girilen yılın 1 Ocak’ından başlayıp, 41 yaşına girilen yılın 1 Ocak gününde sona erecek.
- Yeni askerlik sisteminde “yedek astsubay” olacak. Yedek astsubay adaylarından öğreniminin ardından “astsubay astçavuş” nasbedilenler, yedek astsubay olarak görev yapacak. Yedek astsubay aday adaylarının, 2 veya 3 yıl süreli yükseköğretim kurumlarından, 4 yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından ve dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumlarından mezun olmaları gerekecek.
- Savaş veya savaşı gerektirecek bir durumda, yükümlülerin askerlik hizmetini yerine getirmek üzere silah altına alınmalarının esaslarını Cumhurbaşkanı belirleyecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.
- Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanı’nca karar verilebilecek. Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamayacak.
Ödeme yapılacak
- İsteyen erbaş ve erler, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığı’nca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek. Bu şekilde askerlik hizmetine devam edenlerin vazgeçme talepleri kabul edilmeyecek. Bu yükümlüler hakkında ilk 6 aylık hizmet süresi için ayrı, diğer 6 aylık hizmet süresi için ayrı terhis belgesi düzenlenecek. Bu kapsamda askerlik hizmetine devam edenlere, görevlerinin devamı süresince, net asgari ücretten az olmamak üzere Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenecek.
- Genelkurmay Başkanlığı, TSK’nın ihtiyaç miktarını ve tahsis oranını Milli Savunma Bakanlığı’na bildirecek. Bakanlıkça ihtiyaç miktarı ve oranlarına göre tahsis yapılacak.
MEVZUAT NASIL İŞLEYECEK?
Kanun yürürlüğe girdiği tarihte işleyecek mevzuat ise şöyle:
- Askerlik hizmet süresini tamamlayan erbaş ve erlerin terhis tarihi, bölgedeki ulaşım imkanları dikkate alınarak memleketlerine sevk edildikleri tarih olacak. Askerlik hizmetine erbaş ve er olarak devam edenler arasında 6 aylık hizmet süresini tamamlayanlardan, istekli olup gerekli şartları taşıyıp talepleri kabul edilenler, 6 ay süreyle askerlik hizmetine devam edebilecek.
- Askerlik hizmet süresini tamamlayanlar ile halen muvazzaflık hizmetini yerine getirenler hakkında mülga 1111 Sayılı Askerlik Kanunu gereğince verilen idari para cezalarından ödenmemiş olanların tahsilinden vazgeçilecek.
YEDEK SUBAY SEÇİMİ
- 4 yıl veya daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ile dengi kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunu olanlardan, TSK’nın ihtiyaç miktarı yedek subay adayı olarak ayrılacak. TSK’nın ihtiyacı kadar yedek astsubay adayları, 2 veya 3 yıl süreli yükseköğretim kurumlarından, dengi yurt dışı öğrenim kurumlarından, 4 yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından ve yetkili makamlarca dengi yurt dışı öğrenim kurumu mezunlarından istekli olanlar arasından seçilecek.
- Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Milli Güvenlik Kurulu’nca gerekli görülen sahalarda Milli Savunma Bakanlığı’nın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı’nca özel olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanı’nca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulacak.
Kaçak ve bakaya cezalarına af
- Henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, 1 Kasım 2019’a kadar başvurmaları ve bedelli askerlikle ilgili belirlenen bedeli peşin ödemeleri şartıyla kuraya tabi tutulmaksızın bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bu kapsamda, bedelli askerlik yükümlülüğünü tamamlayanlar hakkında mülga 1111 Sayılı Askerlik Kanunu ile yoklama kaçağı, saklı ve bakayalara verilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. Buna ilişkin usul ve esaslar, Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek.
- Askerliğini uzatanlardan Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır illerindeki hudut birliklerinde görev yapanlara ayrıca ilave ödeme yapılacak.
Dövizle askerliğe düzenleme
- Yurt dışında en az 3 yıl süre ile fiilen çalışanlar, MSB tarafından verilecek uzaktan eğitimi alanlar, durumlarını ispat eden belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuranlar dövizle askerlik hizmetinden yararlanacak.