Siyaset Adana ve Mersin’de büyük sürpriz yaşandı

Adana ve Mersin’de büyük sürpriz yaşandı

01.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Adana ve Mersin, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasında kıyasıya bir yarışa sahne oldu. Adana’da CHP adayı Zeydan Karalar büyükşehir belediye başkanlığı koltuğunu Cumhur İttifakı adayı mevcut başkan Hüseyin Sözlü’den aldı.

Adana ve Mersin’de büyük sürpriz yaşandı

Seçim öncesinde adayların belirlenmesinde yaşanan tartışmalar nedeniyle ilgi odağı olan ve sonuçları merakla beklenen Akdeniz Bölgesi’nin iki önemli kenti Adana ve Mersin Cumhur ve Millet İttifakı arasında kıyasıya bir yarışa sahne oldu. CHP’li Zeydan Karalar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunu elinde bulunduran MHP’nin gerisinde götürdüğü yarışta gecenin ilerleyen saatlerinde farkı kapattı ve ipi göğüsledi.

Haberin Devamı

AK Parti Adana’dan aday göstermedi ve MHP adayını destekleyeceğini açıkladı. Böylece Cumhur İttifakı adayı olarak MHP mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü aday gösterdi. Millet İttifakı ise aday olarak kentin en büyük ilçesi olan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ı belirledi.

Adana ve Mersin’de büyük sürpriz yaşandı

HDP desteği faktörü

25 yıldır Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kazanamayan CHP’yi sonuca götüren önemli faktörler arasında HDP’nin desteği gösteriliyor. Çünkü son seçimlerde, yani 24 Haziran 2014’te HDP Adana’da yüzde 13.5’lik bir oy oranı yakalamıştı. Kentin son yıllarda Türkiye’nin en büyük beşinci il olma sırasına Antalya’ya kaptırması, aldığı göç nedeniyle demografik yapısının değişmesi ve son dönemlerde yaşanan genel ekonomik sorunlardan ötürü seçmenlerin CHP’ye yöneldiği yorumları yapılıyor.
Kaldı ki seçimlerden önce adayların siyasi pozisyonlarıyla ilgili pek çok tartışma olmuş, CHP’li Karalar “PKK ile iş birliği yapıyorlar” eleştirilerine muhatap kalmış, ancak buna aldırmadığını söylemişti. Karalar projelerine ağırlık vermiş, Adana’yı altyapı ve trafik sorunundan kurtararak bir gastronomi merkezi haline getirmek istediğini söylemişti.
Cumhur İttifakı adayı MHP’li Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Büyükşehir adayı çıkartmayan HDP’nin oylarına talip olduğunu da açıklamış, bunun bir doping olacağını kaydetmişti.
Ancak anlaşılıyor ki HDP’nin oyları Cumhur İttifakı’na değil Millet İttifakı’na gitti ve yerel yönetim açısından 25 yıllık bir aradan sonra solun eline geçmiş oldu.

Haberin Devamı

İlçelere gelince… Bazı ilçeler el değiştirdi ve 15 yerden 9’unu MHP, üçer tanesini de AK Parti ile CHP kazandı.

Partilerin kazandıkları ilçeler şunlar:

MHP: Saimbeyli, Feke, Kozan, İmamoğlu, Sarıçam, Yumurtalık, Karataş, Karaisalı, Pozantı.
AK Parti: Yüreğir, Aladağ ve Tufanbeyli.
CHP: Seyhan, Çukurova, Ceyhan.

Karalar: Zafer savaşta kazanılır

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Zeydan Karalar, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi önünde partililerle bir araya geldi. Çok sayıda CHP’li ve Millet İttifakı destekçisi, Yaşar Kemal Kültür Merkezi önünde toplanarak kutlama yaptı. Türk bayrakları taşıyan kalabalık grup, dans edip, Karalar lehine sloganlar attı. Gruptaki bazı partililer meşale yaktı.

Haberin Devamı

Burada kalabalığa hitap eden Karalar, İYİ Parti ile yüzde 100 uyum içerisinde çalıştıklarını belirterek, İYİ Parti kadrolarına teşekkür etti. Adana’da yeni bir dönem başladığını dile getiren Zeydan Karalar şunları söyledi: “Her ilçede çok çalışan ve aklı, fikri, ruhu sadece halkına hizmet edecek olan bir anlayış geldi. İşçiyi ezmeyen, maaşını zamanında veren, yolunu yapan bir belediye geliyor artık. İşimiz o kadar kolay değil. Büyükşehir Belediye bütçesini düşününce işimizin o kadar kolay olmadığını görüyorum. Zaten bizi biliyorsunuz, 5 yılda yaptıklarımızı biliyorsunuz. 25 yılda yapacaklarımızın birkaç katını 5 yılda yaptığımızı biliyorsunuz. Yönetim biçimimizin, yönetme biçimimizin çok farklı olduğunu, onların bizle bu konuda yarışamayacağını biliyorsunuz. Biz bir zaferle kazanmadık. Zafer düşmanla yapılan savaşla kazanılır. Biz iki memleket insanı yarıştı, biri kazandı. Bu kadar. Bize oy vermeyenlere de sahip çıkacağız biz. Biz bu saatten sonra herkesin belediye başkanıyız değil mi? Peki bizi Büyükşehir Belediye Başkanı yapan model ne? Herkesin belediye başkanı oldum, herkesten oy aldık. Niçin ben, ‘Parti bayraklarını getirmeyin, Türk bayrağı getirin’ dedim? Çünkü bizler artık ‘Adana partisi’nin adayıyız ve elbette ben 44 yıllık CHP’liyim. CHP’li olmaktan ötürü de onur duyuyorum. Herkes kendi siyasal görüşüyle onur duyar ama sonuç itibarıyla bize her partiden oy veren insanlar olduğu için bizim onları da gözetip bağrımıza basmamız gerekiyor ve herkesin belediye başkanı olmamız gerekiyor.”

Haberin Devamı

Adana ve Mersin’de büyük sürpriz yaşandı

Mersin’de bıçak sırtı

Bölgenin bir diğer önemli kenti Mersin’de de Adana gibi Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğu MHP’den Millet İttifakı adayı CHP’li Vahap Seçer’e geçti.

Hatırlanacağı gibi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz aday gösterilmeyince İyi Parti’ye geçmiş ancak Yüksek Seçim Kurulu adaylığını listeler geç teslim edildiği gerekçesiyle kabul etmemişti. Kocamaz bu kez DP’den aday yapılmış ancak bu da reddedilmişti. Bunun üzerine İyi Parti, Ayfer Yılmaz’ı aday göstermiş, bunun da hukuken mümkün olmayacağı açıklanınca İyi Parti’nin DP’den aday olacak Ayfer Yılmaz’ı desteklemesi formülü bulunmuştu.
Seçimlere bu karmaşa ortamında gidildi ve Mersin Büyükşehir’de ipi göğüsleyen CHP oldu. İlçeler de ise farklı sonuçlar ortaya çıktı. Kentin en büyük ilçelerinden biri olan ve HDP oylarının ağırlıklı olduğu Akdeniz ilçesinde AK Parti kazandı. HDP Akdeniz ilçesinin kendilerine verilmesini istiyordu, ancak CHP buna yanaşmayınca oylar da AKP’ye kaydı.
Kesin olmayan sonuçlar, Mersin’de 13 ilçeden 8’ini MHP’nin, 3’ünü CHP’nin, 2’sini de AKP’nin kazandığını gösteriyor.

Haberin Devamı

İlçelerin partilere göre dağılımı şöyle:

MHP: Anamur, Bozyazı, Mut, Erdemli, Toroslar, Çamlıyayla.
CHP: Tarsus, Yenişehir, Mezitli, Silifke, Gülnar.
AK Parti: Aydıncık, Akdeniz.

Seçer: Hayırlı olsun

Mersin’de Büyükşehir Belediye Başkanı, CHP’li Vahap Seçer oldu. Mersin Adliyesi’ne gelen ve burada basın mensuplarına bir açıklamada bulunan Seçer, sonuçların kesin olmadığını belirterek “Bu fark 8 olur, 7 olur 10 olur ama CHP, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanmıştır. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. İlçe halkı tarafından güven tazeleyip üst üste 2’nci kez seçilme başarısı gösteren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise “Bugün Türkiye’de, Mersin’de, Mezitli’de bir demokrasi bayramı yaşandı. Halkın en doğru verdiğine inanıyorum. Halkın iradesine güvenmek gerekir. Mersin ve Mezitli halkına gösterdikleri duyarlılıktan dolayı çok teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

‘İcraatları belirledik’

Kentin çözülmesi gereken sorunlarına yoğunlaşacaklarını anlatan Seçer, “Yurttaşlarımıza verdiğimiz sözler, vaatler var. Bunları bir an önce hayata geçirmeliyiz. Bizim yaptığımız hazırlıklarda ilk 100 gündeki icraatlarımızı belirledik. Bunları göreve başlar başlamaz da uygulamaya koyacağız” değerlendirmesini yaptı.

CHP Yenişehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Abdullah Özdemir de “Yenişehir’de bizi, büyükşehirde de Sayın Vahap Seçer’i seçmeleri konusunda halkımızdan talepte bulunmuştuk. Şimdi onlar bu görevi bize verdi. Bundan sonra görev ve sorumluluk bizim” dedi.

Adana ve Mersin’de büyük sürpriz yaşandı

Tek sandıkta oy kullandılar

Hatay’ın Samandağ ilçesi Vakıflı Mahallesi’nde yaşayan Ermeni asıllı vatandaşlar, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sandık başına gitti. Mahalledeki muhtarlık binasına sabah erken saatlerde giden vatandaşlar, burada kurulan tek sandıkta oylarını kullandı.