Siyaset Afrika liderleriyle baş döndüren trafik

Afrika liderleriyle baş döndüren trafik

21.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika ülkeleri liderleriyle son dönemdeki görüşme trafiği dikkat çekiyor.

Afrika liderleriyle baş döndüren trafik

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ - Erdoğan, son iki ayda beşi yüz yüze olmak üzere 14 Afrika ülkesi lideriyle görüştü. İlk adımları 2003’te atılmaya başlanan Afrika açılımı politikası, aradan geçen zamanda ciddi bir ivme yakalayarak “ortaklık politikasına” dönüştü. Türkiye’nin Afrika ile ekonomik ilişkilerini adil, dengeli ve her iki tarafın da yararına olacak bir zeminde geliştirmeye çalışması, Türk yatırımcıların ürün satmanın ötesinde istihdam oluşturan, Afrika’nın kalkınmasına, güçlenmesine katkı sağlayan projelere ağırlık vermesi kara kıtada kabul gördü.

Haberin Devamı

44. büyükelçilik

İlişkilerin hızla gelişmesi büyükelçilik sayılarına da yansıdı. En son açılan Gine Bissau Büyükelçiliği ile birlikte Afrika ülkelerinin Ankara’daki büyükelçilik sayısı 37’ye çıktı. Bu büyükelçiliklerden 27’si son 13 yıl içinde açıldı. Tüm Afrika ülkelerinde büyükelçilik açmayı amaçlayan Türkiye ise yakında hizmete girecek Togo ve Gine Bissau büyükelçilikleri ile Afrika’daki büyükelçilik sayısını 44’e çıkaracak.

İkili ilişkilerin ilerlemesinde, Türkiye-Afrika Ortaklık Zirveleri de önemli rol oynadı. Erdoğan, yeni zirveyle ilgili “Salgın sebebiyle ertelemek zorunda kaldığımız 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’ne inşallah eylül ayında Türkiye’de ev sahipliği yapmayı arzu ediyoruz” açıklamasında bulunmuştu. Bu zirve öncesi, Erdoğan’ın Afrika ülkeleri liderleriyle temasları da sıklaştı.

Haberin Devamı

14 liderle görüştü

Temmuz ve ağustos aylarında beşi yüz yüze olmak üzere toplam 14 Afrika ülkesi lideriyle görüşen Erdoğan, 27 Temmuz’da Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves’i ağırladı. 12 Ağustos’ta Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdülrahman El Burhan, Ankara’yı ziyaret etti. Erdoğan 14 Ağustos’ta Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, 17 Ağustos’ta Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio ve 18 Ağustos’ta Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile bir araya geldi.

Erdoğan, yüz yüze görüşmelerin yanı sıra Afrika ülkeleri liderleri ile telefon görüşmelerine de ağırlık verdi. Son iki ayda Erdoğan sırasıyla Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus el-Menfi, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari ve Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe ile telefonda görüştü.