Siyaset ‘Aile sigortasıyla çözüme ulaşırız’

‘Aile sigortasıyla çözüme ulaşırız’

10.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada  asgari ücretliler, emekliler ve emeklilikte yaşa takılanların sorunlarına dikkati çekti. Kılıçdaroğlu, Türkiye’de sosyal güvenlik sorununun aile sigortası ile çözüme kavuşturulabileceğini kaydetti.

‘Aile sigortasıyla çözüme ulaşırız’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Genel Kurulu’ndaki 2020 bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, bütçe sunumunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yapılmasına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Kılıçdaroğlu, bugüne kadar bütçelerin Meclis’te arkasında milli irade bulunan seçilmişlerce sunulduğunu belirterek şöyle söyledi:  “Bu bütçe, 82 milyonun bütçesi. 82 milyona hizmet götüreceksiniz, 82 milyondan vergi toplayacaksınız. Normalde, Sayın Cumhurbaşkanının bütçeyi sunması lazım. Ama bütçeyi bir devlet memuru sunuyor, Sayın Erdoğan başka bir toplantıda. Bu ne demektir? ‘Benim Parlamentoda kurşun askerlerim var. Ellerini kaldırır, ellerini indirirler, benim Meclis’e gitmeye yetkim var ama gitmek istemiyorum.’ Nerede demokrasi, nerede milletin iradesi? Memurun sunduğu bütçeyle yürütme organının vesayeti parlamentonun üzerindedir.”

Haberin Devamı

Anayasa ve yasalar uyarınca kamu idarelerinin ödenek üstü harcama yapamayacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, buna rağmen 2018 Sayıştay raporuna göre hükümetin 63.2 milyar TL ödenek üstü harcama yaptığına dikkati çekti. Yürütmenin parlamentonun iradesini yok saydığını ifade eden Kılıçdaroğlu, her TBMM üyesinin parlamentonun itibarını koruması gerektiğini söyledi.

Rakamları verdi

“Cumhurbaşkanı devletin sigortasıdır” diyen Kılıçdaroğlu, tarafsızlık üzerine yemin eden, yüksek yargıya hakim atayan bir Cumhurbaşkanının parti genel başkanlığı yapamayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası verilerine göre, asgari ücretin altında ücret alan 2 milyon 136 bin kişi, bin liranın altında emekli aylığı alan dul ve yetim 847 bin 643 kişi, kişi başı aylık geliri 673 liranın altında olan 8  milyon 647 bin 283 kişi bulunduğunu söyledi. 2 bin liranın altında emekli aylığı alan 6 milyon 850 bin kişi olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, yapılan zamlardan düşük emekli aylığı alanların yararlanamadığını belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye’yi 17 yıldır yöneten yürütme organının 2 trilyon dolar vergi topladığını, 70 milyar dolarlık özelleştirme yaptığını, 500 milyar dolar borçlandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Paralar nereye gitti?” sorusunu yöneltti. Kılıçdaroğlu, emeklilikte yaşa takılanların daha fazla çalışıp daha fazla pirim ödediklerinde daha az emekli aylığı aldığına dikkati çekerek, Türkiye’de sosyal güvenlik sorununun “aile sigortası” ile çözüme kavuşturabileceğini kaydetti.

İşsizliğe değinirken, 2019 yılı için 2,5 milyon yeni istihdam hedefi koyulduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, “10 paket açıklandı. Her paket açıkladığında işsizlik arttı” diye konuştu.

Bostancı: Yol arkadaşıyız

Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, CHP liderinin 80 dakikalık konuşmasının 40 dakikasını doğrudan Cumhurbaşkanı’nı eleştirmeye ayırdığına dikkat çekti. Bostancı, “Milletvekilleri Cumhurbaşkanı’nın kurşun askerleri değil, yol arkadaşlarıdır” değerlendirmesini yaptı.

‘Tarım ve hayvancılık güçlendirilmeli’

Haberin Devamı

Genel Kurul’da 2020 Yılı Bütçesi üzerinde MHP Grubu adına konuşan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin 3 sac ayağı üzerine inşa edildiğini, bunların “milli devlet, güçlü iktidar, demokratik istikrar” olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Meclisin daha verimli ve daha bağımsız olduğunu ifade eden Akçay, “Eski sistemde hükümet kurulma sürecinde yaşanan gerginlik, çalkantı ve krizler yaşanmamıştır. Seçimin akabinde Cumhurbaşkanı kabinesi süratle teşkil etmiş; ülke gündemine, temel konulara odaklanmıştır” dedi.

Milli kaynak vurgusu

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sağladığı hızlı ve etkin karar alma mekanizmasıyla ekonomi politikalarının, dönüşüm ve değişim sürecinin daha koordineli bir şekilde yönetildiğini belirten Akçay, Türkiye’nin, tarihinin en büyük ekonomik saldırılarına maruz kalmasına rağmen faiz-kur-enflasyon sarmalından çıkarılması konusunda önemli bir mesafe aldığını vurguladı. Akçay, “Milli ekonomi seferberliğine girişmeli ve üretime odaklanmalıyız. Üretim ekonomisini inşa etmeye yönelik yapısal reformları hayata geçirmek mecburiyetimiz vardır” dedi.

Haberin Devamı

Akçay, üreten, geliştiren, yatırım ve tüketim ölçülerini rasyonel eşiklerde planlayan, kendi dinamiklerinden güç alıp milli ve manevi özellikleriyle ayakta duran ekonomiye sahip olunması gerektiğini vurgulayarak, “Ekonomi milli tasarruflara ve milli kaynaklara dayanmalıdır. Ekonomi borç ve rant sarmalından, savurganlıktan kurtarılmalıdır. Sanayimizi, bilim ve teknolojimizi süratle ileri seviyelere getirmeliyiz. İstihdam sorunu mutlaka çözülmelidir, tarım ve hayvancılık güçlendirilmelidir. Gelir dağılımını iyileştirip eşitsizlikleri giderecek adımlarla yoksullukla mücadele edilmelidir. Büyüyen ekonomiden emeklinin, çiftçinin, esnafın daha çok pay alması sağlanmalıdır. Millet büyümedikçe rakamların büyümesinin bir anlamı yoktur” diye konuştu.

‘Asgari ücreti neden fitreye göre belirlemiyorsunuz?’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, 2002’de benzinin litre fiyatının 1,62 lirayken bugün neredeyse 7 lira olduğunu, 2002’de asgari ücretle 17 gram altın alınırken bugün ancak üstünü tamamlayarak 7 gram alınabildiğini söyledi. Genel Kurul’da 2020 Yılı bütçesi görüşülürken İYİ Parti Grubu adına konuşan Türkkan, “Biz, Galata tefecilerinin eline düşmüş tüccarlar gibi borcun faizini ödüyoruz. Üstüne üstlük geçen seneye göre hem yatırımlara harcadığınız para daha düşük hem de borç faizlerine ayrılan para geçen seneden 22 milyar lira daha fazla” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Matematiğiniz zayıf’

AK Parti hükümetlerini eleştiren Türkkan, “Yıllardır dindar ve muhafazakar toplumdan bahsedip durdunuz, peki asgari ücreti belirlerken neden Diyanet İşleri Başkanlığının açıkladığı fitre rakamına göre hesap yapmıyorsunuz? Ya işinize gelmiyor ya da matematiğiniz zayıf. Çünkü vatandaşlarımızı martı gibi simitle beslenen canlılar yerine koyuyorsunuz. Türk milletini Stalin’in tavuğuna benzettiniz. Oysa ki Diyanet’in açıkladığı rakama göre bir kişinin bir günlük öğünü 23 lira. Dört kişilik bir aile için düşündüğümüzde bu rakam ayda 2 bin 760 lira, o da aç kalmaması için. Bu şartlarda siz insanları açlığa mahkum ediyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.

‘Bütçe kaynakları eşit dağıtılmalı’

HDP Geş Genel Başkanı Pervin Buldan, TBMM Genel Kurulu’nda 2020 Yılı Bütçesi görüşmelerinde grubu adına yaptığı konuşmada, bütçede kaynakların eşit dağıtılması gerektiğini söyledi.

Buldan “Bütçelerin temel hedefi, kaynakların eşit dağılımı yoluyla toplumdaki eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmaktır” ifadelerini kullandı.

Erken seçim çağrılarını yineleyen Buldan, “Sandık bir an önce halkın önüne konulmalıdır. Erken genel seçim tüm siyaset kurumunun ve toplumun acil gündemi olmalıdır” dedi. HDP’li belediyelere kayyum atanmasını eleştiren Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kayyum atamaları siyasi bir operasyondur. Kayyumun asıl hedefi Eşbaşkanlıktır. Eşbaşkanlık sistemi, eril, tekçi sisteme karşı geliştirilen alternatif bir modeldir. Eşbaşkanlık sistemi, tüm kadınlar için büyük bir kazanım olarak Türkiye demokrasi tarihine geçmiştir. Eşbaşkanlıktan vazgeçmeyeceğiz.”

Cezaevinde bulunan HDP’lileri anımsatan Buldan, “HDP’nin şahsında demokrasi ve özgürlükler tutukludur, adalet tutukludur, barış arayışları tutukludur” ifadelerini kullandı.

Buldan’ın ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de 2020 bütçesinin “yoksunluk bütçesi” olduğunu savundu.