Siyaset AK Partili başkanlara beş başlıkta talimat

AK Partili başkanlara beş başlıkta talimat

29.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Vatandaşın hayatına dokunan projeler üretin... Kapılar herkese açık olsun... Bütçeler şeffaf olsun, yeni büyük borçlanma yapılmasın... Lüks içinde görüntü verilmesin... Kentsel dönüşüm tamamlanmalı...

AK Partili başkanlara beş başlıkta talimat

AK Parti’nin 2 gün süren Kızılcahamam kampında belediye başkanları ve belediye meclis başkanvekilleri ile yapılan toplantıda başkanlara yeni dönemlerle ilgili uyarılar yapıldı. İlk gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Murat Kurum, Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Özhaseki ile Çiğdem Karaaslan’ın birer sunum yaptığı kampta dün de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bir sunum yaptı. Toplantıların birçoğuna Erdoğan da katılırken bazı belediye başkanları ile de özel görüşmeler yaptı. Erdoğan bazı illerin il, ilçe ve belde belediye başkanlarını da gruplar halinde kabul ederek görüştü.

Haberin Devamı

Uyarılar yapıldı

Edinilen bilgiye göre toplantılarda belediye başkalarına 5 temel çerçevede mesajlar verildi. Belediyede makam kapılarının özellikle başta belde, ilçe ve illerde açık olmasının önemine dikkat çekilirken büyükşehirlerde de vatandaşlarla iletişim için özel birimlerin kurulmasının önemine dikkat çekildi. Korumayla gezilmemesi konusunda da başkanlar uyarıldı. İkinci olarak başkanların “gösteriş, şatafat ve lüksten uzak” bir şekilde görevlerini sürdürmeleri istenirken, özellikle makam aracı konusunda yaşanan tartışmalar hatırlatıldı. Başkanların yeni araç almamaları da istendi. Üçüncü uyarıda başkanlardan “vatandaşa dokunan” projeler yapmaları, eski projeleri de bitirmeleri istendi. “Uçuk”, “gösterişli” projelerin daha sonra tepkiyle karşılanabileceğine dikkat çekilirken, büyük projeler yapılırken vatandaşın hayatına en az zararın verilmesi istendi. Uzayan, tamamlanamayan projelerin tepkiye dönüştüğüne de dikkat çekildi. Toplantıda başkanlara, “Bitmeyen projeler öncelikle bitirilsin, yeni projelere başlanmasın. Ekonomik olarak daha uygun projeler tercih edilmeli” uyarıları da yapıldı. Şehirlerde en büyük sıkıntılardan birinin otopark olduğu vurgulanırken bu projelere odaklanılmasının önemine vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Harcamalara dikkat

Dördüncü olarak başkanlardan harcamalarda dikkatli olmaları ve tasarruf yapmaları da istenirken özellikle belediye borçlarının yüksek olduğu yerlerde “yeni büyük borçlara girilmemesi” istendi. Belediye bütçelerinin şeffaf şekilde vatandaşla paylaşılması da istenirken tasarrufun mutlaka gerçekleştirilmesine dikkat çekildi. Beşinci olarak belediyelerden kentsel dönüşüm konularında adım atılması istendi. Kentsel dönüşümlerin yapılırken vatandaşların mağdur edilmemesinin önemi de anlatıldı. Şehirlerin tarihi yerlerindeki restorasyon ve kültürel yaşamın artırılmasına yönelik projeler de istendi.

Önümüzdeki hafta başlayacak Ramazan nedeniyle belediyelerin daha hassas olması gerektiğine de vurgu yapılırken, ihtiyacı olan tüm vatandaşlara ulaşılmasının önemi anlatıldı.

Haberin Devamı

Denetim artacak

İçişleri Bakanlığı sunumunda da yeni dönemde Mülkiye müfettişlerin belediyeler üzerindeki harcama ve alınan kararlara dair denetimlerin artıracağına vurgu yapıldı. Güvenlik açısından da belediyelerin denetleneceği ifade edilirken özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki belediyelerle ilgili sıkı denetimler yapılacağı vurgulandı. Bakan Soylu’nun sunumda, “En önemli görev terör örgütünün alanını daraltmak. Terör örgütüne bu imkan verilmemeli” dediği de öğrenildi.

En başarılı ilk beşe ödül

Erdoğan, yerel seçimlerde en fazla oy alan ilk beş sıradaki büyükşehir, il, ilçe, belde belediye başkanlarına ödül verdi. Büyükşehirlerde ilk 5 sırada yer alan Konya (Yüzde 70,53), Malatya (Yüzde 68,47), Kahramanmaraş (Yüzde 67,60), Sakarya (Yüzde 65,04) ve Trabzon (Yüzde 64,61) belediye başkanlarına ödül verildi. İllerde ise yüzde 72.99 oy oranıyla birinci olan Rize ile Şırnak, Ağrı, Adıyaman, Nevşehirli başkanlara ödül verildi.

‘Meclisleri kilitlemeyin’

AK Partili belediye başkanlarının yanı sıra 31 Mart’ta kaybedilen ve AK Parti’nin çoğunluk olduğu yerlerde belediye meclis başkanvekillerine de uyarılar yapıldı. Belediye meclislerinin çalıştırılması istenirken, “Her şeye muhalefet eden duruma düşülmesi doğru değil. Vatandaşın ihtiyacı doğrultusunda her konu gündeme getirilerek gereken destek verilecek. Belediye başkanı mağdur durumuna düşürmememiz gerek” mesajı da verildi.

Haberin Devamı

‘Sanki seçim olacakmış gibi’

Erdoğan’ın görüştüğü İstanbul kurmaylarına İstanbul’daki seçimlerle ilgili YSK sürecinin devam ettiğini ifade ederek, “Her sonuç çıkabilir. Sanki seçim olacakmış gibi ilçe belediye başkanları ve teşkilatın hazır olması gerekiyor” mesajı verdiği de öğrenildi.