Siyaset ‘Akbulut, genel müdürü ölümden böyle kurtardı’

‘Akbulut, genel müdürü ölümden böyle kurtardı’

18.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milliyet’in duayen foto muhabiri Mustafa İstemi ölümsüzleştirdiği o anı anlattı...

‘Akbulut, genel müdürü ölümden böyle kurtardı’

Geçtiğimiz hafta eski Başbakan, eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Yıldırım Akbulut’u son yolculuğuna uğurladık. Siyasetin kalbi Ankara’ya 1961’de gelmiş biri olarak, birlikte yılları tükettiğiniz siyasetin ünlü simalarının ölüm haberlerini aldığımda, düşüncelere dalar ve “kimler geldi, kimler geçti” sözünü tekrarlarım.

Haberin Devamı

Gündemde değildi

Foto muhabiri olarak meslekte 58. yılınızı sürdürüyorsanız, siyasetin merdivenlerini tırmanmış, ülke sorumluluğunu yüklenmiş kişilerle muhakkak anılarınız, o anılara ilişkin görselleriniz de vardır.

31 Ekim 1989’da TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucu Başbakan Özal, 8. Cumhurbaşkanı seçildi. Başbakanlığa kimi atayacağı merak konusuydu. Uzun süredir kamuoyunda, siyasi kulislerde birçok isim dillendiriliyordu, Akbulut’un adı gündemde değildi. Özal, Akbulut’u Başbakan olarak atayınca ülkede bir şaşkınlık yaşandığını hatırlıyorum. Ancak Akbulut, Başbakan olarak hizmet ettiği yıllarda kendisinden beklenmeyen bir performans göstererek herkesi bir kez daha şaşırttı.

Akbulut’un bilinmeyen bir yönüne, 1991’de bir törende şahitlik ettim. Petrol Ofisi, kuluşunun 50. yılını kutluyordu. Petrol Ofisi Genel Müdürü Uğur Doğan, beraberindeki heyetle Anıtkabir’i ziyaret ediyordu. Mozoleden ayrılırken, mermer alan üzerinde kaydı ve çevresinin yardımı ile düşmekten kurtuldu. Öğleden sonra da Petrol Ofisi genel müdürlük binasında, Akbulut’un da katılacağı tören yapılacaktı.

Haberin Devamı

Törene erken gittim ve kapıda Genel Müdür Uğur Doğan’la birlikte Başbakan Akbulut’u beklemeye başladım. Meslektaşlarım tören salonunda olmayı tercih etmişlerdi. Biraz sonra Akbulut geldi, karşılama yapıldı. Doğan, Akbulut ve yakın korumalarla birlikte alt kattaki tören salonuna yöneldik. Mermer merdivenlerden inerken Doğan, Akbulut’a bazı bilgiler veriyordu. Son birkaç basamak kalmıştı ki, Doğan’ın ayağı kaydı dengesini kaybetti. Başını mermer basamaklara çarpmaya saliseler kala, Akbulut inanılmaz bir hamle ile Doğan’ı tuttu. Başbakan’ın yakın koruması da hamle yapmıştı ama Akbulut’un hızına yetişememişti. Doğan ve Akbulut, merdivenlerden inerken korumaların da önünde devamlı arkama bakarak, ikiliyi takip ediyordum. Akbulut’un, Doğan’ı bir sakatlanma hatta ölümle sonuçlanabilecek bir felaketten kurtardığı o anı görüntüleyip, tarihe bıraktım.