Siyaset Altılı masa ‘ortak aday’ı yeni yılda ele alacak

Altılı masa ‘ortak aday’ı yeni yılda ele alacak 

16.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Altılı masa önceki gün 8 saat süren bir toplantı yaptı.

Altılı masa ‘ortak aday’ı yeni yılda ele alacak

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Liderler aylık buluşmalarını 15 günde bire çekerek daha sık bir araya gelme kararı aldı. Bu çerçevede bir sonraki buluşma 28 Kasım’da Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Toplantıda liderler geçiş sürecinin yol haritası konusunda pek çok konuda mutabakata vardı ancak henüz son nokta konmadı. Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu toplantıda “Geçiş sürecinin yol haritası ve tematik konularda ortak söylem birlikteliği sağlanmadan adayı konuşmayalım” görüşünü dile getirdi. Diğer liderler de bu yöndeki ilke kararının sürdürülmesine onay verdi.

Buna göre altı parti, ortak aday belirlenmeden önce “parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası” ve “temel politikalar” başlıklarında uzlaşacak. Konunun 28 Kasım toplantısında yine gündem başlığı olacağı ifade edilirken, ortak adayın yeni yılda masaya getirilmesi planlanıyor.

Toplantıda AK Parti’nin başörtüsü ve aile ile ilgili anayasa değişiklik teklifi çalışmasına ilişkin de değerlendirme yapıldı. Konu, teklifin sadece başörtüsü düzenlemesini içerecek şekilde gelmesi olasılığı, referandum ve üç sandık senaryosu dahil tüm boyutlarıyla ele alındı. Her koşulda ortak tavır sergilenmesi gerektiği vurgulandı. Yapılan değerlendirmelere karşın AK Parti teklifini henüz TBMM’ye sunmadığı için net bir karar alınmadı. Kaynaklar, AK Parti’nin teklif metninin ortaya çıkmasının ardından liderlerin yeniden bir tutum değerlendirmesi yapacağını, telefon trafiği gerçekleşebileceğini ve 28 Kasım’daki toplantıda konunun ele alınacağını belirttiler.