Siyaset Ankara’da yoğun diplomasi trafiği

Ankara’da yoğun diplomasi trafiği

03.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bahar aylarında baş döndürücü bir seyir izleyen diplomasi trafiği, yaz aylarında da sürecek. Haziran ayının ilk yarısı içinde Türkiye’ye Rusya, Almanya, İran, Hollanda, Azerbaycan, Kuzey Makedonya ile Norveç ve İzlanda’nın dışişleri bakanları ziyarette bulunacak.

Ankara’da yoğun diplomasi trafiği

 

AYDIN HASAN Ankara - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 8 Haziran’daki Türkiye ziyareti, buğday krizinden etkilenen ülkeler ve dünya çapındaki gıda güvenliği açısından da önem taşıyor. Ziyarette, Karadeniz’deki güvenlik koridoru ele alınacak. Lavrov’a bir askeri heyet de eşlik edecek.Görüşmelere, Türk askeri yetkililer de katılacak. Bunun yanı sıra Türk diplomasisinin İstanbul’da; Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir araya geleceği bir zirve yapılması çabaları da haziran ayı içinde devam edecek. Bu ayın ilk yarısı içinde Türkiye’nin ağırlayacağı kritik konuklar arasında; Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin-Emir Abdullahiyan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, Hollanda Dışişleri Bakanı Ben Knapen de bulunuyor. Aynı dönem içinde Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ve İzlanda Dışişleri Bakanı Thordis Kolbrun Reykfjörd Gylfadottir, birlikte Ankara’ya gelecek.

Haberin Devamı

Tahran ziyareti

2014 yılında kurulan Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi, bugüne kadar 6 toplantı yaptı. 7. toplantının Tahran’da yapılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantı çerçevesinde Tahran’a ziyareti planlanıyor.

11 Mart 2017’de dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hollanda’da ‘persona non grata’ (istenmeyen kişi) ilan edilerek ülkeden sınır dışı edilmişti. İki ülke arasındaki kriz 2018’de aşılmıştı. Ancak Hollanda’nın Barış Pınarı harekatına abartılı tepki göstermesi, normalleşme sürecini olumsuz etkilemişti. Hollanda Dışişleri Bakanı’nın ziyareti de bu bakımdan büyük önem taşıyor.