Siyaset Ankara’nın ‘Irak’ mesaisi

Ankara’nın ‘Irak’ mesaisi

17.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki Sincar’dan çıkarılması süreci devam ederken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dün Iraklı mevkidaşı Hüseyin’i ağırladı. Irak Başbakanı Mustafa Kazımi de bugün Ankara’ya gelerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek.

Ankara’nın ‘Irak’ mesaisi

PKK’nın Irak’ın Musul kentine bağlı Sincar ilçe merkezini boşalttığı iddiası gündemdeki sıcaklığını korurken, Ankara, Irak’tan iki üst düzey konuğu ağırlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Irak Başbakanı Kazımi ile görüşecek. Onun öncesinde de dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin’i ağırladı. Çavuşoğlu mevkidaşına, PKK’nın Sincar’daki varlığının tamamen sonlandırılması talebini ve Iraklıların Sincar’a dönüşlerini sağlayacak girişimlere Türkiye’nin katkı sağlayacağı mesajını iletti.

Haberin Devamı

2018’de Irak’ın yeniden yapılandırılması için 70 ülkenin katılımıyla gerçekleşen Kuveyt Konferansı’nda Türkiye, 5 milyar dolar yardım teklifiyle en büyük yardım taaahhütünde bulunan ülke olmuştu. Taahhütler kapsamında; Irak’ın yeniden imarı, Türkiye ile Irak arasında doğrudan demiryolu bağlantısı kurulması, Irak’ın yeniden transit ticarete açılması ve ulaştırmadan su yönetimine kadar pek çok alandaki işbirlikleri görüşmede ele alındı. Geçen yıl iki ülke arasında yaşanan yumurta krizi için de karşılıklı beklentiler ve ikili ticaret hacmini artıracak adımlar konuşuldu.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, “PKK terör örgütü Kürtleri temsil etmiyor ve PKK terör örgütü herkesten, her şeyden önce Kürtlerin düşmanıdır. Kendine biat etmeyen tüm Kürtlere, Türkiye’de, Irak’ta ve Suriye’de saldırmaktadır. Son zamanlarda Kuzey Irak’ta Kürtlere saldırmasının da sebebi budur. Son zamanlarda PKK’ya yönelik de Irak’ta bir mutabakat var. Özellikle Sincar’ın PKK’dan temizlenmesi için bir anlaşma var. Bu anlaşmanın uygulanması Irak’ın geleceği için önemli” dedi.

Haberin Devamı

‘Görüş ayrılığı yok’

Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Bölgesel konularda Türkiye ile Irak arasında esasen görüş ayrılığı yok. Biz İran’ın istikrarını istiyoruz. İran’ın istikrarı hem Irak için hem Türkiye için önemli. Suriye’nin istikrara kavuşması, aynı şekilde her iki ülke için de hayati derecede önemli.” Çavuşoğlu, Türkiye’nin her zaman Irak’ın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini savunduğunu belirterek, “Irak’tan tüm terör örgütlerinin temizlenmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Iraklı mevkidaşıyla Ovaköy-Fişhabur Sınır Kapısı’nı açmak için neler yapacaklarını da değerlendirdiklerini belirterek, “Burada özellikle, Bağdat, Erbil, Türkiye olarak hiç kimse dışlanmadan, ticaretimizi arttırmak için ve Irak’ı bölgesel bir hub (merkez), bir transit ülke yapmak için bu kapıların açılması da önemli. Bu konuları da önümüzdeki günlerde değerlendirmeye devam edeceğiz” bilgisini verdi.

Sincar Anlaşması

Haberin Devamı

Hüseyin de, Suriye toplantılarında Irak’ın da yer almasını istediklerini belirterek, “Suriye’de meydana gelen her şey Irak’ın güvenliğine doğrudan etki yapmaktadır” dedi. Hüseyin, Irak’ın kuzeyindeki Sincar’ın terör örgütlerinden temizlenmesine yönelik Sincar Anlaşması’nın da ele alındığına vurgulayarak anlaşmanın Irak için olduğu kadar bölge için de çok önemli olduğunun altını çizdi.

Barzani: YPG/PKK saldırısını kınıyoruz

Irak’ın kuzeyindeki Sincar’dan çıkarılması süreci devam eden terör örgütü PKK-YPG, bölgedeki varlığını sürdürmeye ve artırmaya yönelik adımlar atmaya çalışıyor. Son olarak 50-60 kişiden oluşan YPG’li bir grup önceki gün Suriye’den Irak’ın kuzeyine sızmaya çalışarak peşmerge noktalarına ağır silahlarla saldırdı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, saldırıyı en şiddetli şekilde kınadıklarını belirterek “Yabancı ülkelerin yardımlarının IKBY topraklarına saldırmak  için kullanılması önlenmelidir. Şüphesiz böyle saldırılar bölge güvenliğine büyük zararlar veriyor” ifadelerini kullandı.